Užsienio šalių soduose vis populiarėja daugiametės gėlės – auskarėliai, bijūnai. Atsiranda naujų jų rūšių, veislių. Nauja tai, kad augalams suteikiamos įvairios formos – suformuojamos apvalios, kvadratinės, konusinės lapijos.

Mūsų šalyje bene pagrindinė augalų mados tendencija – spygliuočiai. Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų asociacijos vykdančiosios direktorės Ingridos Vainauskienės teigimu, lietuviai mėgsta spygliuočius augalus, nes jie reikalauja mažiausiai priežiūros, džiugina tiek žiemą, tiek vasarą.

Pasak I. Vainauskienės, pastaruoju metu galima pastebėti naują tendenciją – profesionalūs želdintojai kviečiami padėti suformuoti ne tik sodybos, sodo ar daržo sklypus, bet ir šiltnamius.

„Žmonės ieško sprendimų kaip auginti augalus, kad būtų kuo paprastesnė jų priežiūra. Populiarėja ir naudingieji sodo augalai – šilauogės, medlievos, valgomieji sausmedžiai, kurių vaisiai noksta anksčiau negu braškės. Smagu, kad sodas ne tik žydi, bet ir kvepia, todėl vis dažniau sodinami gaiviai kvepiantys jazminų krūmai“, – naujas želdinimo madas vardina specialistė ir priduria, kad vis dar populiarėja ekologinės sodininkystės tendencijos.

„Ekologiškam sodui reikalingo mėšlo sunku gauti, ypač gyvenant mieste, tad lietuviai gruntui renkasi biohumusą – stengiamasi gerinti gruntą, o ne naudoti trąšas. Įvairūs gamintojai siūlo organines trąšas – jų pasirinkimas pas mus didžiulis, sodininkų neatbaido net nemažos kainos“, – pastebi I. Vainauskienė.

Pasak specialistės, gražų sodą ar daržą gali užsiveisti ir tinginys. „Jei norime kuo mažiau priežiūros reikalaujančio daržo, vienoje lysvėje reikia sėti įvairius augalus, derinant jų vaisių vedimo laikotarpį. Sodinti reikia taip, kad vieni augalai tik būtų pasodinti, kiti bręstų, dar kiti tuo pačiu metu vestų vaisius. Tarpuose galima pasodinti nasturtų, serenčių, gvazdikėlių, kurie saugo augalus nuo kenkėjų. Taip susodinus sodo augalus, užsiveisime „tinginio sodą“. Tačiau ir „tinginio sodą“ reikia prižiūrėti – laistyti, genėti vis tiek teks“, – perspėja specialistė.

O kokį konkrečiai sodą užsiveisti, priklauso nuo paties sodininko. Specialistės nuomone, jei jam terūpi tik pasėdėti ant suoliuko po medžiu, pakaks ir kelių sodinukų bei pusdienio laiko juos sodinant, o jei naujakurys norės išpuoselėto sodo su daug medžių, daržo ir pievutės, sklype teks praleisti kur kas daugiau laiko.

Pasak asociacijos vykdančiosios direktorės, asociacijos nariai padeda klientams susikurti sodo ar daržo sklypą, pritaikyti augalus prie esamo grunto, vyraujančios vėjo krypties ir kitų aplinkos veiksnių. „Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti augalus – svarbu net ir tai, kaip jie bus pasodinti, kaip paruošti medelyne. Svarbu visus darbus atlikti teisingai, tik tada galėsime džiaugtis išpuoselėtu sklypu“, - sako I. Vainauskienė.

„Tinginio sodo“ ir ekologinio daržo pavyzdžių bus galima rasti parodos RESTA „žaliojoje ekspozicijoje“, kurią kurs Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacijos specialistai.

Lankytojai daug ko išmokti galės ir čia veiksiančiose „Sodininko dirbtuvėse“. Specialistai pasakos apie augalų sodinimą, priežiūrą, apie „tinginio“, ekologinio daržo įrengimą, sienų ir stogų želdinimą. Vyks seminarai specialistams ir visiems, besidomintiems sodininkyste, parodoje dirbs specialistai, kurie atsakys į lankytojų klausimus.

Statybų ir remonto paroda RESTA vyks š.m. balandžio 24-27 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Šiemet parodoje dalyvaus apie 530 kompanijų iš 12 šalių, o parodos ekspozicijos išsidėstys 33 tūkst. kv.m. plote, užimdamos visas „Litexpo“ parodų sales ir lauko aikšteles. Didžiausia parodos ekspozicijos dalis tradiciškai bus skirta statybinėms bei apdailos medžiagoms, naujoms technologijoms, šildymo, vėdinimo, santechnikos įrangai, elektros instaliacijai. Lauko aikštelėse bus eksponuojami mediniai ir rąstiniai namai, statybinė technika, įranga, priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)