Kovo 31 dieną prasidėjusioje parodoje „Agrobalt 2016“ išradingas studentų sumanymas apdovanotas aukso medaliu jaunojo maistininko idėjos kategorijoje, sakoma pranešime spaudai.

Kurdami eksperimentinį gaminį Kauno kolegijos studentai siekė ne tik atrasti originalų, patrauklų skonių derinį, tačiau kartu sukurti palankų sveikatai desertą. Pasak Kauno kolegijos maisto technologijų katedros vedėjos dr. Ingridos Kraujutienės, topinambų gumbai dažniausiai naudojami ne desertų, tačiau salotų, sriubų gamybai. Iš gumbų gali būti malami miltai, jie kaip kaip maisto papildas dedami į įvairius maisto produktus. Kadaise šis augalas pradėtas auginti Pietų Amerikoje. Pirmieji topinambus Europoje įvertino anglai ir prancūzai.

„Topinambai yra turtingi kaliu, inulinu, pektinu, maistinėmis skaidulomis, mikro ir makroelementais, aminorūgštimis, vitaminais, ” – vardija dr. I. Kraujutienė. Pasak mokslininkės, inulinas yra unikalus polisacharidas, kurio 95 proc. sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. Inulinas stimuliuoja bifido ir pieno rūgšties bakterijas, t. y. mūsų žarnyno gerąją mikroflorą. Mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį.

Kauno kolegijos Technologijų fakulteto studentai parodoje įvertinami nebe pirmą kartą. Prieš pora metų vykusioje parodoje „AgroBalt 2014“ Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto atstovų sukurtas produktas – traški duonelė „Trakšt“ su linų, sėmenų sėklų ir saulėgrąžų branduoliais buvo apdovanotas aukso medaliu ir diplomu.

Greiti sveikuoliški sausainėliai

Jūsų dėmesiui Kauno kolegijos maistininkai siūlo greitai pagaminamus trapius sausainėlius iš topinambų miltų. I. Kraujutienė pabrėžia, kad topinambų miltai sukaupia drėgmę ir ilgą laiką jos neatiduoda.

Mokslininkai atlikdami tyrimus įrodė, kad sausainiuose kvietinius miltus pakeitus 15, 30, 45, 60 proc. topinambų miltais, jie tampa funkciniu maistu, kuriame yra rekomenduojama paros norma baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų vaikams (7 – 10 metų) ir suaugusiems (19-24 metų). Tokie sausainiai turi optimalesnę mitybos ir kalorijų vertę, mažesnį glikemijos indeksą. Tai alternatyva sergantiems cukriniu diabetu ar celiakija.

Sausainiams reikės:

320 g sviesto
2 vnt. kiaušinių
240 g miltų (550D)
240 g topinambų miltų
160 g cukraus
160 g įvairių sėklų mišinio (burnočio, linų sėmenų ir pan.)
žiupsnelio druskos.

Eiga:

Sviestą išsukti su cukrumi, druskos žiupsneliu iki purios masės. Į ją įmušti kiaušinius ir vėl išsukti.

Gerai sumaišyti miltus, topinambų miltus, sėklas ir gautą mišinį įmaišyti į anksčiau paruoštą masę.

Išminkyti tešlą, kočioti 3 mm pločio lakštus ir pjaustyti pageidaujamos formos sausainėlius.

Kepti 230 laipsnių temperatūros (pagal Celsijų) orkaitėje maždaug 5-7 minutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)