Kaip auginti ir tręšti

Šiltesnę vasarą paprikas galite auginti atviroje erdvėje maždaug iki rugpjūčio 10 d., iki šaltų naktų, o tada vėl pridenkite polietileno plėvele. Juk vasaros pabaigoje subrendę paprikų krūmai lengvai pakelia žemas temperatūras, priešingai nei pomidorai, rečiau serga.

Užtai visą vegetacinį laikotarpį paprikos prastai reaguoja į pernelyg kietą žemę, deguonies joje trūkumą, dėl kurio dažnai apvysta šaknys. Todėl po kiekvieno laistymo žemę reikia papurenti. Jei, žinoma, iš anksto nemulčiavote dirvos paviršiaus plėvele, durpėmis ar drožlėmis – jie ilgai išsaugo drėgmę, žemė per daug nesukietėja.

Žydint ir mezgant vaisius saldžiosioms paprikoms labai reikia trąšų, todėl nuo birželio iki rugpjūčio pradžios kartą per dvi savaites pageidautina jas patręšti paeiliui silpnu organiniu ir kompleksinių mineralinių trąšų tirpalu. Vėsiais mėnesiais (gegužę, rugpjūtį) reikia tręšti ne šaknis, o apipurkšti lapus 0,5 proc. mineralinių trąšų tirpalu, taip pat – natrio humatu.

Formavimas

Jo reikia toli gražu ne visada – tik per daug sutankėjus kai kurioms rūšims. Augalus periodiškai atidžiai apžiūrėkite ir ant kiekvieno paliekite ne daugiau trijų stiprių daigų, likusius vos užsimezgusius nugnybkite. O kad užsimezgę vaisiai spėtų užaugti iki rugsėjo šalnų, rugpjūčio 5 – 10 nukirpkite visiems krūmams viršūnes – tada procesas žymiai paspartėja.

Taip prižiūrint mūsų klimato juostoje galima kas savaitę skinti saldžias, skanias paprikas nuo birželio pabaigos iki pat rugsėjo. O jei skinsite paprikas dar neprinokusias, derlius praktiškai padvigubės – iš kiekvieno kvadratinio metro per sezoną gausite 8 – 10 kg paprikų.

Ką daryti, jeigu...

...turguje nusipirkote labai skanių paprikų ir norite jų užsiauginti?

Paprikos – augalai, kurie patys apsidulkina, galima bandyti išauginti patikusią rūšį iš nusipirktų paprikų sėklų. Žvelkite į tai kaip į eksperimentą, kuris gali pasisekti arba ne. Visų pirma, augalai išaugs tik tuo atveju, jei tai yra rūšis, o ne hibridas F1. Iš hibridinio augalo sėklų išaugs kas tik norite, tik ne skanios paprikos, kurių pirkote. Antra, net jei tai rūšis, gali paaiškėti, kad jai reikia daugiau šilumos nei yra jūsų sode. Na, bet visada galima pamėginti.

...prieš šaknų krūmas gelsta, byra lapai?

Taip nutinka, jei krūmai auga skersvėjyje, jei oras labai sausas arba šaknims per daug drėgmės. Vazonus su krūmeliais pastatykite ant kokio padėklo (pvz., ant putoplasto), kad žemė vazone neatvėstų. Krūmus apipurškinėkite, o paskui pereikite prie laistymo 2 kartus per dieną, bet nedideliais kiekiais.

...karštu oru paprikos krūmai nustojo augti, viršutiniai lapai labai smulkūs, o apatiniai vysta?

Gali būti, kad tai verticiliozinis vytimas – hibridinė paprikų liga. Ji apninka karštu oru, kai aplink augalus perkaista dirva. Tada dieną nebelaistykite, laistykite anksti ryte. Mulčiuokite žemę kompostu, kad šaknys nesileistų su įkaitusiu paviršiumi. Laiku pasirūpinus sąlygomis, augalai atsigauna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)