Visa tai tiesiog puiku, nes dauguma mūsų vaisių ir daržovių valgo nepakankamai, rašo huffingtonpost.com.

Visi žinome, kad vaisiai ir daržovės gali kainuoti brangiai, o sugenda ganėtinai greitai. Tačiau yra trys klaidos, kurių nedarydami vaisius ir daržoves išsaugotume ilgiau – tai būtų naudinga ir jūsų skrandžiui, ir piniginei. Viskas prasideda nuo tos akimirkos, kai vaisius ir daržoves parsinešate iš parduotuvės ar turgaus.

Dauguma žmonių vaisius ir daržoves su plastikiniais maišeliais sudeda tiesiai į šaldytuvą. Teoriškai tai atrodo tarsi neblogai, tačiau kodėl po kelių dienų mes pamatome, kad vaisiai ir daržovės suminkštėjo, sudžiuvo ar netgi supuvo? Ką padarėme ne taip?

Taigi, štai trys dažniausios vaisių ir daržovių laikymo klaidos:

1. Viską iškart nuplauname

Jeigu parsinešę iš parduotuvės ar turgaus vaisių ir daržovių nepuolate plauti, elgiatės teisingai. Drėgmė skatina bakterijų augimą, tad vaisius ir daržoves plaukite tik prieš juos valgydami ar naudodami maisto ruošimui. Tiesa, daug žmonių nerimauja dėl apsinuodijimo maistu, tačiau jeigu vaisius ir daržoves prieš vartojimą nuplausite, šia prasme tikrai esate saugūs.

2. Vaisius ir daržoves sudedate kartu

Nesvarbu, kur laikote vaisius ir daržoves – šaldytuve, spintelėje ar ant stalo – jų negalima laikyti vienoje vietoje. Kai kurie žmonės elgiasi būtent taip: melionai guli vienoje vietoje, uogos kitoje, lapinės daržovės trečioje ir t.t. 

Šaldytuvas atrodo tarsi prekystalis! Žinoma, tvarka yra puikus dalykas, tačiau čia iškyla viena problema: dauguma vaisių išskiria etileno dujas. Tai tos pačios dujos, kurias komerciniai augintojai naudoja pomidorų, bananų, kriaušių ir kitų vaisių nokinimui po derliaus nuėmimo. Taigi, kai jūsų vaisiai išskiria etileno dujas, tai gali pagreitinti šalia esančios produkcijos gedimą.

Netikite? Prisiminkite bananus. Nepirkite didelės bananų kekės, jeigu jos iškart nesuvalgysite – jie greitai pernoks. Galima pasinaudoti vienu triuku. Bananų kekę išskirstykite po vieną bananą ir kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę. Taip, tai pareikalaus šiek tiek darbo, tačiau nokimo procesas tikrai sulėtės.

O jeigu bananas jau prinoko iki jums tinkamo lygio, tačiau dar nenorite jo valgyti, padėkite jį į šaldytuvą – šaltis apsaugos jį nuo tolimesnio nokimo.

3. Viską susukate į nedidelius plastikinius maišelius

Kai kurie mano, kad kuo mažiau oro lieka, tuo „steriliau“ laikomi vaisiai ir daržovės. Tačiau iš tikrųjų daržovėms reikia erdvės. Joms reikia pakankamai vietos, kad galėtų kvėpuoti. Tad dažnai mes elgiamės priešingai nei turėtume. 

Oro nepraleidžiantis maišelis yra blogiausia, ką galite padaryti savo daržovėms. Tad patarimas būtų toks: arba plastikiniame maišelyje padarykite skylutes, arba bus dar geriau, jeigu laikysite tinkliuko maišeliuose. Ir laikykite juos šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją