Įkvėpimo mozaikų projektams naudojant plyteles galite ieškoti internete, pvz. svetainėje „Mozaico Blog“.

Naudojamos medžiagos

Visų pirma aptarkime, iš kokių medžiagų kuriamos mozaikos. Dažniausiai naudojamos keraminės plytelės, kurių būna statybinių medžiagų ar panašiose parduotuvėse. Šias plyteles lengva pjaustyti, jos yra pigiausia medžiaga mozaikoms. Taip pat yra vitražinio stiklo plytelės, kurios irgi nėra brangios, ir jas lengva pjaustyti.

Emaliuoto stiklo plytelės yra storesnės ir daug brangesnės. Organinės plytelės gaminamos iš tokių medžiagų, kaip marmuras, bazaltas, granitas ir kalkakmenis. Taip pat galima į šį procesą pažvelgti kūrybiškai, ir mozaiką kurti iš įvairiausių dalykų, pavyzdžiui, stiklinių butelių duženų, porceliano duženų, stiklo rutuliukų, papuošalų ir pan.

Mozaikos meno rūšys

Mozaikų menas būna penkių pagrindinių rūšių: klasikinis, akmenukų, pramoninis, iš rankomis pjaustytų plytelių ir su intarpais. Aptarsime kiekvieną iš šių rūšių plačiau ir patarsime, kaip integruoti mozaikas savo namuose.

Klasikinė mozaika

Jei norime sukurti kažką, kas atrodo kaip iš senų laikų, tai reikalauja daugiau laiko. Panašiai ir mozaika – jei norime klasikinės mozaikos, užtruksime ilgiau, bet rezultatas atsipirks, nes tokios mozaikos gražiausios. Dažniausiai klasikinės mozaikos kuriamos pagal užsakymą, naudojant akmenis – pvz., granitą ir marmurą. Taip pat naudojamas storas itališka stiklas, kuris labai gražiai atrodo priderintas prie akmens. Kai kuriais atvejais tarpai neužpildomi, tad mozaika atrodo originaliai.

Mozaika iš akmenukų

Jei norite ne dekoratyvaus, o natūralesnio, grubesnio vaizdo, jums labiau tiks mozaika iš akmenukų.

Tokią mozaiką sukursite greičiau, nei kitų tipų, nors galite ilgiau užtrukti rinkdamiesi tinkamo dydžio ir formos akmenukus, su kuriais sukursite įvairius raštus ir ornamentus. Be to, šis metodas gana brangus, jei atliksite tradiciniu būdu, nes reikalauja daug darbo. Kuo įmantresnis raštas, tuo didesnė kaina.

Mozaika iš rankomis pjaustytų keraminių ar stiklinių plytelių

Šio tipo mozaikos taip pat reikalauja laiko, bet vis vien mažiau, nei klasikinio tipo mozaikos. Šio tipo mozaikos paprastai kuriamos iš keraminių ir stiklinių plytelių, kurios plonai supjaustomos, o tada joms suteikiama forma, naudojant stiklo ar plytelių pjovimo įrankius. Galima išgauti gražius ir sudėtingus raštus iš įvairių spalvų, be to, yra didelis medžiagų pasirinkimas.

Pramoninė mozaika

Greičiausiai ir pigiausiai kurti pramoninio stiliaus mozaiką. Plytelės pjaunamos specialiu įrankiu, rankų darbo labai mažai. Pjaustytų plytelių gabaliukai komponuojami į nesudėtingus ornamentus, galima kurti įvairius raštus. Sudėlioti tokio stiliaus mozaiką užima daug mažiau laiko, ir jei jūsų tikslas nėra tobula, originali ir meniška mozaika, šiuo būdu galima pasiekti neblogų rezultatų už daug mažesnę kainą.

Originalūs keraminiai intarpai

Nebūtina mozaika dekoruoti visas grindis ar visą sieną. Galbūt pakaks tik intarpo, kad kambarys pagyvėtų. Šie intarpai suteiks tekstūros ir padės sukurti įspūdį, kurio neįmanoma išgauti naudojant kitų rūšių mozaikų meną. Intarpus galima derinti su kitų rūšių mozaikų menu ir savo namuose ar kitoje erdvėje sukurti unikalią dekoraciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją