Rudens puošmena - stambiažiedės chrizantemos

 (5)
Vėlai žydinčios chrizantemos yra populiariausios rudens gėlės. Jos puošia namus, akį džiugina jų krūmai kiemuose ir gėlynuose. Tai pagrindinės Vėlinių gėlės simbolizuojančios susikaupimą ir ramybę. Chrizantemos - gyvenimo prasmės žiedai.
Chrizantemos
Foto: Corbis/Scanpix

Mes esame įpratę chrizantemomis puošti artimųjų kapus, nes šios rudens gėlės gali iškęsti net kelių laipsnių šaltį.

„Šalnoms atsparesnės geltonos spalvos smulkiažiedės gėlės. Ant jų ir šalčio pėdsakai mažiau matosi. Labiausiai šalčių bijo olandiškos ramunėlės ir „karališkos“ stambiažiedės chrizantemos“,- pasakoja bendrovės „Žiežmarių gėlės“ agronomė Virginija Budrevičienė.

Kasmet naujos spalvos

Ankščiau buvome pripratę prie geltonos ar baltos chrizantemų spalvos. Vėliau išvesta įvairių spalvų ir formų chrizantemų. Dabar gėlininkai gali pasiūlyti įvairiausių spalvų chrizantemų: baltų, rožinių, geltonų, violetinių, tamsiai raudonų, oranžinių. Šiais metais išaugintos naujos auksinės spalvos chrizantemos.

Įvairiaspalvės ilgai žydinčios chrizantemos labai tinka rudeniniams gėlynams. Geltonos, raudonos chrizantemos savo spalvomis praturtina rudeninę lauko gėlių kompoziciją ir puikiai dera su dera su kitais augalais. Chrizantemos gražiai atrodo šalia spalvingų ožekšnių, raugerškių, klevų lapų.

Labiausiai vertinamos - stambiažiedės

Chrizantemų mados kasmet keičiasi. Virginija Budrevičienė pastebi, kad ankščiau žmonės labiausiai mėgdavo ir pirkdavo baltas chrizantemas. Per Vėlinės kapinės „žydėdavo“ baltai.

Pastaraisiais metais populiarėja ir kitos chrizantemų spalvos: geltona, aukso, ruda, plytos palva. „Bet Kauno krašto žmonės išskirtinai lieka ištikimi tik baltos spalvos chrizantemoms“,- pastebi agronomė Virginija.

Pastaraisiais metais labai vertinamos stambiažiedės chrizantemos. Jų taip pat yra įvairių spalvų ir dydžių.

Mažiaus populiarios rožinės, tamsiai raudonos spalvos smulkiažiedės chrizantemos.

Chrizantema – trumpos dienos gėlė

Chrizantemas auginti nėra sunku: jos lengvai dauginamos, yra atsparios ligoms ir kenkėjams, gana ilgai žydi.

Tai trumpos dienos augalai. Natūraliai pražysta rudenį, kai sutrumpėja diana. Kol dienos ilgumas viršija 14 valandų - gėlės augina lapus, o kai diena sutrumpėja iki 9 -12 val. – jos sukrauna žiedynus ir pražysta.

Auginant chrizantemas namų sąlygomis, reikia jas rudenį atšalus orams iškasti ir susodinti į indus bei pastatyti rūsyje, arba sunešti į šiltnamį. Apie vasario mėnesį chrizantemas patariama atnešti į kambarį ir pradėti laistyti. Išaugusius aukštus ūglius reikia nuskabyti, kad susiformuotų gražūs krūmeliai. Kai nėra šalnų, gėlės susodinamos į lauke. Didelius chrizantemų krūmus galima atsargiai dalinti į mažesnius.

Chrizantemos yra vertinamos dėl jų ilgo žydėjimo. Kinai chrizantemas augino ir kaip vaistinį augalą, taip pat vartoja maistui.

www.DELFI.lt
Registruoti (0) Anonimiški (5)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujos formos

Kaip gimsta margučiai

Artėjant šv. Velykoms visi pagalvojame, kaipgi marginsime kiaušinius. Juk be margučių neįsivaizduojame šios šventės. O tų marginimo būdų – tikra galybė, bet vis tiek patys gražiausi ir mieliausi tie, kuriuos naudojo mūsų senoliai...

Talentingai dzūkei mėgstamas hobis atstoja ir vaistus, ir sanatorijas (31)

Meškasalis – Dzūkijos kaimelis ant Ilgio ežero kranto. Čia mus pasitinka dzūke iki kaulų smegenų save vadinanti Marytė Gilevičienė, mielai sutikusi pasidalinti su DELFI skaitytojais savo margučių marginimo paslaptimis.

Ar žinote, kuo valote namus? Valikliuose - vėžį sukeliantys chemikalai (11)

Pavasario pradžia daugeliui — švaros, generalinės tvarkos metas. Nuolat girdime, kiek bakterijų slypi mūsų namuose, kaip svarbu jas išnaikinti, reklamuojama daugybė buitinės chemijos produktų. Rodos, prekybos centrai yra pilni priemonių, galinčių įveikti bet kokius nešvarumus ir išvalyti bet kokius paviršius. Tačiau niekur neužsimenama apie tokių cheminių priemonių naudojimo pavojus.

Atnaujiname interjerą: kokia virtuvė tapo po dizainerės prisilietimo (61)

Ryškus žibučių mėlis, šalpusnių ir pienių geltonis, gaivi pirmųjų lapelių žaluma, subtilus vaismedžių žiedų rausvumas – idėjos, kurias diktuoja įsibėgėjantis pavasaris. Pasirinkite vieną iš jų ir atnaujinkite savo virtuvę.

Neįprastas, bet smagus kiaušinių marginimo būdas (16)

Artėjant Velykoms, originaliu kiaušinių marginimo būdu - su šilku - dalinasi Kristina ir „Virtuvės Fėjos“.