Erdviame 72 kvadratinių metrų plote, kurį geranoriškai be atlygio suteikė Kinijos partneriai, iš lengvų konstrukcijų sumontuotame inovatyviame stende buvo eksponuojami Lietuvos pramoninio dizaino pasiekimai - pelnę tarptautinius prizus produktai bei kiti žinomi lietuvių dizainerių sukurti objektai.

ICIF yra didžiausia Kinijos kultūrinių ir kūrybinių industrijų paroda, koncentruotai pristatanti įvairiausias sritis – nuo televizijos ir kino pramonės iki leidybos bei tradicinių amatų. Taip pat viename iš paviljonų veikė tapybos, grafikos ir skulptūros meno parodos.

Jubiliejinėje dešimtojoje ICIF parodoje įsikūrė 2263 stendai, kuriuose prisistatė ne tik privačios bendrovės, bet ir vyriausybės, korporacijos, savivaldybės, autonominiai regionai ir įvairios institucijos. Dalyviai ir lankytojai atvyko iš 95 pasaulio šalių ir regionų. Įvykį išsamiai nušvietė tiek regioninė, tiek visos Kinijos žiniasklaida, Lietuvos dizainerių sąjungos pirmininkas Tautvydas Kaltenis ir atstovas Aivaras Žilvinskas davė interviu Kinijos centrinės naujienų agentūros (Xinhua) žurnalistams.

Parodos organizatoriai aukštai įvertino Lietuvos dizainerių sąjungos veiklą, organizuojant Lietuvos dizaino pristatymą, plėtojant tarpvalstybinius ir tarpkultūrinius ryšius. Parodos organizatoriaus kategorijoje Lietuvos dizainerių sąjungai buvo įteiktas apdovanojimas už puikų darbą reprezentuojant dizaino sektorių.

Didelio lankytojų, dalyvių ir parodos organizatorių dėmesio sulaukė pats ir Lietuvos dizainerių stendas, netradiciškai ir įvairiai pristatantis autorius ir jų kūrinius: realūs eksponatai buvo įkomponuoti tarp grafinio pristatymo plastinėse plokštumose, o smalsesni lankytojai galėjo peržiūrėti visą dizaino autorių galeriją ir susipažinti su jų sukurtais produktais liečiamuose kompiuterių ekranuose.

Turėdami jau ne vienos parodos Kinijoje organizavimo patirtį, ekspozicijos autoriai nusprendė Lietuvos vardą išversti į anglų kalbą –„Rainland“, vaizdžiai paaiškindami, iš kur yra atvykę. Toks ekspozicijos simbolinis pavadinimas įsiminė daugeliui lankytojų, sukeldamas teigiamas emocijas.

Ne vienas jų dirstelėjo ir į nugarinę stendo pusę – visiems buvo nuostabu, kad 12 m ilgio konstrukciją nesunkiai surinko ir aptarnavo tik du žmonės. Parodos organizatoriai stendo dizainą ir inovatyvumą pažymėjo įteikdami „Išskirtinio dalyvio“ apdovanojimą. Trečiasis apdovanojimas Lietuvos dizainerių sąjungai suteiktas už pristatomų produktų idėjų inovatyvumą ir dizaino aktualumą.

Buvo gyvai aptarinėjamas Sauliaus Jarašiaus elektromobilių įkrovimo stotelės „CityCharge“ (gamintojas „Elinta“) dizainas, atkreiptas dėmesys į tarptautinio pripažinimo sulaukusius „ACME Europe“ gaminius, išskirtinį Konstantino Markino „Lunokhod 2“ (gamintojas „Vostok Europe“) rankinio laikrodžio dizainą, parodos lankytojai mielai fotografavosi šalia stiklo menininko Remigijaus Kriuko (gamintojas „Glasremis“) dirbinių.

Kinijos vyriausybė tokiomis platformomis kaip ICIF skatina Kinijos kultūros pramonės globalią plėtrą. Šios ekonomikos milžinės pavyzdys aiškiai iliustruoja, kad globalių iššūkių pasaulyje kultūra ir kūrybiškumas yra ekonomikos, inovacijų ir pažangos variklis, ką pabrėžia ir ES strateginiai dokumentai, todėl kūrybinių ir kultūrinių industrijų bei dizaino sritis būtina aktyviai skatinti ir remti dėl jų esminės svarbos valstybės ir visuomenės raidai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)