Tačiau prieš nuspręsdami keisti gyvenimą ir daryti staigų karjeros posūkį, turėtumėte pasidomėti dizaino pasauliu. Interjero dizaineris kasdien susiduria su tam tikrais iššūkiais – vieni jums gali nepatikti, o kiti kaip tik jus įkvėps ir atvers duris į karjerą, kurią manėt esant neįmanoma svajone.

Toliau pateikiame 10 dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti, prieš apsispręsdami tapti interjero dizaineriu (-e):

1) Interjero dekoratorius ir interjero dizaineris nėra tas pats

Interjero dekoratorius skiriasi nuo interjero dizainerio. Šį skirtumą galima apibūdinti vienu žodžiu – „išsilavinimas“.
Iš esmės, interjero dekoratoriumi gali būti kiekvienas žmogus, kuris mėgsta derinti spalvas, faktūras ir medžiagas. Galima tiesiog užsisakyti vizitinių kortelių su savo vardu ir reklamuoti savo paslaugas klientams. Tai nėra blogai, tačiau nereikia pamiršti, kad išsilavinimas vis dėlto yra svarbu.

Interjero dizaineris privalo būti baigęs mokslus pripažintoje mokslo įstaigoje. Žmogui, norinčiam dirbti šioje srityje, būtinas bent bakalauro laipsnis. Ar norite įgyti išsilavinimą, ar iškart panirti į namų dekoro pasaulį?

2) Ar turite dizainerio talentą?

Nors ir atrodo akivaizdu, bet vertėtų priminti, kad norint uždirbti pinigus iš interjero dizaino, reikia turėti įgimtą skonį, jausti spalvas, erdvinį išdėstymą, audinių faktūras, išmanyti architektūrą.
Vien tai, kad su meile apstatėte savo namus ir visi giria jūsų skonį, nereiškia, kad galėsite tapti sėkmingu (-a) interjero dizaineriu (-e), nors žinoma, tai gali jus paskatinti siekti šio tikslo.
Pirmasis žingsnis link sėkmingos karjeros yra apsisprendimas daryt tai, į ką linksta jūsų širdis, kuo degate. Juk užsiimdami mėgstama veikla nė nejaučiame, kad dirbame.

3) Interjero dizainas ne vien malonus faktūrų ir spalvų derinimas

Kuriant namų interjerą derinti medžiagas, baldus ir spalvas yra labai svarbu, bet dizaineris turi mokėti dar daugybę kitų dalykų – kai kurie jų gana sudėtingi bei reikalauja nemažai įgūdžių ir pastangų. Interjero dizaineriai turi nusimanyti apie struktūrinį pastato vientisumą, erdvines koncepcijas, išmanyti dizaino istoriją, ergonomiką, etiką, psichologiją, mokėti naudotis automatizuota projektavimo programa CAD ir pan.

Atrodo, kad iš interjero dizainerio tikimasi, jog jis arba ji būtų visų galų meistras. Visi šie gebėjimai ir įgūdžiai reikalingi, nes dizaineriai dirba ne tik su namų ar butų savininkais, bet ir su statybininkais, architektais, valstybinių įstaigų tarnautojais ir verslininkais. Norint siekti interjero dizainerio karjeros, reikia gero, visapusiško išsilavinimo ir noro gilintis į įvairias sritis.

4) Interjero dizainerio uždarbis

Dizainerio algos dydis priklauso nuo daugelio dalykų. Statistiškai, pradedantysis dizaineris Jungtinėse Amerikos Valstijose vidutiniškai per metus uždirba 40 630 dolerių (apytikriai 111 tūkst. Lt).
Žinoma, tai priklauso nuo daugybės veiksnių, tokių kaip išsilavinimas, ankstesnė darbo patirtis, įmonės, kurioje dirbate, dydis ir vieta, kur dirbate. Dizaineris, dirbantis baldų įmonėje, paprastai uždirba mažiau, nei pažangios architektūros bendrovės pasamdytas dizaineris.

Iš esmės, kuo daugiau patirties įgysite ir kuo labiau matomas (-a) būsite, tuo didesnius įkainius galite nusistatyti. Didesnės finansinės sėkmės galimybės gali atsiverti žmonėms, įgijusiems išsilavinimą architektūros, struktūrinio dizaino srityje, išmanantiems statybos įstatymus ir reglamentus.

5) Būtina mokėti bendrauti su žmonėmis

Kalbantis su interjero dizaineriais, kiekvienas jų gali papasakoti ne vieną baisią istoriją apie buvusius užsakovus. Dauguma žmonių labai priekabūs, ypač įsirenginėdami savo namus.

Yra klientų, kurie labai aiškiai įsivaizduoja, ko norėtų, o kiti mano, kad žino ko nori, o galiausia paaiškėja, kad jiems nepatinka galutinis produktas ir jie nepatenkinti jūsų darbu. Sėkmingiausias tas dizaineris, kuris moka įtikti žmonėms, sugeba juos nuraminti, o kartais net ir skaityti jų mintis.

Sėkmingas dizaineris sugeba nukreipti užsakovą link tinkamo rezultato, leisdamas (-a) jam arba jai jaustis taip, lyg jis arba ji visiškai kontroliuotų situaciją ir priimtų visus sprendimus. Interjero dizaineriai kasdien balansuoja ant siauros ribos tarp teisingo, tinkamo sprendimo ir užsakovo norų. Tai nėra labai paprasta, švelniai tariant.

6) Susikurkite savo darbų aplanką

Geriau viena nuotrauka, nei tūkstantis žodžių – ypač tai sakytina apie interjero dizainerio darbų aplanką. Galite kad ir visą dieną postringauti apie spalvų derinimą, medžiagas ir faktūras, bet jei neturite visa tai iliustruojančio aplanko, parodančio ankstesnius jūsų dekoravimo projektus, vargu ar galite tikėtis didelio pasisekimo.
Kaip susikurti darbų aplanką? Jei ką tik baigėte mokslus ir rinkoje esate naujokas (-ė), pradžioje teks siūlyti savo paslaugas už dyką arba už savikainą. Taip ne tik susikursite darbų aplanką, bet ir susipažinsite su vietos gamintojais ir tiekėjais, užmegsite ryšius būsimiems projektams.

Visi pradeda nuo nulio, bet dėdami pastangas, kaupdami patirtį ir išmaniai taikydami rinkodaros principus, galite tapti puikiu (-ia) savo srities specialistu (-e).

7) Didelė konkurencija

Interjero dizaino rinkoje didelė konkurencija. Norint iškilti šioje srityje, svarbiausia būti pastebėtam (-a). Kaip jau minėjome prieš tai, būti pastebėtam (-a) ir pritraukti užsakovus padeda kruopščiai sudarytas darbų aplankas.

Kitas raktas į sėkmę šioje srityje – įvairiapusis išsilavinimas. Kuo daugiau žinosite, tuo jums labiau seksis. Pamąstykite apie ateities tendencijas – augantį gyventojų skaičių, pagyvenusiems žmonėms pritaikytą dizainą, moderniąją architektūrą ir žaliąjį dizainą. Išsilavinimas šiose aktualiose srityse jums tikrai suteiks pranašumą rinkoje.

Be to, patartina neatsilikti nuo naujausių dizaino tendencijų – skaityti publikacijas, bendrauti su kolegomis dizaineriais, tartis su vadovu. Norint būti pastebėtam (-a) ir iškilti didelės konkurencijos sąlygomis, reikia sunkiai dirbti.

8) Nauja niša – virtualus interjero dizainas

Samdydami interjero dizainerį, žmonės dažniausiai nežino, kad gali samdyti žmogų iš bet kokios pasaulio šalies. Taip, ir dizaineriai gali dirbti iš namų! Pasitelkus „Skype“ programą ir kompiuterines dizaino programas, atsiveria visiškai naujas virtualaus dizaino pasaulis.
Internete galima rasti begalę puikių nemokamų dizaino programų, prieinamų plačiajai visuomenei. Be to, nemažai tekstilės ir kitų bendrovių siūlo nuolaidas su jais bendradarbiaujantiems dizaineriams, tad dizaineriai gali užsakovui pasiūlyti konkurencingą galutinio produkto kainą.

9) Dizaineriai turi išmanyti vietos įstatymus ir reglamentus

Dažniausiai dalis būsimųjų dizainerių būtent čia suklumpa ir nusprendžia būti tiesiog dekoratoriais.
Kad ir kaip būtų nuobodu ir nesinorėtų gilintis į statybų teisės, vandentiekio, elektros instaliacijų ir laikančiųjų sienų peripetijas, tai privalu išmanyti kiekvienam rimtam interjero dizaineriui.

10) Dizaineris turi padėti užsakovui susikurti savitą stilių, o ne piršti jam savo nuomonę

Dizaineris gali pasiūlyti klientui visą dizaino stilių spektrą, tačiau išsirinkti patinkantį ir labiausiai poreikius bei skonį atitinkantį turi pats klientas.

Ir pradedantieji interjero dizaineriai, ir seni dizaino vilkai neturėtų pamiršti, kad nepaisant to, jog dizaineris turi gerą skonį, jo siūlomas variantas nėra geresnis už kliento. Kaip jau buvo minėta, dizaineris gali pasiūlyti įvairius stilius ir nukreipti klientą link teisingiausio jo nuomone pasirinkimo, tuo pačiu leisdamas klientui jaustis kontroliuojančiu padėtį ir leisdamas galutinai apsispręsti jam (jai) pačiam (-iai).

Galima daug metų dirbti interjero dizaineriu, ir nė karto nesukurti interjero, kuris visiškai atitiktų jūsų asmeninį skonį, nes kliento skonis svarbesnis už dizainerio.
Perskaitę visus argumentus už ir prieš interjero dizainerio karjerą, ką jūs manote? Ar vis dar norite gilintis į šią sritį?

Jei vis dėlto planuojate išbandyti jėgas interjero dizaino srityje, prisiminkite viską, ką minėjome: dizaineriai turi sunkiai dirbti, įgyti gerą išsilavinimą, dirbti su įvairaus tipo ir charakterio žmonėmis, būti lankstūs parinkdami stilių ir išmanyti naujausius statybų įstatymus bei reglamentus. Nors šioje rinkoje didelė konkurencija, bet stengdamiesi, sunkiai dirbdami ir susikūrę geriausių darbų aplanką, galite tapti puikiu interjero dizaineriu.
Ar svajojate būti interjero dizaineriu? Jei tai, kas jus labiausia traukia šioje profesijoje? O kas nepatinka?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)