Tad jeigu jūsų jaunai šeimai norisi turėti jaukius namus, kuriuose vyrautų meilė ir tarpusavio supratimas, būtų ne pro šalį pritaikyti kai kurias specialistų (net ir psichoenergetikų) rekomendacijas.

Įprastas stačiakampis

Standartinis šiuolaikinių statinių planavimas dažniausiai remiasi stačiakampe forma. Išties, kuo paprastesnė būsto konstrukcija ir kuo ji artimesnė taisyklingai formai, tuo komfortiškiau tame būste gyventi. Mat geometriškai paprastoje erdvėje teigiama energija pasiskirsto tolygiai, saugodama šeimos gerovę ir ramybę.

Taigi remiantis tokiu požiūriu blokiniai narveliai daugiaaukščiuose yra daug "sėkmingesni" už namus su sudėtingomis architektūrinėmis prašmatnybėmis. Norint gyventi stilingai ir šiuolaikiškai, kartais užtenka truputį pakoreguoti erdves, ir butas pasikeis kardinaliai arba bent jau bus daug jaukesnis.

Įėjimas – išėjimas

Prieškambaris - savotiška vizitinė kortelė: juk pirmasis įspūdis apie butą susiformuoja būtent nuo jo vaizdo. Štai kodėl šioje buto dalyje viskas turi būti apskaičiuota iki smulkmenų. Prieškambaryje panaudokite tą koloritą, kuris jums leistų gerai jaustis. Mėgstamas spalvas padiktuos savas skonis.

O galima žvilgtelėti net į astrologinį kalendorių: jis padėtų išsiaiškinti tas spalvas, kurios geriausiai tinka jūsų prigimčiai. Štai, pavyzdžiui, kiekviena iš penkių stichijų atitinka savą spalvą: ugnis - raudoną, žemė - geltoną, metalas - baltą ir metalinę, vanduo - mėlyną ir juodą, medis - žalią. Kai kurie dizaineriai laikosi šios metodikos ir dekoruodami patalpas drąsiai kombinuoja vakarų ir rytų tradicijas.

Galima, aišku, paprieštarauti: na, kam jaunavedžiams taip kruopščiai įsirengti savąjį lizdelį? Jie turi kitų prioritetų! Be to, mažas būstas dažniausiai tik laikinas prieglobstis... Nesiginčysime. Tačiau sėkmingai įkurdinti minimalioje erdvėje maksimumą būtiniausių daiktų - didelis menas.

Jums pasisekė, jeigu be klasikinio rinkinio, susidedančio iš batų dėžės (kuri yra dar ir suolelis), staliuko raktams ir veidrodžio, prieškambaryje dar telpa ir jos didenybė spinta, paveikslas ir pintas krepšys skėčiams. Jeigu prieškambario dydis apskaičiuotas tik kelioms batų poroms pastatyti? Tada teks pasukti galvą.

Gera išeitis - išplėsti zoną pakabinus veidrodžius. Taip vizualiai atitolinsite vieną sieną nuo kitos. Batų dėžę pasirinkite tokios formos, kuri taptų meniniu patalpos akcentu. Šiuolaikinį vaizdą atviram prieškambariui galėtų suteikti, tarkim, madinga drabužių kabykla iš persišviečiančio plastiko.

Prasmingas interjeras

Kai butas turi ne meninį ir ne "istoriškai išlaikytą", o savitą apčiuopiamą stilių - galima kalbėti ir apie šeimininkų stilingumą. Laisvė, patogumas, funkcionalumas ir daiktų diktatūros nebuvimas - štai šių dienų interjero akcentai. Itin dažnai žmonės pataikaudami madai bijo pastatyti matomoje vietoje daiktus, kurie jiems patinka. Ir visiškai be reikalo.

Panašus minimalizmas paverčia erdvę šalta ir tuščia kaip viešbučio numeris. O juk net vienas štrichas gali suteikti ypatingo kolorito visam butui. Pavyzdžiui, antikvarinis patefonas, padovanotas per vestuves, tampa ne tik maloniu prisiminimu, bet ir žaviu interjero elementu.

Tikra tiesa, kad tuose namuose, kuriuose mylimi svečiai, niekada nebūna ankšta. Net jeigu bendras tokio būsto plotas siekia ne daugiau kaip 35-40 kvadratinių metrų. Būtent mažytei tokių namų svetainei labiausiai tinka balta spalva. Ji vizualiai kilsteli aukštyn lubas, vizualiai išplečia erdvę.

Geras dizainerių sprendimas - protingai suderinti šaltus atspalvius: baltą, pilką, mėlyną. Taip svetainė gali atrodyti dar didesnė. Minkšti baldai neturėtų būti stacionarūs: reikalui esant jie privalėtų virsti miegamosiomis vietomis. Na, kad ir mieliems užsisėdėjusiems svečiams.

Taip pat ir funkcionalūs nedideli žurnaliniai staliukai, lengvai virstantys didesniais, pavyzdžiui, kvadratiniais stalais, ant kurių nepristigs vietos vaišėms. Toks baldų mobilumas patogus, kadangi kambariukas nedidelis, ir masyvus pietų stalas tikrai netiktų.

Miegamasis tokiame bute - pati asketiškiausia vieta. Čia daiktus reikės parinkti su farmacininko ar dizainerio profesionalo tikslumu... Krėslas, komoda ir lova - daugiau baldų dažniausiai netelpa, o apie mažesnį jų kiekį kalbėti jau nebėra prasmės.

Protingos sieninės spintos

Kodėl jaunos šeimos taip pamėgo sienines spintas? Ogi todėl, kad jauni žmonės tikriausiai dar neužmiršo to vaikystės laikų žavesio, kurį patirdavo, kai pavykdavo didžiulėje spintoje pasislėpti nuo suaugusiųjų...

O jei rimtai - bendro gyvenimo pradžioje du jaunus žmones sieja troškimas turėti erdvės savam, o ne supančių daiktų gyvenimui. Taigi tiems, kurie rašo savo buto istoriją, tiesiog būtina tinkamai įkurdinti daiktus.

Jeigu butas ne toks didelis, kad jame tilptų atskira rūbinė, be sieninių spintų sunku išsiversti. Jų turėtų būti mažiausiai dvi. Kokias išsirinkti? Be troškimo paslėpti nuo pašalinių akių būtiniausius daiktus, reikėtų atsižvelgti ir į spintos funkcinę paskirtį. Labai patogu, kai yra įtaisytos slankiojančios lentynėlės ir "liftinės" kabyklos, leidžiančios reikalingus drabužius nukelti iš aukštybių, o kitus pakelti į viršų.

Jaukiai ir gražiai atrodo stiklinės spintų durelės, bet veidrodinės yra funkcionalesnės. O jeigu spintų spalvą priderinsime prie kambarių sienų ir kitų baldų, susidarys įspūdis, kad sienos plastiškai "pereina" į spintą. Laikydamiesi protingų standartų, drabužių spintą miegamajame padarysime negilią (50-55 cm) ir ne itin ilgą - apie pusantro metro.

Tokio dydžio spintai optimalus variantas - "grindų-lubų" konstrukcija, kai spintos durelės ir sienelės siekia grindis ir lubas. Esant tokiai nedidelei apimčiai slankiojamosios durys ne itin patogios, o atsiveriančios į išorę arba "armonikinės" - pats tas.

Neišsenkanti erdvė fantazijai

Pastaruoju metu vis daugiau atsiranda butų, vadinamų studijomis. Norint maksimaliai išnaudoti mažų gyvenamųjų patalpų erdves, butai perplanuojami. Ypač tie, kurių didysis kambarys buvo pereinamas. Vadinamieji pusantro kambario butai dabar pertvarkomi taip, kad virtuvė susijungtų su svetaine.

Šiuo atveju arkos arba nišos sienoje yra logiškai pagrįstos. Netgi mažas langelis, iškirstas iš virtuvės į svetainę arba vonią jau suteikia interjerui gyvenimo pojūtį! Jeigu nedidelės, bet atskirtos asmeninės erdvės labai trūksta, galima prisiminti pertvaras arba dabar itin madingas širmas.

Nuobodoka? Surizikuokite ir padalykite kambarius dvigubu stiklu arba akvariumu. "Gyvoji" siena su tikru povandeniniu peizažu! Šių dienų technologijos leidžia visiškai neskausmingai perplanuoti ne tik bendrąją erdvę, bet ir lokalinę - tarkim, pasistatyti baldus su ratukais ir nuolat keisti jų vietą. Pojūčiai, kuriuos patirsite, mėgindami kuo kūrybiškiau kurti savo aplinką, leis susidraugauti su nedideliu savo butu.

Stiliaus žaidimai nesibaigia perplanavimu - tai tik pusiaukelė kuriant savų namų jaukumą. Malonu, kai interjerą tarsi konstruktorių - transformerį galima pakeisti vienu rankos mostu. Sienos juda, baldai įgauna įvairias formas - tikras perpetuum mobile!