Prieš kurdami gėlyną ir pirkdami mėgstamus augalus, pirmiausia atsakykite į svarbiausius klausimus: kur bus gėlyno vieta, koks gėlyno stilius ir koks augalas jame grieš pirmuoju smuiku.

Gėlyno vieta

Planuodami gėlyną, pirmiausia nuspręskite, kur bus jo vieta. Nuo parinktos gėlyno vietos priklauso, kokie augalai ten gerai augs. Kiekviena, augalui reikia jam tinkamų augimo sąlygų, kurias sukūrus, jis veši ir džiugina akį. Pasodinus augalą jam netinkamomis sąlygomis, jis auga blogai ar visai sunyksta.

Jei gėlynas bus saulėtoje vietoje, ten sodinkite saulę mėgstančius augalus. Jei gėlynui parinksite vietą daliniame pavėsyje, ten gerai augs saulės nemėgstantys augalai. Svarbu išsiaiškinti gėlyno žemės derlingumą: kiek dirvožemis turi organinių maistinių medžiagų – humuso. Įvairiems augalams reikia nevienodo jo kiekio. Kai kurie augalai gali augti visiškai nederlingame dirvožemyje, kitiems, pavyzdžiui, bijūnams ir rožėms yra reikalingas derlingas dirvožemis. Drėgmė – labai svarbi augalų vegetacijai. Išsiaiškinkime, kokio tipo dirvožemis vyrauja: priemolis, priesmėlis, smėlis ar molis.

Labiausiai laidūs vandeniui – smėlis ir žvyras, mažiausiai – molio dirvožemiai. Nors paprastai augalai derinami prie esamos vietos sąlygų, gėlyno dirvožemį ir kraštovaizdį galima pakeisti pagal augalus, kuriuos norite auginti. Bet toks būdas reikalauja daug pastangų ir yra brangus.
Edita Turskienė

Kokio gėlyno norite?

Pasak E.Turskienės, svarbu nuspręsti kokio stiliaus gėlyno norite. Gėlynų stiliai kyla iš įvairių Vakarų Europos šalių parkų: Prancūzijos, Anglijos, Olandijos, Italijos bei Rytų šalių (japoniški ir kiniški sodai). Lietuvoje vis dar galima rasti kadaise buvusį madingą klasikinį prancūzišką Versalio sodų tipo gėlyną. Jame dominuoja griežtos geometrinės formos, turinčios apvadus, ir ryškiais žiedais žydinčios gėlės. Dabar vienas populiariausių Lietuvoje – angliško stiliaus gėlynas, kuriame auga daug smulkiažiedžių augalų, primenančių pievą.

Kita tendencija – „Olandiška banga“. Šis stilius, pasak E.Turskienės, skirtas turintiems didesnius plotus. Norint formuoti olandiškos bangos stiliaus gėlyną, svarbūs ne tik į augalų žiedai, bet ir jų formos bei aukštis. Tinkamai pasodinti augalai sukuria banguojančios jūros įspūdį. Tokios pievos nereikia pjauti net ir žiemą. Yra ir kitų stilių gėlynų, randamų Lietuvoje, pavyzdžiui, rytietiškas, modernus, Provanso, kolekcinis ir eklektiškas.

Pagalvokite, koks gėlynas jums patiktų: griežtų lysvių klasikinis prancūziškas, smulkiai žydinčiais augalais angliškas, pievų žolėmis banguojantis olandiškas, o gal modernus, kuriame dominuoja minimalizmas? Pasak želdynų dizainerės, gėlynų stiliai – mokslas, kurį pažinti ir įsisavinti reikia laiko.
Gėlynas

Gėlyno akcentas

Kurdami gėlyną, pasirinkite augalą, kuris bus svarbiausias akcentas. Pagal jį bus derinamas likusi gėlyno dalis. „Gėlyną galima palyginti su simfoniniu orkestru. Jame visi instrumentai vienu metu negali griežti svarbiausios partijos. Taip pat ir gėlyne – vienu metu vienas augalas atlieka pagrindinį „vaidmenį“. Tai gali būti gražiai žydintis ar įdomios formos augalas.

Visi kiti tinkamai parinkti augalai pabrėš pagrindinį augalo grožį“, – sako dizainerė. Skirtingais mėnesiais gėlyno akcentu gali būti vis kitas augalas. Be augalų gėlyną puošia ir kiti akcentai – skulptūros, dekoratyviniai indai, fontanai ir kiti elementai.

Vienmetės ar daugiametės?

Pasak E.Turskienės, auginti vienmetes ar daugiametes gėles renkamasi pagal individualų skonį. Pastaraisiais metais privačių sklypų gėlynuose vyrauja tendencija daugiau sodinti daugiamečių. Vienmetės gėlės dominuoja miestų želdynuose. Šios turi savų privalumų: pradeda žydėti daug anksčiau už daugiametes, jų žiedai – ryškūs ir gausiai žydi.

Ekonominiu požiūriu vienmetės kainuoja brangiau: jas reikia pirkti kasmet, tuo tarpu daugiametes galima auginti 5 metus ar ilgiau. Žinoma, kai kurių vienmečių gėlių galima lengvai pasidauginti prisirinkus jų sėklų. Medetkos, vaistinės ramunėlės, rugiagėlės – tik kelios iš daugelio puikiai sėklomis dauginamų vienmečių augalų.
Gėlynas

Augalų derinimas

Svarbu parinkti augalus taip, kad derėtų jų žiedai, lapai ir forma. Moderniame gėlyne nebūtina auginti vien žydinčių augalų. Žydinčius augalus derinkite taip, kad jie pražystų po kelis, o ne visi vienu metu. Galima parinkti augalus pagal jų žydėjimą: pasodinti kovą žydinčių svogūninių gėlių, balandį, gegužę – vienmečių, vasaros antroje pusėje – gražių smilginių augalų. Gėlyne augalai derinami ir pagal formą. Nesodinkite gėlyne vien aukštų ar žemų augalų.

Jame turi būti kelių skirtingų formų aukštų, apvalių, šliaužiančių augalų. Apsidairykite, kokie augalai auga panašioje aplinkoje. Etnografiniai augalai (bijūnai ar ramunės) labai tiks ir šiuolaikiniam gėlynui. Pastaruoju metu daugelis šiuolaikinių Europos želdynų dizainerių vis labiau vertina ne gėlių žiedus, bet jų formas ir nereiklumą aplinkai.

Kuo mažiau – tuo geriau

Pradedant kurti gėlyną, E.Turskienė siūlo nesižavėti naujovėmis, kurias gėlininkams siūlo specializuotose parduotuvėse ar augalų kataloguose. Dažniausiai atsitinka taip – kuo gėlė įmantresnė, tuo ji lepesnė. Pradėkite kurti gėlyną nuo 2–3 augalų rūšių, kuriomis galima apsodinti 2–3 kv. m plotą.

Suderinkite augalus pagal poreikius dirvožemiui, šviesai ir drėgmei. Saulėtoje vietoje esančiame gėlyne dizainerė siūlo auginti levandas, šalavijus, ežiuoles, rožes, kraujažoles ir gubojas. Paunksmei tiks melsvės, žiemės, blakėžudės, paparčiai, gebenės, astilbės ir heucheros (alūnės).

„Rinkitės nesudėtingus derinius. Pavyzdžiui, ežiuolės ir smilgos, dekoratyviniai šalavijai ir juodsmilgės (šluotsmilgės), levandos ir rožės. Visada prisiminkite gėlynų auksinę taisyklę: kuo mažiau augalų rūšių, tuo geriau. Derindami augalus pagal poreikius ir žydėjimo laiką, sukursite visą vasarą žydintį ir nuolat kintantį modernų gėlyną“, – pataria gėlininkė.
Gėlynas

POKYTIS. Kad gėlynas būtų šiuolaikiškas, jame turi nuolat keistis augalų formos ir jų deriniai.

TENDENCIJA. Daugelyje gėlynų Lietuvoje daugiamečiai augalai tampa vis populiaresni.

MAŽIAU. Labai gražų gėlyną galima sukurti vos iš kelių augalų, pavyzdžiui, tulpių, pankolių ir paparčių.

NATŪRALUS. Šiuolaikiniame gėlyne yra madinga auginti augalus, kurių galima rasti natūralioje aplinkoje: močiutės darželyje, pievoje, sode ar miške.