„Šiandien ne mažiau svarbus ir vestuvių dekoras tam, kad šventė būtų dar įspūdingesnė ir įsimintinesnė, tačiau ne vien jauniesiems, bet ir jų svečiams. Dėmesys smulkmenoms, aplinkai, detalėms iš dalies perteikia jaunųjų pagarbą svečiams, požiūrį į juos, nes kiekvienas gali pasijausti ypatingas. Tai tarsi dar vienas būdas jauniesiems išsakyti padėką atėjusiems ir, žinoma, įgyvendinti savo pačių svajones, skirtas šiai šventei“, - teigia vestuvių dekoro specialistė Lina Ruokienė.

- Papasakokite, kaip keičiasi požiūris į vestuvių dekoravimą, ar tam skiriama pakankamai dėmesio, ar į tai vis dar žiūrima atsainiai?

- Galime pasidžiaugti, kad vestuvių erdvė bei visumą kuriančios detalės jau nėra paskutiniame plane. Po kelių dešimtmečių vartant nuotraukų albumus, niekas neprisimins, kokį skanų kepsnelį valgė, o akcentuos jausmus bei tvyrojusią atmosferą. Vis daugiau dėmesio skiriama fotosesijoms bei jų detalėms, aplinkai, fonui. Juk anksčiau niekas ir temų vestuvėms negalvodavo, o dabar įkvėpimo ieško filmuose, muzikoje, gamtoje, laikmečiuose, nuoširdžiai rūpinasi, kad būtų ir gražu, o ne vien sotu.

Formuojasi dekoro tendencijos, mados, skelbiamos metų spalvos. Žinoma, ne visi tuo domisi specialiai, tačiau kai kurie pasirinkimai ateina nesąmoningai, stebint aplinką, besilankant draugų bei artimųjų šventėse.

- Ar lietuviai yra konservatyvūs ir bijo kažkokių neįprastų dekoravimo variantų? Ar dažnai tenka atkalbinėti ir ar pavyksta?

- Tie, kurie kreipiasi į dekoratorius, dažniausiai jau būna įveikę nusistovėjusį konservatyvumą ir patys ieško įdomesnių sprendimų.

Atkalbinėti nereikia, tiesiog stengiuosi patarti ir parinkti iš gausybės idėjų tai, kas tinka konkrečiai aplinkai bei patiems jauniesiems.

Tarkim, pora nori didelių kabančių dekoracijų, tačiau jų šventės vietoje lubos yra žemos. Argumentuotai pasakai, kad tokios dekoracijos dar labiau mažins erdvę ir nurodai, kur galbūt jos tiktų prie atviresnio įėjimo ar terasos. Kartais tenka iš anksto ruošti dekoro detalių pavyzdžius, norint pailiustruoti vieną ar kitą drąsesnį pasiūlymą, o kartais belieka tiesiog nuraminti ir prašyti pasitikėjimo.

- Kam skiriamas pagrindinis dėmesys dekoruojant aplinką?

Dabar jaunieji, besikreipiantys dekoravimo paslaugų, dažniausiai ieško sprendimų kelioms zonoms – vaišių stalų apipavidalinimui (centrinėms kompozicijoms), saldžiam stalui, kuris dažnai tampa šventės akcentu, fotografavimosi zonai bei vienokiam ar kitokiam linkėjimų rašymui. Na, o besituokiantys neįprastose vietose jaunieji pageidauja ir išskirtinio ceremonijos vietos dekoro.

- Kokias klaidas daro vestuvininkai, nusprendę patys dekoruoti savo šventinę aplinką?

- Visada iš pradžių atrodo, kad yra pigiau ir paprasčiau pačiam viską darytis, tačiau paskui sugaištas laikas ir rūpesčiai kainuoja daug bemiegių naktų...

Didžiausia klaida būna tiesiog laiko planavimas, mat dažniausiai yra pamirštamos valandos, kurios būna skiriamos detalių paieškoms, nuvežimui, daiktų paruošimui bei jų išdėliojimui, o galiausiai – ir jų surinkimui po šventės.

Jaunieji tikrai neturėtų būti tie žmonės, kurie likus kelioms valandoms iki ceremonijos, turėtų rūpintis, ar kažkas padės žvakes taip, kaip jie nori, ar atvežtos gėlės bus pamerktos, ar tuo labiau lipti ant kopėčių ir kabinti dekoracijas nuo lubų. Pasirinktos šventės vietos personalas ne visada būna pasiruošęs atlikti darbus, kurių paprastai nedaro, o gal jiems išvis nepriimtina idėja ant stalo padėti daugiau nei vieną vazelę su keliomis žvakėmis. Tad jei jau pasiryžote patys dekoruoti savo šventę, smulkiai pasiskirstykite darbus ir išsiaiškinkite, ką galės padaryti šventės vietoje dirbantys žmonės.

- Galbūt klaidų neišvengia ir jaunųjų tėvai ir svečiai?

- Taip, nedidelių klaidelių pasitaiko ir iš svečių pusės. Svečiai turėtų atidžiau skaityti vestuvių kvietimus – jei nurodoma, kad tikimasi vieno gėlės žiedo ar kokios nors konkrečios gėlės, tai nereiktų į tai numoti ranka ir nešti didžiausią puokštę ryškiausių gėlių, kurios yra asmeniškai gražios pačiam svečiui. Juk tokios detalės kvietimuose nurodomos su tikslu – dažniausiai tiesiog tikimasi gautas gėlės pritaikyti šventės vietos dekore, sukurti visumą, o ne surikiuoti margiausias ir įvairiausias puokštes kažkur salės kampe skirtingo dydžio kibirėliuose. Kitu atveju, jaunieji, suplanavę iškart išvykti į kelionę, tomis puokštėmis net nespėja pasidžiaugti...

Dar viena dažnai pasitaikanti klaida – saldaus stalo skanėstų nešimas.

Taip, kai kurie tikrai neįsivaizduoja vestuvių vaišių be šakočio, šimtalapio, skruzdėlyno ar žagarėlių, ir nesakau, kad jų nešimas yra nepriimtinas. Tiesiog reikėtų prieš tai atsiklausti jaunųjų, ar jie numatę konkrečią saldaus stalo viziją, ar bus kam ir kur padėti šias vaišes. Įsivaizduokite suplanuotą „Balto saldaus stalo“ idėją, kai staiga įsiveržia skubanti tetulytė su didžiausiu šimtalapiu (akivaizdu – ne baltos spalvos) ir pati jį spraudžia tarp lengvučių „macaroons“ ir balto šokolado keksiukų... Negražu atsisakyti, o štai stalo dekoras, suplanuota simetrija ir kitos smulkmenos iškart griūna. Tad jeigu leidžia erdvės galimybės ir yra iš anksto žinoma, kad tokių kepinių gali atsirasti, kurie pageidaujamai vizijai netinka, patariu juos komponuoti ant atskiro staliuko.

- Atskleiskite receptą skaitytojams, kaip galima gražiai ir nebrangiai dekoruoti savo šventinę aplinką.

Gražiai ir nebrangiai norėtų visi, tačiau ir viena, ir kita yra labai individualiai vertinami dalykai. Paprasčiausiai reiktų, kad visi dalykai derėtų tarpusavyje – tiek erdvė, tiek pasirinkta spalva ir tema, tiek naudojamos medžiagos.

Nepagailėję biudžeto prabangiai salei, paskui negailėkite išlaidų dekorui, arba atvirkščiai – įprastoje kaimo sodyboje bandymai „pritempti“ prabangą gali greitai pavirsti kiču.

Svarbiausia – nuoseklumas ir nesiblaškymas. Pasirinkite naudoti tik kelias medžiagas dekore, tik vieną ar dvi dominuojančias spalvas, aiškiai apsibrėžkite temą. Kalbant apie kainas, pigiau visada bus naudoti sezonines detales – tiek gėles, tiek, tarkim, vaisius, uogas ar kitas gėrybes. Jei jūsų vestuvių spalva – raudona, o data sutampa su braškių sezonu, puikiu šventės akcentu gali tapti ši uoga, o gal tai rudens metas – štai, galite naudoti raudonskruosčius obuolius.

Tikrai nesakau, kad absoliučiai neįmanoma gražiai dekoruoti savo šventės patiems, tačiau juk kiekvienas turėtų dirbti savo darbą, tad jei jau nesisamdote dekoratoriaus, kreipkitės bent jau konsultacijos, kad patartų vienais ar kitais klausimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)