Pagal naujus ES reglamentus dulkių siurbliams, jie turės būti ženklinami nauja energijos vartojimo efektyvumo etikete, o parduotuvėse visiškai nebeliks neefektyvių, elektros energijos netausojančių dulkių siurblių, sakoma pranešime spaudai.

„Aiškiai matomos, ryškios etiketės vartotojams leis pasirinkti mažiau energijos vartojančius produktus, taip taupant ne tik energiją, bet ir pinigus. Šie pokyčiai paskatins gamintojus daugiau investuoti į efektyviai energiją vartojančių gaminių kūrimą bei gaminti aplinkai saugesnius prietaisus“, - pasakoja „Elektromarkt“ komercijos vadovas Vitalijus Tarasevič.

Dulkių siurblių efektyvumo vertinimas

Skiriamos kelios dulkių siurblių valymo efektyvumo klasės. Svarbiausios – energijos efektyvumo ir dulkių emisijos (pralaidumo) klasės. Pirmoji skalėje nuo A iki G nurodo efektyvų energijos suvartojimą. A žymi didžiausią energijos efektyvumą. Pralaidumo klasė nurodo į patalpą grąžinamo oro kokybę – ji taip pat pateikiama skalėje nuo A iki G, kur A yra geriausio veiksmingumo klasė.

„Šiai dienai dauguma dulkių siurblių jau atitinka elektros suvartojimo klases – esminiai pokyčiai įvyks sugriežtinus triukšmo bei siurbimo efektyvumo reikalavimus, tad stipriausiai šie pasikeitimai palies pigiausius dulkių siurblius“, - pastebi V. Tarasevič.

Likusios dvi klasės žymi kilimų ir grindų bei kietųjų paviršių valymo efektyvumą. Būtent šie keturi aspektai turi daugiausiai įtakos dulkių siurblio efektyvumui ir kokybei įvertinti.

Alergiškiems žmonėms – dulkių siurbliai su aukšta pralaidumo klase

Dėl įvairių alergijų ir dėmesio aplinkosaugai vis labiau auga ypač švariai valančių dulkių siurblių poreikis. Alergiškiems ar astma sergantiems žmonėms rekomenduojama rinktis A klasės dulkių emisijos (pralaidumo) dulkių siurblius.

Anot V. Tarasevič, šiuo atveju svarbiausia atsižvelgti į išpučiamo iš dulkių siurblio oro kokybę bei rinktis dulkių siurblį su dideliu filtro veiksmingumu. „Dideliu efektyvumu pasižymi iš stiklo audinio ir sakų pagaminti HEPA antialerginiai filtrai, sulaikantys alergenus ir nešvarumus, netgi kai kurias bakterijas. Šie filtrai gali būti vienkartiniai arba daugkartinio naudojimo.“, - teigia pašnekovas.

Dulkių siurblių rinkos tendencijos

Pagrindiniai dulkių siurblių tipai – dulkių siurbliai su maišeliu, cikloniniai dulkių siurbliai ir dulkių siurbliai su vandens filtru. Pasak V. Tarasevič, šiuo metu populiariausi sauso valymo dulkių siurbliai su medvilniniais ar popieriniais maišeliais.

„Juos lengva prižiūrėti, be to jie sunaudoja mažiau energijos. Cikloniniai dulkių siurbliai išsiskiria specialia dulkių surinkimo talpykla ir didesne dulkių įsiurbimo galia. Šio tipo dulkių siurbliai tinka net alergiškiems žmonėms, nes jų dulkių įsiurbimo galia didelė ir jie sulaiko net iki 90% dulkių dalelių.“ , - pasakoja komercijos vadovas.

Taip pat renkantis dulkių siurblį labai svarbu įvertinti, kokiai dangai jis bus skirtas – „kiekvienai grindų dangai reikėtų taikyti skirtingus antgalius“, - pataria V. Tarasevič.

Kasdieniam tvarkymuisi vis populiariau tampa įsigyti baterinį dulkių siurblį - šluotą. „Belaidis dulkių siurblys daug lengvesnis ir patogesnis naudoti, užima visai nedaug vietos ir juo galima naudotis bet kuriuo metu – svarbiausia laiku pakrauti bateriją“, - teigia V. Tarasevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt