Velta pirties kepurė

Mano rankų darbo dovana yra pačios savo rankomis velta pirties kepurė.

Priemonės:

Vilna (balta, pilka, spalvota), žirklės, burbulinė plėvelė, rankšluostis, tinklelis ar užuolaida, dubuo, ūkiškas muilas, kepurės šablonas.

Eiga: Tiesiam rankšluostį, kad sugertų vandenį. Ant jo klojam burbulinę plėvelę.

Iš burbulinės plėvelės daromas kepurės šablonas ir padedamas ant užtiestos plėvelės.

Klojam vilną (šiuo atveju pasirinkau baltą sluoksną), dedam 6 sluoksnius, vieną horizontaliai, kitą vertikaliai. Dedam tinkliuką ar užuolaidą ir atsargiai pilam vandenį (vanduo turi būti tik šiek tiek šiltas, kad vilna iškart nesitrauktų), paspaudžiam, kad vilna peršlaptų. Atsargiai nuimam tinkliuką ir atsargiai apverčiam išklotą vieną pusę. Apvertus, kraštus, kurie bus aplink šabloną, reikia kruopščiai užlenkti į vidų apie šabloną.

Šioj pusėj vėl kartojam tą patį: 6 sluoksniai (horizontaliai-vertikaliai), tiesiam tinkliuką, šlapinam ir vėl verčiam į kitą pusę.
Apvertę užlankstom kraštus. Dabar jau galima dekoruoti - čia kiekvieno fantazijos reikalas, dėlioti spalvotą vilną ornamentais, augalų motyvais ir t.t. Aš dekoravau šermukšnius vėlimo adata.

Išdėliojus dekorą, dedam tinkliuką, muilinam rankas, pilam po truputį jau gan šilto vandens ir per tinkliuką sukamais judesiai trinam tinkliuką (atsargiai, kad dekoras nepasislinktų). Kai dekoras „prikimba“ prie kepurės, galim tinkliuką atsargiai nuimti ir delnais švelniai glostyti (ypač kruopščiai kraštus ir užlenkimus).

Kai kepurė sutvirtėja, prakerpam apatinę dalį ir išimam iš vidaus šabloną.

Kepurę atsargiai išverčiam į kitą pusę ir taip pat muilinom rankom glostom...

Kepurė galutinai sutvirtėja, galim palyginti su žirklėm kraštus, juos apkirpdami.

Kraštus apkirpus reikia apvelti vandeniu ir muilu.
Toliau kepurę reikia perplauti vėsoku vandeniu, į kurį įpilta acto, kad išplautų muilo likučius.

Beliko tik rankom suformuoti pačią kepurę.

Eglė S.

**************************************

Kalėdiniai žaisliukai eglutei

Jau kelis metus iš eilės darau Kalėdinius žaisliukus. Darbas paprastas, bet reikalaujantis kruopštumo ir kantrybės.

Pagrindas putoplasto burbuliukas, su smeigtukais tvirtinu žvynelius ir taip darau ornamentus, burbulą perrišu juostele ir uždedu kaspinėlį.


Jogailė

*************************************

Megztas pledas

Šis pledas yra megztas mano dviejų su puse metų dukterėčiai Rhia'i dovanų, norėjosi jai padovanoti kažką asmeniško, padaryto su meile ir šiluma. Be to gaminys yra megztas iš natūralios merino vilnos, skirtos mažiems vaikučiams,todėl žinau kad tikrai mažajai princesei bus malonu prisiglausti, vilna "nekąs" ir dovana šildys šaltais žiemos vakarais. Jo gamyba užtruko šiek tiek daugiau nei mėnesį, išmatavimai 1x1,2m.

Gamybos procesas
Reikės: 15 kamuoliukų siūlų Baby Gioia (merino vilna) ir 3 numerio virbalų su valu.
Mezgimas: užsimetame 280 akių
1 eilutė: mezgame dvi geras akis, dvi blogas ir kartojame kol pabaigsime eilę.
2 eilutė: mezgame akis tokios kokios yra t.y. kur mezgėme gerosiomis mezgame gerosiomis, kur blogosiomis taip pat.
3
eilutė: mezgame dvi blogas akis, dvi geras ( t.y. atvirksčiai kur buvo
gerosios mezgame blogosiomis, kur buvo blogosios-gerosiomis.)
4 eilutė: mezgame akis tokios kokios yra.
Tokiu principu mezgame kol pasieksime norimą ilgį.
Ant savo kūrinio kraštelyje galite išsiuvinėti vardą vaikučio kuriam dovanojate, taip dovana taps asmeniška ir išskirtinė.

Austė

*************************************

Dovanai padaryti svarbiausia vidus. Buvo gaminami paprasti sviestiniai sausainiai įvairių formų, tačiau galima daryti ir meduolius, keksus ar kitus nedidelius skanėstus. Dovanos supakavimas atrodo unikalus dėl nuotraukų.
Ant sausainių maišelio buvo priklijuojamos laminuotos nuotraukos (galima ir paprastas, bet mes spausdinome namie, todėl reikėjo apsaugoti paprastą popierių nuo drėgmės) tų žmonių, kuriems priklauso dovana. Pakuotė taip pat buvo gaminama namuose, iš paprasto spalvoto popieriaus išlankstomas ir suklijuojamas pailgas maišelis, o viršus sulenkiamas įstrižai, kad būtų įdomiau.

Ieva R.

********************************************

Siūlau pagaminti raktų ar telefono pakabukus.
Pakabukai gaminasi labai greitai ir nereikalauja ypatingų sugebėjimų. Daugiausiai laiko iš jūsų pareikalaus detalių ir jų spalvų pasirinkimas,taip pat proporcingas jų derėjimas tarpusavyje.
Vieno pakabuko-angelo pagaminimui reikės 1 įrankio t.y. replyčių ir šių detalių:
1vnt. smeigtuko su antgaliu (ant jo versis visos detalės),
1vnt. lašelio formos, veriamo išilgai karoliuko,
1vnt. sparniukų,
1vnt. apvalaus karoliuko (angeliuko galvytė),
1vnt. intarpėlis su akutėmis ( angeliuko aurelolė),

Suvėrus šias detales, likusią smeigtuko dalį (lieka apie 1cm likutis, jei daugiau, tiesiog nukirpti) užsukame padarydami kilputę. Viskas!

Visose rankdarbių ar internetinėse rankdarbių parduotuvėse galima įsigyti žiedelių raktams ar gražių virvelių telefonui.

Medžiagų sąnaudos neviršija 10 lt. Nebent naudosite prabangesnius akmenukus ar pasidabruotas detales. Fantazijai ribų nėra.

Sėkmės!!!
Vaiva iš Jonavos

*******************************************

Noriu sudalyvauti Jūsų skelbtame konkurse ir pasirodyti kokias dovanas ruošiu šiais metais savo šeimos merginoms ir draugėms.

Gėlė padaryta iš atlasinės juostelės. Reikės 2,5cm pločio atlasinės juostelės (gali būti vienos spalvos, gali būti įvairių kaip sugalvosite), žiebtuvėlio, adatos su siūlų arba karštų klijų, kelia tos karoliukų, žirklių.

Reikia pasiruošti gėlės žiedlapius. Tam reikia 2,5 cm. pločio juostelę susikarpyti gabaliukais. Tokių gabaliukų reikės: 10cm ilgio - 15vnt; 9cm - 13vnt; 8cm - 10vnt; 7cm - 7vnt; ir 6cm - 5 ar 6vnt. Kiekvieno gauto juostelės gabaliuko galus reikia prideginti žiebtuvėliu, kad nesiardytu siūlai ir iš kiekvieno gabaliuko suformuoti po žiedlapį.

Kai visi lapeliai paruošti, tuomet juos reikia tvirtinti prie pagrindo. Pagrindui reikės 2,5cm. skersmens apvalios kietesnės medžiagos. Aš naudojau džinsinį audinį. Prie turimo pagrindo siūlų ar karštų klijų pagalba tvirtiname visus žiedlapius formuodami gėlę.

Viduryje susiuvame arba suklijuojame karaliukus, kurie ir pagyvina žiedą ir paslepia paskutinio sluoksnio lapelių galiukus. Iš kitos pusės pritvirtiname arba segtuką arba žiogelį, kad butų galima gėlę prisisegti. Šiuo atveju gėlytė bus naudojama vasarą kaip segtukas į plaukus žiema kaip papuošimas kepurei :) Darbas nėra sudėtingas tik reikalauja susikaupimo ir kruopštumo. Bet tai, kad dovana padaryta savo rankom, suteikia labai didelį pasitenkinimą.

Vaida K.

******************************

Mano rankų darbo dovana yra velta gėlytė (sagė).

Jums reikės: bambukinio kilimėlio, sluoksnos (spalvos priklauso nuo kiekvienos norų), šilto vandens, muilo, vėlimo adatos, žirklių ir iš burbulinės plėvelės pagaminto žiedo.

Žiedą darykit pakankamai didelį, mažiausiai 13 cm skersmens, norite didesnės gėlytės - reikės didesnio žiedo.

Užklojam visą šabloną keliais sluoksnos sluoksniais (jeigu klojat labai plonai - trimis). Galima maišyti kelias spalvas, dėti margą sluoksną. Klojam taip, kad per daug neišliptume iš šablono ribų. Kuomet šablonas jau uždengtas vilnele, atsargiai apipurškiam šilto vandens ir muilo tirpalu. Dar pamuiluojam su rankomis. Jeigu yra noro, galima dėti dekorą (aš šiuo atveju padėliojau vilnos garbanėlių).

Atsargiai apverčiam ir užlankstom iš šablono ribų išlipusią vilnele. Vėl klojam vilnelę, sušlapinam, išmuiluojam. Žodžiu darom tą patį, ką darėm su pirmąją pusele. Kuomet jau viskas sušlapinta ir gerai išmuiluota, užlenkiam kilimuką ir susukam. Pasukiojam 5 minutes, išsukam, pataisom ir patampom su pirštais nelygumus (stengiamės, kad darbo metu veltinis primintų pradinę formą - skritulį).

Taip veliam tol, kol pajaučiam, kad vilna sulipo ir šiek tiek sutvirtėjo. Tuomet išimam veltinį iš kilimėlio ir ieškom žirklių.Kerpam išorinį kraštą ištisai viso ilgio. Perkerpam šabloną ir išimam.Tuomet abejose pusėse nusipiešiam norimos spalvos žiedlapiukus ir iškarpom. Jokiu būdu neliečiam vidurio, kuris laiko du veltinio sluoksnius.

Su pirštukais suformuojam gėlės žiedą. Visą vėl sušlapinam, išmuiluojam ir veliam su pirštukais. Gražiai apveliam žiedlapius, viduriuką, kad žiedas būtų tvirtas. Nusausinam ir suformuojam štai tokį žiedą. Jo galiuką perrišam siūlu ar gumele. Ir atlankstom žiedlapius. Padedam gėlytę džiūti.

Kai gėlytė išdžius, nuimam siūlą, paformuojam viduriuką, jeigu norit, galit į viduriuką įdėti veltinio kamuoliuką.

Eglė S.

****************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)