Tradiciškai svarbų vaidmenį šioje namų erdvėje atlieka keraminės plytelės, o jų galimybės per laiką labai išsiplėtė.

Apie naujausias keraminių plytelių tendencijas kalbinome „Domus galerijoje“ įsikūrusių salonų „Kapri“ vadovą Valdą Povilauską ir „Eldoris“ atstovę, interjero dizainerę Eveliną Tamašauskaitę.

V. Povilauskas prisimena įspūdžius iš 2014 m. rudenį Italijoje, Bolonijoje, vykusios vienos didžiausių keramikos pramonės parodų pasaulyje „Cersaie“, kurioje pristatyti naujausi sezono gaminiai ir tendencijos. Jis tuomet išvystas naujienas apibūdino taip: „Plytelių įvairove atveriamos durys kūrybiškumui. Tarpusavyje derinamos spalvos, dydžiai, formos ir įvairiais raštais dekoruotos plytelės. Maišomi medžio, molio ir cemento išvaizdą turintys paviršiai.“ Čia minimas tendencijas pašnekovai įvardija kaip šiuo metu populiariausias.

Populiarėja netradicinių formų plytelės

Kaip šių metų naujieną vonios interjero ekspertai įvardija netradicines plyteles. „Gamintojai ieško būdų, kaip išsiskirti, siekia rinkai pateikti įdomesnių sprendimų, todėl, be įprastų stačiakampių ar kvadratinių, atsiranda trikampio, rombo ar šešiakampio formos plytelių. Taip pat galima rasti parketo eglutės raštą atkartojančių plytelių ir kitokių nestandartinių sprendimų. Gamintojai skatina interjere atskleisti savo kūrybiškumą ir ieškoti originalumo bandant derinti įvairias, iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, labai skirtingas formas ir spalvas“, – pasakoja V. Povilauskas.

„Netradicinių formų plytelės dažnai naudojamos grindims ir virš praustuvo esančiai erdvei dekoruoti. Kadangi tokios plytelės kainuoja gerokai daugiau, jomis klijuojami nedideli plotai. Be to, jų forma ir taip labai aktyvi, tad visų sienų jomis dekoruoti nereiktų, panaudoti tik kaip akcentą“, – pataria E. Tamašauskaitė.

Šį sezoną išsiskiria ir plytelių dydis

Pašnekovai atkreipia dėmesį, kad plytelių dydis taip pat kinta: „Daugėja didesnių plytelių, pavyzdžiui, anksčiau buvo 90 cm medžio imitacijos gaminių, o dabar galima įsigyti 150 cm ar net 180 cm ilgio“, – sako V. Povilauskas. Jam pritaria salono „Eldoris“ dizainerė: „Pastebiu, kad žmonės renkasi didesnes arba kaip tik kuo mažesnes plyteles. Kiekvienu atveju vonios kambarys įgauna naują veidą, nes tai kiek neįprasta, palyginti su tuo, kaip ši erdvė atrodė prieš penkerius ar daugiau metų.“

Išskirtiniai raštai ir piešiniai

Ekspertai pastebi, kad šiemet išlieka jau ne vienerius metus besitęsianti tendencija – plytelės dekoruotos įvairiais raštais ir piešiniais. Įdomu, kad jų kaina pateikiama už kvadratinį metrą, o ne už vienetą. „Tokios plytelės naudojamos ne tik kaip dekoras – jomis išklijuojama visa siena ar ištisas vonios kambarys“, – sako V. Povilauskas.

E. Tamašauskaitė teigia, kad išskirtinių piešinių plytelės vis dar derinamos su tokių pačių matmenų vienspalvėmis: „Taip raštuotos plytelės tampa subtiliu dekoro akcentu.“

Keramika, kurią sunku atskirti nuo natūralaus medžio

Prieš keletą metų išpopuliarėjusi skaitmeninės spaudos technologija leidžia ant plytelių atkartoti natūralaus medžio, akmens, betono ir kitus raštus. Šią technologiją pasitelkę gamintojai eksperimentuoja ir atranda vis naujų būdų, kaip dar labiau patobulinti plytelių dizainą: „Yra kolekcijų, kur daugiau nei 100 kvadratinių metrų tos pačios pozicijos plytelių pagamintos skirtingais raštais ir atspalviais, – taip išgaunamas didesnis panašumas į natūralias medžiagas. Pavyzdžiui, dabar galima rasti įvairiausių medžio imitacijos plytelių, pradedant natūralia ąžuolo spalva ir baigiant degintu ar balintu ąžuolu. Plytelės imituoja dažytą ir nublukusį medį, skirtingą medžio tekstūrą“, – pasakoja salono „Kapri“ vadovas. 

E. Tamašauskaitė atkreipė dėmesį, kad medžio imitacijos plyteles vis dažniau renkasi žmonės, vonios kambaryje siekiantys sukurti poilsiui tinkamą aplinką: „Dabar jau iš pirmo žvilgsnio sunku atskirti, ar tai keramika, ar medis, – tokios plytelės itin praplečia galimybes sukurti jaukesnę vonios kambario aplinką.“

Šį sezoną interjero ekspertai pataria nebijoti eksperimentuoti ir žaisti įvairiais raštais, formomis. Tik įdėję dalelę kūrybiškumo sukursite sau mielą ir jaukią vonios erdvę.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)