Pirmosios vasaros uogos - melsvauogio sausmedžio vaisiai

Anksčiau nei žemuogės ir braškės pasirodo melsvauogio sausmedžio vaisiai. Jas galima laikyti pirmosiomis vasaros uogomis.
Lonicera caerulea
© Shutterstock nuotr.

Lietuvoje vis labiau populiarėjantį uogakrūmį imta vadinti valgomuoju, taip norint atskirti jį nuo dekoratyvinių sausmedžių, kurie maloniai kvepia, bet uogas brandina tik grožiui.

Verta turėti keletą krūmelių

Šie augalai savaime paplitę JAV, Kanadoje, Kinijoje, Japonijoje, Kazachijoje, Tadžikijoje, Uzbekijoje, Rusijoje (Rytų Sibire ir Tolimuosiuose Rytuose). Auga kalnuose, lapuočių ir mišriuose miškuose, pamiškėse, miškų aikštelėse, upių ir kalnų šlaituose. Mėgsta drėgnas, tačiau gerai aeruotas, neutralias ar kiek rūgštokas dirvas. Tai šviesiamėgiai, kryžmadulkiai, medingi, vaisiniai augalai.

Pasak VU Botanikos sodo vyr. mokslo darbuotojos dr. Silvos Žilinskaitės, Lietuvoje soduose auginamų augalų išvaizda įvairuoja, nes tai priklauso nuo to, iš kokios melsvauogių sausmedžių rūšies išvesta veislė ar atrinktas sėjinukas.

„Iki dviejų metrų užaugančio krūmo stiebų žievė ruda, supleišėjusi, iš čia ir kilo augalo pavadinimas. Žiedai dvilyčiai, geltoni ar žalsvai gelsvi, po du lapų pažastyse. Pas mus žydi balandį–gegužę. Žiedus lanko kamanės ir bitės. Sunokusios uogos skoniu primena mėlynes. Prinokusios nukrinta ant žemės“, – pasakojo mokslininkė.

Valgomųjų sausmedžių derlius nedidelis – iki 2 kg nuo krūmo. Vitaminingos uogos stiprina organizmą, gerina apetitą ir savijautą, turi baktericidinių savybių. Tad po keletą sausmedžio krūmų verta auginti kiekvienoje sodyboje.

Lengva padauginti

Sausmedžius dr. S. Žilinskaitė pataria sodinti rudenį, nes pavasarį jie labai anksti išsprogsta. Būtina sodinti 2–3 krūmus 1–1,5 m atstumu vieną nuo kito, kad gerai apsidulkintų ir kasmet duotų derlių. Mėgsta saulėtą vietą, derlingą, drėgną, bet neužmirkusį, kiek rūgštoką ar neut­ralų dirvožemį. Auga lėtai, derėti pradeda trečiais–ketvirtais metais.

Žiedus krauna ant praėjusių metų ūglių, todėl jų trumpinti negalima. Krūmai ilgaamžiai: gerai dera iki 20–25 metų, atsparūs ligoms, todėl cheminės apsaugos priemonės naudojamos labai retai. Kartais pumpurus ar nokstančias uogas nulesa paukščiai.

„Jei sumanėte padauginti šių vertingų augalų, tai galite padaryti keliais būdais: sėklomis, atlankomis ir žaliais auginiais. Iš šviežių uogų išimtos sėk­los sėjamos birželio mėnesį. Jas reikia lengvai užsijoti smėliu ir uždengti plėvele, kad neišgaruotų drėgmė. Sudygsta maždaug po trijų savaičių ir iki rudens užauga iki 3–4 cm. Žiemoja po sniegu. Sėklas galima sėti ir rudenį, tada jos sudygs tik kitą pavasarį“, – aiškino pašnekovė.

Dvi žinotinos smulkmenos

Sausmedžiai lengvai dauginami žaliais 10–15 cm ilgio auginiais. Dirbtinio rūko kameroje įsišaknija beveik visos dauginamos šakelės.

Reikėtų žinoti dvi smulkmenas: pirma, sausmedžių ūgliai tinka dauginimui maždaug tuo metu, kai pradeda mėlynuoti jų uogos, t. y. daug anksčiau negu kitų augalų, antra, auginiai nemėgsta persodinimo.

Kiekvieną auginį galima sodinti į atskirą mažutį vazonėlį, juos patogu išnešti žiemoti į lauką, o pavasarį vėl įnešti į šiltnamį. Dauginamos šakelės sodinamos kas 30–40 cm lysvėje, kol įsišak­nys, jas reikia pridengti (padaryti mažą šiltnamį ir jame palaikyti didelę drėgmę), žiemą nudengti, o pavasarį vėl pridengti. Jei dauginamas šakeles sukišime per tankiai, o kitų metų pavasarį persodinsime, jos kiek laiko neaugs.

„Lietuvoje auginami įvairios kilmės valgomieji sausmedžiai. Veislių, atrinktų sėjinukų turi mokslo įstaigos, privatūs medelynai, sodininkai mėgėjai. Pasitaiko ir labai gerų, ir menkaverčių augalų. Nenorint nusivilti, geriausia pačiam imti ūglius nuo atrinkto, patikusio krūmo ir padauginti žaliais auginiais“, – patarė dr. S. Žilinskaitė.

Ji perspėjo, kad sėklomis dauginami augalai dažnai skiriasi nuo motininio augalo.

Vilniaus universiteto Botanikos sode yra trys melsvauogių sausmedžių kolekcijos: iš viso 9 rūšys, 26 veislės ir 37 selekciniai numeriai. Čia atrenkami krūmeliai su gero skonio, stambiomis ir nebyrančiomis uogomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Naujos formos

Ekspertai įvardija priežastis, kodėl reikia vėdinti buto patalpas (4)

Po darbų grįžtate namo. Lauke – 17, namie – 19 laipsnių šilumos. Atsidarius langą, girdisi miesto triukšmas, tad norisi jį greičiau uždaryti. Kelios dienos ir priprantate prie tokio naminio klimato. Draugė nuolat šiek tiek pačiaudi: „Ne liga, praeis“, o jūs šnirpščiate nosį ir skundžiatės pavasario dulkėmis.

Kaip išsirinkti kokybiškus virtuvės baldus? (1)

Jei mėgstate gaminti, virtuvė bus vieta, kurioje lankysitės itin dažnai. Virtuvės baldai – vieni sudėtingiausių baldų, jie turi būti netik gražūs, bet ir funkcionalūs, ergonomiški ir žinoma ilgaamžiai.

Alyvos – išimtis Lietuvos augalų pasaulyje (4)

„Ši ir kita savaitė bus alyvų savaitės. Jų pilnos visos gatvės, jų galima rasti daugelyje kiemų ir ore tvyro alyvų kvapas“, – apie pražydusias alyvas kalba Mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjas Almantas Kulbis.

Agronomas pataria: ką vertėtų atsiminti persodinant daigus į dirvą (5)

Šis pavasaris mus stebino kaip reta permainingais orais. Daugelis daržininkų nesilaikė įprasto sodinimo ritmo ir darbus dėl netikėtų snygio ar šalčio protrūkių atidėliojo.

110 kv. m buto interjerą kūrė du kartus: atnaujino viską, ką galėjo (15)

Keturių asmenų šeimos namus Vilniuje dizainerė Beata Senkevič kūrė derindama skirtingus stilius ir daiktus. Sena ir nauja, klasika ir modernas, ryškios spalvos ir geometriniai nespalvoti motyvai susilieja į vientisą paveikslą.