Spalvų derinimo principai

Spalvos mums daro didžiulį emocinį poveikį, bet retai apie tai susimąstome. Ne veltui daugelio interjero dizainerių užsakovai prašo šiltų atspalvių – mus, lietuvius, per pilkus debesis retai pasiekianti saulė suspįsta bent jau dažų pavidalu.

Gali pasirodyti, kad parinkti spalvas interjerui yra labai paprasta, nes tiesiog renkamės tai, kas mums gražu. Deja, nežinant spalvų derinimo principų, rezultatas gali nuvilti. Kartais gali atrodyti, kad jūsų namus įrengė smagiai nusiteikęs darželinukas, gavęs 12 spalvų kreideles, o ne dizaineris profesionalas.

Spalvos ne tik padeda sukurti optinę iliuziją – padidinti ar sumažinti erdves, jos veikia mūsų mąstymą, gali suteikti energijos, džiuginti, nuraminti, atpalaiduoti, didinti gebėjimą susikaupti ar prisiminti malonius dalykus. Taip pat yra spalvų, kurios veikia slogiai, primena liūdnus dalykus, vargina ar po kurio laiko ima erzinti.

Pirmiausia turėtume žinoti, kad yra 3 pagrindinės spalvos – geltona, raudona ir mėlyna. Jas maišydami tarpusavyje gausime antrines: žalią, oranžinę ir violetinę. Maišydami pirmines spalvas su antrinėmis gausime įvairius atspalvius, vadinamus tretinėmis spalvomis.

Dažniausiai naudojama interjere

Žmonėms patinka skirtingos spalvos, todėl įvairios asmenybės greičiausiai rinktųsi nevienodas spalvas. Taikydami spalvų terapiją savo namuose rizikuojate, kad ne kiekvienas juose jausis taip pat gerai, kaip jūs.

Viena dažniausių interjeruose sutinkamų spalvų – ruda, įprastai kombinuojama su juoda, geltona, pilka, žalia, raudona, oranžine ar violetine. Ruda sudaryta iš kelių spalvų mišinio, todėl yra laikoma neutralia. Ji gali kelti malonius jausmus, jei galvosime apie šokoladą, kavą ar pyragus. Labai dažnai sutinkama gamtoje – beveik kiekvienas augalas turi rudos spalvos. Daugelio pasaulio vietų dirvožemis yra rudas. Ruda teikia stabilumo ir saugumo jausmą. Interjere ruda suteikia gylio, šilumos ir jaukumo.

Balta interjerui suteikia aukštesnių patalpų viziją, bet kelia įvairias asociacijas: vieniems primena operacinę, kiti mėgsta spalvos teikiamą švaros ir gaivos įspūdį. Pilka interjerui suteikia subtilios elegancijos, bet neatrodo per daug konservatyviai. Šios spalvos teikiamas efektas labiausiai priklauso nuo naudojamo atspalvio. Pvz., jei pilka turės gelsvo atspalvio, tai gali veikti slegiančiai, ypač, jei patalpoje bus rudų daiktų. Gražaus atspalvio pilka, ypač kombinuojama su neakinančia balta, kurs švarią ir gaivią atmosferą. Per daug pilkų plokštumų interjere gresia nuoboduliu.

Intensyvių spalvų savybės

Norėdami sukurti elegantišką ir drąsų interjerą, pasinaudokite juodos spalvos pranašumais. Ji suteiks elegancijos ir rafinuotumo, idealiai tiks norimiems pabrėžti daiktams ar detalėms: paveikslų rėmams, mažiems staliukams ir t. t. Svarbiausia – nepersistengti.

Raudona gyvenime įspėja apie grėsmę, gali pagreitinti medžiagų apykaitą, kvėpavimą, padidinti kraujospūdį, o jūsų kambariams suteiks stimuliuojančios energijos. Kambarys, kuriame nemažai raudonos spalvos, gali pažadinti aistrą. Kaip ir oranžinė, raudona kelia apetitą, todėl puikiai tinka virtuvei.

Daugelyje šalių rožinė asocijuojasi su moteriškumu ir mergaitėms tinkamais daikčiukais. Naudojami interjeruose, rožiniai atspalviai nuteikia maloniai, nes asocijuojasi su saldainiais ir veikia raminamai. Violetinė spalva turi karališką, jėgos reputaciją. Naudokite šią spalvą, jei norite prabangaus interjero.

Mėlyna padės sukurti švarų ir gaivinantį vaizdą. Interjere ši spalva tiks kambariams, kuriuose ketinate dirbti ar medituoti. Paties šviesiausio melsvo atspalvio kambariai vizualiai atrodys didesni ir erdvesni. Šią spalvą patartina naudoti patalpoms, į kurias patenka per daug dienos šviesos ir šilumos. Virtuvėje pasistačius mėlynus baldus ar valgant iš mėlynų indų, ši spalva numuš apetitą ir leis numesti svorio.

ŽALIA. Gyvybės spalva, kurianti pusiausvyrą ir harmoniją, primenanti ryšį su gamta, padedanti sutelkti dėmesį ir užmigti.

RAUDONA. Jei esate per daug aktyvus, greitai susierzinantis ir trokštate ramybės – venkite šios spalvos.

POPULIARIAUSI. Daugeliui lietuvių labiausiai patinka ramių spalvų interjerai su ryškiais dizaino elementais.

NEPOPULIARŪS. Lietuviai nelabai mėgsta melsvų atspalvių interjerus, nors jie ramina.

ĮPRASTA. Jei jaučiate spalvų trūkumą savo namuose, spalvotos pagalvėlės – ne vienintelis galimas smagus akcentas.

VAIKAMS. Mažųjų kambarius tiks įrengti ryškiai, nes spalvos lavina vaizduotę ir teigiamai veikia nuotaiką.

PATRAUKLU. Idėja, kad tinkamai parinkus spalvas galima pakeisti kambario nuotaiką, yra labai viliojanti.

AUKSINĖ. Ši spalva interjere reiškia prabangą, ji primena rudenį ir praeitį, simbolizuoja išmintį ir turtus.

PRABANGA. Jei violetinė turi melsvo atspalvio, ji veikia raminančiai ir suteikia paslaptingumo.