Reikia:

Tešlai:

500 g miltų,
1 stiklinė pieno,
1 kiaušinis,
1 pakelis sausų mielių (naudojau „gyvas“),
100 g sviesto,
100 g cukraus,
2 tryniai,
žiupsnelis druskos,
truputis riebalų formai ištepti,
1 šaukštas tarkuotų džiūvėsėlių.

Įdarui:

200 g džiovintų vaisių, riešutų ir pan.,
400 g aguonų,
0,5 l pieno,
125 g cukraus,
2 valgomi šaukštai medaus,
2 valgomi šaukštai sviesto.

Glajui:

1 pakelis konditerinės tamsaus šokolado masės.

Gaminimas:

Į miltus suberti mieles, cukrų, druską, kiaušinį, 2 vnt. trynių, pieną, užmaišyti tešlą. Įpilti ištirpintą sviestą, tešlą dar kartą suminkyti ir padėti šiltai.

Tešlą reikia palaikyti, kol ji padvigubės.

Susmulkinti džiovintus vaisius ir riešutus. Aguonas 10 min. pavirinti piene, nusunkti, sumalti. Keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti aguonas, cukrų bei medų. Viską kepinti 4 min., tada sudėti smulkintus džiovintis vaisius ir riešutus.

Iš tešlos iškočioti stačiakampį nestorą lakštą. Aptepti aguonų mase (aguonų gaunasi neplonas sluoksnis, jei kas nemėgsta daug aguonų, galima dėti jų mažiau).

Suvynioti volelį. Dėti į riebalais išteptą ir džiūvesėliais pabarstytą skardą (skardos netepiau, nebarsčiau, tiesiog išklojau kepimo popieriumi).

Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min. (kitą kartą, kai kepsiu, tešlą dalinsiu į dvi dalis, nes vyniotinis gavosi labai jau didelis, man net negražiai atrodė, ypač kai pastovėjo prieš kepimą ir pakilo tešla).

Ataušusį aguonainį aplieti karšto vandens vonelėje ištirpinto šokolado glajumi (kadangi glaistu nepuošiau, tai prieš kepant aguonainiui, patepiau jį kiaušinio plakiniu – kad gražiai rusvu taptų).