Pasirinkęs Lietuvoje dar visiškai neįprastą specialybę, golfo aikštynų architektas tikina savo profesijai jaučiantis didžiulę aistrą. Patį darbą jis lygina su dėlione, kurioje reikia iš daugybės skirtingų detalių sukurti ne tik gražų, bet ir funkcionalų golfo lauką, rašoma pranešime spaudai.

Kokie ryšiai Jus sieja su Lietuva?

– Su Jūsų šalimi mane sieja lietuviškos šaknys – mano prosenelė Anelė Brazinskas buvo kilusi iš Lietuvos. Nors dauguma žmonių JAV vienaip ar kitaip turi šaknų kitose šalyse, bet aš visada labai didžiavausi savo lietuviška kilme.

Kaip prasidėjo ir klostėsi Jūsų, kaip golfo aikštynų architekto, karjera?

– Golfo žaidimu mėgaujuosi jau nuo pat mokyklos laikų, be to, būdamas jaunas, padariau kelis golfo aikštynų brėžinius. Panašu, kad ši specialybė mane domino nuo mažens. 1991 metais baigiau kraštovaizdžio architektūros studijas ir netrukus įsidarbinau dizaino įmonėje „Gene Bates Golf Design“. Kelerius metus vadovavau golfo aikštynų projektavimui. 2010 metais įkūriau nuosavą kompaniją „Swanson Golf Design“ ir nuo tada tęsiu savo darbą kurdamas golfo aikštynus.

Ar privaloma, jūsų nuomone, būti aistringu golfo žaidėju, norint tapti aikštynų kraštovaizdžio architektu?

– Kiekvienos profesijos atstovas, norėdamas būti sėkmingas, privalo jausti aistrą savo darbui. Tačiau aš nesakau, kad visi aikštynų architektai yra ir puikūs golfo žaidėjai – dauguma iš jų žaidžia vidutiniškai. Aš pats asmeniškai jaučiu aistrą ir golfo žaidimui, ir aikštynų projektavimui. Turiu tikslą kurti tokius golfo laukus, kurie stebintų savo grožiu, juose būtų malonu žaisti, bet taip pat netrūktų ir iššūkių.

Kuo Jūsų specialybė skiriasi nuo, tarkim, įprasto kraštovaizdžio architekto?

– Golfo žaidimas vyksta labai didelėje erdvėje, todėl, manau, kuriant aikštynų planus yra būtinos išskirtinės topografijos žinios. Topografijos išmanymas architektui leidžia sukurti geriausią golfo žaidimo maršrutą ir padeda suformuoti tinkamą aikštyną. Manau, kad ir daugelis kitų įgūdžių yra naudingi, tačiau suvokimas, kaip tinkamai formuoti įvairius nuolydžius ir skirtingo aukščio paviršius, atskiria golfo laukų dizainerį nuo kraštovaizdžio architekto.

Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduria golfo aikštynų projektuotojas?

– Mano specialybė žavinga tuo, kad neįmanoma sukurti dviejų vienodų golfo laukų. Aikštynų architektų darbas primena dėlionę – iš daugybės skirtingų elementų reikia sukurti labai gražų paveikslą. Tačiau yra keli aspektai, kurie, rengiant daugumą projektų, būna sudėtingiausi, – tai iššūkiai, susiję su žmonėmis, įvairiais leidimais ir pačia žeme.

Kartais žmonės, kurie daug laiko praleidžia viename golfo lauke, turi labai aiškų požiūrį į tai, kas jame vyksta. Architekto darbas yra jiems paaiškinti, su kokiomis problemomis susiduria jų mėgstamas aikštynas ir kaip jas būtų galima išspręsti.

Antra, daug laiko ir pastangų reikalauja įvairių leidimų ir kitų dokumentų analizavimas.

Trečia, kartais ir pati teritorija yra tikras iššūkis, kai pelkėtoje, akmenuotoje ar nelygioje vietovėje reikia įrengti golfo aikštyną.

Per savo karjerą turbūt aplankėte daugybę skirtingų golfo aikštynų.Kuris paliko didžiausią įspūdį?

– Įskaitant ir tuos golfo laukus, prie kurių projektavimo ir aš buvau prisidėjęs, galėčiau teigti, jog aplankiau šimtus aikštynų. Man pačiam žaisti teko ir visiškai įprastuose golfo laukuose, bet esu buvęs ir aukščiausio lygio aikštynuose.

Pats esu prisidėjęs prie aikštynų įrengimo Egipte, Pusiaujo Gvinėjoje, Danijoje, Japonijoje, Kinijoje, Singapūre, Kanadoje, JAV, Airijoje, Pietų Amerikoje. Manau, kad net ir patys paprasčiausi aikštynai, kurie yra kruopščiai prižiūrimi, sulaukia daugiau dėmesio nei labai puikiai suprojektuoti laukai, kuriems trūksta priežiūros. Dėl šios priežasties didžiausią įspūdį man paliko „Augusta National“, esantis JAV, ir „Sentosa“ golfo klubas Singapūre. Abiejų aikštynų aplinka yra labai graži, o dizainas – išskirtinis.

Ar Jums pavyktų pagal aikštyno dizainą atpažinti, koks architektas jį projektavo? Ar egzistuoja tam tikri golfo laukų stiliai?

– Kai kurie golfo aikštynų architektai išlaiko savo stilių, pagal kurį galima atpažinti jų darbus. Nors daugumos architektų darbų stilius laikui bėgant pakinta, tačiau tikri gerbėjai gali atskirti tam tikras detales, būdingas kiekvienam golfo aikštynų kūrėjui. Galiu pagal tam tikrus bruožus atpažinti Robertą Trentą Jonesą, Jacką Nicklausą, Billą Coore`ą ir Beną Crenshaw.

Kaip pastaruoju metu pasikeitė golfo aikštynų kraštovaizdis? Kaip, Jūsų manymu, jį pakeis tobulėjančios technologijos?

– Pirmieji golfo aikštynai turėjo prisitaikyti prie natūralaus gamtos reljefo. XIX a. formuojant golfo laukus, architektai jau pradėjo naudoti arklių traukiamus įrenginius tam, kad galėtų formuoti žemės paviršių.

Šiais laikais egzistuoja daugybė įvairiausios technikos, leidžiančios stumdyti gruntą, įrengti pažangias drenažo ir drėkinimo sistemas – visa tai sudaro sąlygas sukurti puikius golfo aikštynus net ir nelabai tam tinkančiose teritorijose. Ateityje technologijos dar labiau tobulės ir palengvins ne tik aikštynų formavimą, bet ir jų priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją