Sodrios šiltos spalvos, egzotiški raštai, kruopščiai parinkti puošybos elementai, subtilus apšvietimas pulsuoja energija ir kartu nuteikia poilsiui.

Ilgi bandymai ir ieškojimai

„Dizainas turi vilioti, įkūnyti tam tikrą idėją, turėti aiškią koncepciją ir sulaukti emocinio atsako. Mano arkliukas – šilti ir jaukūs interjerai. Nesivaikau mados tendencijų, kuriu stilių, kuris laikui bėgant išlieka nepasenęs, pereina į brandą kartu su šeimininkais, lyg dalyvautų jų gyvenimo istorijoje“, – dalijasi mintimis S. Mock.

Ji laikosi požiūrio, kad ne dizaineris sprendžia, koks turi būti interjeras, o užsakovas. Visada atsižvelgia į tai, ko nori bute ar name gyvenantys žmonės, įsiklauso į jų nuomonę. Namai yra jų ir jie juose turi jaustis saugiai, jaukiai ir patogiai.

„Siekiu užmegzti ryšį su užsakovais, susidraugauti, kad jie atsivertų, atskleistų tikruosius lūkesčius. Interjero kūrimas – dviejų pusių, klientų ir dizainerio dialogas, diskusija, bendras bandymų ir ieškojimų kelias. Šiais principais grįstas kūrybinis procesas teikia džiaugsmo, o rezultatas – pasitenkinimą“, – tvirtina interjero kūrėja.

Trijų kambarių 69 kvadratinių metrų ploto butas yra nedideliame naujos statybos name sostinės senamiestyje. Jame įsikūrusi keturių asmenų šeima. Pasak S. Mock, pagrindinis šių namų šeimininkės pageidavimas buvo, kad interjeras primintų smėlėtą paplūdimį saulėtą dieną.

Lietuvoje, deja, giedri orai nėra dažni, be to, butas nedidelis, žemutiniame aukšte, tad natūralios dienos šviesos į jį patenka nedaug. Šilumos ir šviesos įspūdį kuria ryškios spalvos, margi raštai, daug dėmesio skirta apšvietimui. Šviesos šaltiniai įrengti įvairiame aukštyje, jų skleidžiama šviesa ir šešėliai gražiai žaidžia tarpusavyje.

Su egzotikos prieskoniais

„Interjero stilius – šiuolaikiškas klasikinis, papildytas elementais, suteikiančiais jam egzotiškumo. Bendras fonas klasikinis. Tai karkasiniai baldai (lentynos ir vitrinos svetainėje, virtuvės spintelės ir sala), durys, lubų apvadai. Klasika vyrauja ir virtuvėje“, – pasakoja dizainerė.

Šiame neryškiame fone išryškėja įvairių faktūrų ir formų originalaus dizaino baldai – komodos, foteliai, spintelės, pufas, sofa. Temą tęsia raštuoti tapetai, kuriuose susilieja kontrastingos egzotinių prieskonių spalvos. Svetainės sienos išklijuotos dviejų rūšių išraiškingais tapetais, jie idealiai dera vienas su kitu.

Dekoratyvinės detalės taip pat neatsitiktinės. Paveikslai, kilimai, užuolaidos, indai kruopščiai parinkti, kad padėtų atskleisti pagrindinę interjero temą. Šviestuvai, kurių tikrai yra nemažai, nestandartiniai. Daugelis jų pagaminti specialiai šiam butui ir yra autoriniai darbai. Būtinas namų akcentas – šeimos nuotraukos.

„Visi šie elementai – kaip prieskoniai, be kurių patiekalui pritrūktų skonio. Gaila, kad nuotraukomis neįmanoma perteikti namuose vyraujančių kvapų, primenančių tolimus kraštus, jie papildo interjerą ir padeda sukurti norimą nuotaiką“, – atkreipia dėmesį į svarbias smulkmenas S. Mock.

Kai kurie šviestuvai, baldai ir puošybos detalės užsakyti ne Lietuvoje. Tai buvo didelis darbas, jam skirta nemažai laiko, nes kiekviena smulkmena gerai apgalvota, jai parinkta tinkamiausia vieta. Nėra nė vieno aksesuaro, kuris nepatiktų šeimininkams.

Patogi vieta kiekvienam

Kadangi buto plotas nedidelis, reikėjo gerai apgalvoti, kaip išdėstyti baldus ir funkcines zonas, kad būtų patogu visiems keturiems šeimos nariams, kad kiekvienas turėtų mėgstamą vietą. Svetainė, kurioje tilpo ir valgomasis stalas su kėdėmis, sujungta su virtuve. Maisto gaminimo ir poilsio erdves skiria virtuvės sala.

Siekta, kad virtuvės interjeras būtų maksimaliai švarus, sienos nudažytos švelniai gelsva spalva, jas pagyvina ornamentais išmargintos plytelės. Nedidelei erdvei praplėsti panaudoti įvairių formų ir stilių veidrodžiai. Virtuvėje ant sienos kabo įdomaus dizaino veidrodis.

Ypač jaukioje svetainėje norisi prisėsti ant minkštos sofos arba patogiai įsitaisyti viename iš fotelių. Minkštųjų baldų gobelenai išmarginti ryškiaspalviais ornamentais. Prie jų priderintas kilimas, užuolaidos. Iš pirmo žvilgsnio spalvų ir raštų nemažai, tačiau jie susilieja į harmoningą visumą.

„Šeimininkų miegamasis – labai švelnus ir minkštas, jį sušildo tekstilinės detalės, gėlėtas lovos galvūgalis, lovatiesė, užuolaidos, subtilios dekoracijos ir šeimos nuotraukos. Ši erdvė priklauso moteriai – valdovei“, – šypsodamasi paaiškina interjero kūrėja.

Sūnaus kambarys nedidukas, todėl jį reikėjo suprojektuoti ypač funkcionalų. Dizainerė atsižvelgė į paauglio pageidavimus: numatė vietą laisvalaikio reikmenims, knygų lentynoms. Jos nesumažina erdvės, nes įtaisytos virš lovos. Dryžuoti tapetai padeda išlaikyti aukščio įspūdį ir kartu kuria jaunatvišką stilių.

Vonioje vyrauja klasikinis dizainas, šviesios spalvos. Šeimininkai pageidavo rafinuotumo ir švelnumo. Plytelės, lubų ir grindų apvadai yra klasikinių formų. Praustuvas ir vonia – retro stiliaus. Šiltą, romantišką vaizdą kuria minkšta vonios užuolaida. Prie bendro interjero stiliaus dera egzotiškų formų šviestuvai, užuolaidų surišimas, smulkios dekoracijos – žvakės, namų kvapai.

Dėmesį traukia S. Mock šiam butui suprojektuoti korpusiniai baldai – spintos, lentynos, spintelės ir pan. Kiekvienas iš jų kuo nors ypatingas: vienas stebina ažūriniais raštais, kitas – įdomiomis rankenėlėmis ar profiliuočiais, žavi netikėtų formų dekoratyvinės detalės.

Dizainerės Sofi Mock patarimai

Nesivaikykite madų. Daugelis šiuolaikinių interjerų dėl to tampa labai panašūs. Be to, mados greitai keičiasi. O kas tada? Vėl viską perdaryti?

Pirmiausia apgalvokite bendrą interjero stilių. Rinkitės vieną iš šių – klasikinį, modernų klasikinį, modernų ar Provanso – ir suteikite jam savitumo.

Būtinai atsižvelkite į savo poreikius, kokių namų norite – ramių, estetiškų ar kiek ekscentriškų, išskirtinių.

Mano formulė – apsisprendus dėl stiliaus, kartu su šeimininkais rasti jiems artimą, patinkančią temą ir ją išreikšti interjero detalėmis: baldų apmušalais, kilimais, šviestuvais, pagalvėlėmis, paveikslais ir kt. Juos bet kada galima pakeisti kitais.

Jei negalite sau leisti įsigyti išskirtinio dizaino baldų, interjero aksesuarų, nusipirkite subtilų šviestuvėlį ar baldelį ir jį dekoruokite patys – nudažykite netikėta spalva, papuoškite smulkiomis detalėmis. Tai būdinga prancūziškiems interjerams, bus ir originalu, ir stilinga.

Nelabai žinote, ko norite, sunku išsirinkti, negalite apsispręsti... Pasitelkite konsultantą, dizainerį, kuris padės suprasti jūsų lūkesčius ir sukurti gražius, jaukius, širdžiai mielus namus.

Šaltinis
Temos
„Šeimininkė“