Kiekvienas vonios kambarys neapsieina be santechninės įrangos ir keramikos. Jų funkciniai ir estetiniai pokyčiai daro didžiausią įtaką vonios kambario raidai. Dėl skirtingų technologiniai ir gamybos niuansų, prototipų testatavimo santechninės įrangos ir keramikos dizaino kūrimas ir gamyba gali trukti ne vienerius metus.

Gamintojai, ypač santechninės įrangos, itin kruopščiai renkasi su kuriais dizaineriais bendradarbiauti, tačiau net ir garsi dizainerio pavardė negarantuoja, kad kolekcija bus pastebėta ir sulauks komercinės sėkmės.

Paprastai tokios kolekcijos apima gana plačią produktų gamą – nuo maišytuvų praustuvams, vonioms iki dušo galvučių ir aksesuarų. Dizainerio užduotis – ne tik sukurti skirtingus modelius, kurie išlaikytų bendrą dizaino koncepciją, bet ir atsižvelgti į itin griežtus funkcinius reikalavimus, ir gamybos niuansus.

Supažindiname su keturiais žymiais pasaulio dizaineriais, kurių sukurtos santechninės įrangos kolekcijos susilaukė pripažinimo visame pasaulyje ir turėjo didžiausią įtaką šiuolaikinio vonios kambario raidai.

Phillipe‘as Starckas

Viena ryškiausių XX amžiaus antrosios pusės dizaino asmenybių. 1994 metais Phillipe‘as Starckas kartu su santechninės keramikos kompanija „Duravit“ pristatė milžiniško susidomėjimo sulaukusią kolekciją „Starck1“. Pasiūlęs pastatyti vonią patalpos viduryje dizaineris paskatino į vonios kambario projektavimą pažvelgti kūrybiškai ir atsisakyti įsigalėjusių stereotipų.

Šiai kolekcijai dizaineris sukūrė ir atskirą minimalistinio dizaino maišytuvų seriją „Axor Starck“, kurią gamino garsi santechninės įrangos kompanija „Axor“. Vėliau pasirodė ir kitos nemažiau sėkmingos keramikos serijos „Starck2“, „Starck3“, o „Axor Starck“ kolekciją iki šiol nuolat papildo nauji išskirtiniai Ph. Starcko maišytuvų modeliai, tokie kaip „Axor Starck V“ ar „Axor Starck Organic“, puikiai derantys prie įvairaus dizaino santechninės keramikos.

Patricia Urquiola

„Axor“ kompanijos vadovas Phillipe‘as Grohe su ispanų dizainere apie naujos kolekcijos kūrimą pradėjo kalbėti dar 2004 metais. Ir tik po šešerių metų dienos šviesą išvydo „Axor Urquiola“. Šiuo metu Milane gyvenanti ir kurianti dizainerė, ko gero, yra vienintelė moteris, galinti pasigirti tokiu grandioziniu vonios kambario projektu.

Gal dėl to daugeliui rūpėjo, kaip šiuolaikinis vonios kambarys atrodys moters akimis. Šioje kolekcijoje dizainerė vonios kambariui suteikė labiau gyvenamajai erdvei būdingų bruožų ir jaukumo – santechninė įranga ir keramika ne tik tapo reikšmingu funkciniu, bet ir estetiniu elementu, bet ir harmoningai derančiu prie augalų, kilimų, baldų ir mobilių pertvarų.

Jean Marrie Massaud

Dar viena kompleksinė vonios kambario kolekcija „Axor Massaud“. Ir dar vieno žymaus prancūzo kūrinys. Dizaino ekspertai ypač pabrėžė, jog šiam dizaineriui ir architektui pavyko rasti harmoningą balansą tarp geometrinių santechninės įrangos ir organiškų keramikos formų, kurias tarpusavyje dar labiau susieja vandens stichija. Šioje serijoje J. Massaud pasiūlė ir itin inovatyvių funkcinių dizaino sprendimų – maišytuvai turi plokščią paviršių, todėl ant jo patogu pasidėti įvairius vonios aksesuarus.

Antonio Citterio

„Mūsų sėkmingas bendradarbiavimas su Antonio Citterio prasidėjo prieš penkiolika metų“, - pasakojo „Axor“ vadovas Phillipe‘as Grohe. Per tą laiką italų dizaino maestro šiai kompanijai yra sukūręs net tris kolekcijas. Su kiekviena iš jų dizaineriui pavyko išvengti dizaino klišių, kūrybinių atsikartojimų ir pasiūlyti kažką naujo bei išskirtinio. Pirmosios kolekcijos „Axor Citterio“ puristinį dizainą iškart įvertino subtilaus estetinio skonio gerbėjai.

Antroji „Axor Citterio M“ tarsi įminė urbanistinės prabangos vonios kambaryje kodą ir paneigė mitą, kad nedidelio ploto didmiesčio būsto vonios kambaryje santechninė įranga negali alsuoti subtilia prabanga ir elegancija.

Kurdamas trečiąją „Axor Citterio E“ dizaineris ieškojo pusiausvyros tarp modernaus ir klasikinio stilių, todėl „Axor Citterio E“ galima laikyti bene universaliausia A. Citterio maišytuvų kolekcija, skirta įvairios stilistikos vonios kambario interjerams. „Šioje kolekcijoje prabangą charakterizuoja ne tik išvaizda, bet ir kokybė, išskirtinis patogumas, ir lietimo malonumas“, – yra sakęs pats A. Citterio.