Parduotuvėse jos galima įsigyti pačios įvairiausios, o kai kurios idėjos gali pasirodyti įkvepiančios ir dar nematytos. Vieniems žmonėms labiau patinka moderni, kitiems – perdėtai puošni, bet tai jau skonio reikalas. Tačiau galite būti tikri, kad kruopščiai parinkti dailūs užvalkalai, aksomo užtiesalai ir dirbtinis kailis tikrai privers svečius aikčioti iš susižavėjimo.

Pavasarį ir vasarą norėsis paprastesnio ir lengvesnio užkloto, o žiemą akys kryps į storesnius ir šiltesnius. Kartais paklodės kokybė vertinama pagal siūlų skaičių tam tikrame audinio plotelyje.

Paklodės būna dviejų rūšių - su guma ir be jos, o pirkėjas renkasi, kas jam patogiau ir gražiau.

Balta medvilninė patalynė

Baltos medvilnės patalynė puikiai tiks vasarą, o štai žiemą ją reikėtų keisti vilnone. Medvilnė nesukelia alergijų, o balta spalva yra visada madinga ir atrodo estetiškai. Žinoma, medvilninė patalynė neprivalo būti balta – galite rinktis spalvotą, raštuotą. O jei nuspręsite pirkti baltą, žinokite, kad jos irgi būna įvairių stilių. Dar keli medvilnės privalumai yra tie, kad ji yra pigi ir neleidžia kūnui perkaisti.

Šilkinė patalynė

Šilko patalynė gražiai atrodo, dvelkia prabanga ir suteikia miegamajam išskirtinumo. Šilkas yra prabangos prekė, bet jo blizgesiui ir slidumui neprilygsta joks kitas audinys.

Šilkiniai užvalkalai pasižymi spalvų ir raštų įvairove. Anksčiau šilko audiniai būdavo naudojami sariams siūti, o dabar vis populiaresnė darosi šilkinė patalynė. Tiesa, grynas šilkas yra labai brangus, todėl gamintojai, norėdami padaryti šilką prieinamu visiems žmonėms, maišo jį su kitais audiniais.

Satininė patalynė

Satininiai užvalkalai yra nuostabiai minkšti ir švelnūs. Satinas gaminamas iš medvilnės, bet gali būti ir su poliesterio pluoštu. Jis glotnus, blizgus, malonus ir akiai, ir kūnui. Prabangūs satino užvalkalai būna įvairių spalvų, pavyzdžiui, baklažano, violetinės, aukso, rožinės, sidabro, juodos, o taip pat ir retesnių atspalvių - šalavijo, vaiskiai mėlynos, blyškios rožinės, grybų.

Satino gamyba yra gana sudėtinga, todėl, kad būtų pigesnis, jis dažnai maišomas su kitais audiniais. Kaip bebūtų, satininė patalynė pasižymi spalvų ir raštų įvairove.

Flanelinė patalynė

Flanelė – minkštas ir jaukus medvilninis audinys su pūkeliu. Flanelinė patalynė labiausiai tinka žiemos mėnesiais, nes yra jauki ir šilta. Šaltą naktį šmurkštelėję į flanelinius patalus akimirksniu sušilsite ir nusiraminsite.

Galite rinktis languotą, dryžuotą, margintą gėlėmis ar egzotiškais gyvūnų kailio raštais. Rasti reikiamo dydžio ar formos paklodžių tikrai nebus sunku.