Apie naujausias kilimų dizaino kryptis ir madas pasakoja parodoje Hanoveryje apsilankę specializuoto baldų ir interjero centro „Domus galerija“ salonų vadovai.

Ryškios spalvos ir stilizuoti raštai

Dėl didžiulės medžiagų, spalvų ir formų įvairovės, šiuolaikiniai kilimai suteikia beveik neribotas galimybes kurti individualų ir unikalų interjerą, kuriame jie nebūtinai turi atlikti savo funkciją, o gali tapti pagrindiniu kambario akcentu.

Interjero ekspertai pataria susikurti akį traukiantį namų interjerą, 2012 metais renkantis ryškių spalvų – rožinės, garstyčių geltonos, mėlynos, lapų žalumo, turkio, benzino, rūdžių spalvos kilimą, margintą langeliais, ar kitokiomis žaismingomis kombinacijomis, pavyzdžiui, vis dar populiariais gėlių raštais. Dar vienas ryškus šių metų akcentas – iš skirtingų audinių ir spalvų skiaučių pasiūti kilimai.

Salono „Dubingiai“ komercijos vadovė Rima Rūtalienė teigia, kad būtent vadinamieji patchwork (dažniausiai taip vadinami seni perdažyti ar išblukinti rytietiški kilimai arba iš jų skiaučių pagaminti kilimai - red. pastaba) stiliaus kilimai labai greitai prigijo ir išpopuliarėjo Lietuvoje. „Mūsų pirkėjai renkasi ne tik įvairiausių spalvų ir medžiagų mašininės gamybos patchwork kilimus, bet ir rankų darbo šio stiliaus kūrinius, kainuojančius ne vieną tūkstantį.“

Pasak salono atstovės, nemažai susidomėjimo sulaukia ir stambiomis, stilizuotomis detalėmis puošti kilimai, pavyzdžiui, baltas kilimas su didele raudona gėle.

Naujas organiškas įvaizdis

Tvarumas ir „žalias“ gyvenimo būdas išlieka populiarūs. Organiškas, natūralus maistas ir drabužiai, tekstilė ir namų baldai – ši tendencija atrodo įsilieja į visas gyvenimo sritis. Šiemet natūralumo tema atsispindės ir kilimų dizaine. Gamtos jausmą namams suteikia vilnos, sizalio, šilko rankų darbo kilimai, marginti geometrinėmis figūromis arba gėlių, medžių lapų, drugelių ar vabzdžių motyvais. Jaukios elegancijos įneš iš kailių ir odos skiaučių pasiūti kilimai. Spalvos taip pat išlieka labai natūralios ir šiltos, bei artimos gamtai.

R. Rūtalienė pastebi, kad praktikoje šią tendenciją labiausiai atspindi iš perdirbtų medžiagų pagaminti kilimai. Medžiagos vyrauja įvairiausios - nuo medvilnės, dėvėto ir nedėvėto džinso, iki iš padangų arba šilko sarių juostelių pintų kilimų. Deja, dėl mažo populiarumo Lietuvoje tokio tipo kilimai yra retenybė, dažniausiai jie atvežami pagal specialius užsakymus.

„Kalbant apie odą, iš jos siūti kilimai yra nesenstanti klasika. Šiuo metu ypač madingi karvės odos kilimai, kuriuos labai mėgsta interjero dizaineriai, jie dažniausiai taikomi moderniame interjere. Taip pat vis labiau populiarėja iš kvadratinių odos skiaučių ar juostelių pasiūti kilimai,” – sako pašnekovė.

Nesenstantis dizainas su nauju polėkiu

Paskutinė šių metų tendencija - inovatyvi ir žavinga, nes senus daiktus prikelia naujam gyvenimui. Rytietiški kilimai ir klasikinis dizainas bus naujai interpretuojami – atsiras nauji ryškių spalvų efektai. Klasikinių kilimų modeliai bus išmarginti kaprizingais, atsitiktiniais raštais, atrodančiais lyg išblukusios spalvos, išsilieję ar ištiškę dažai. Žinoma, ši tendencija apima ne tik išblukintus ir perdažytus klasikinių modelių kilimus, šiemet taip pat bus galima išvysti ir neįprastų raštų, pavyzdžiui, languotus škotiško stiliaus kilimus.

Klasikiniais, persiškais rankų darbo kilimais garsėjančio salono „Art de Vivre“ atstovas Donatas Cibulskas teigia iš savo praktikos pastebintis, jog klasikinio dizaino kilimai su įmantriomis detalėmis tampa vis labiau populiarūs. Šiuo metu galima rasti įvairiausių raštų – kvadratais, renesanso epochos ar gėlių, medžių motyvais margintus kilimus. Kai kuriuose kilimuose naudojama nuo 200 iki 400 atspalvių, o kiti atrodo lyg išblukę ir nusiplovę, panaudoti kilimai, šio tipo kilimams svetimas paprastumas.

„Kas nusprendžia įsigyti klasikinį, rytietišką kilimą, turi suprasti, kad tai taps jų namų vertybe, prie kurios bus derinamas visas kambario interjeras,“ – sako R. Rūtalienė.

Panašios nuomonės laikosi ir D. Cibulskas. Jo manymu, kilimas jau seniai yra tapęs pilnaverčiu dekoro elementu kaip ir baldai, užuolaidos ar paveikslai. „Jo funkcija yra sukurti jaukumą ir suteikti interjero užbaigtumo jausmą. Gražus kilimas gali tapti puikiu akcentu, pagyvinti ir padaryti aplinką jaukesne.“

Lietuvių mėgstamiausi – neryškūs, bet nenuobodūs kilimai

Salonų atstovų teigimu, nors pasaulyje šiuo metu populiariausi ryškiaspalviai, įvairių raštų kilimai, daugumos lietuvių skonis išlieka ganėtinai konservatyvus. Dažniausiai pirkėjai renkasi rudos, žalios spalvos tonus, vengia „rėkiančio“, agresyvaus dizaino kilimų. Drąsesnius sprendimus renkasi jauni, aukštesnes pajamas gaunantys žmonės, kurie gali leisti sau eksperimentuoti, dažniau keisti namų interjerą.

Vieni populiariausių vis dar išlieka shaggy (liet. plaukuotas, gauruotas) kilimai. Tai ilgesnio arba visai ilgo plauko kilimai, dažniausiai gaminami iš vilnos, neretai maišomi su poliesteriu. Lietuviai dažniausiai renkasi šviesiai rusvos, pieno, šokoladinės, rudų tonų šio tipo kilimus.

„Loftinio“ stiliaus kilimai taip pat nenusileidžia populiarumu. Šio tipo kilimai atrodo kaip neapdirbtas mūras, cementas, dažniausiai vyraujančios spalvos - pilka, rusva. Šie kilimai pasižymi grubiais raštais, kartais yra paįvairinami gėlių motyvais. Būna ir ryškių spalvų „loftinio“ tipo kilimų - violetiniai, ryškiai raudoni, tačiau tarp lietuvių jie nėra labai populiarūs.

Kilimais Lietuvoje prekiaujantys salonų atstovai pastebi, kad mūsiškiai pirkėjai, nors dažniausiai ir vengia ryškių spalvų, neatsisako įdomesnio dizaino kilimo. Pirmiausia dėmesys yra kreipiamas į spalvą ir dizainą, po to jau vertinamas ir funkcionalumas, kitaip tariant, kilimo vertė turi matytis plika akimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją