„Drąsios fantazijos tapo įgyvendinamos naudojant naujoviškas projektavimo technologijas – parametrinį dizainą, kuriuo pradėjau domėtis dar studijuojant architektūros magistrą Anglijoje bei dirbant su skaitmeninės gamybos projektais Australijoje. Lakios vaizduotės sužadinti elegantiški dizainai pasižymi plastiškomis organinėmis formomis ir sudėtinga geometrija, kurių įgyvendinimui neretai prireikia pažangių gamybos technikų, tokių kaip 3D spausdinimas“,- sako Aistė Strazdaitė, šiuo būdu kurianti originalius papuošalus bei aksesuarus namams.

Aistė prisipažįsta, kad ją nuo vaikystės traukė įvairūs amatai bei rankdarbiai, kurių iki šiolei nemažai tiek šeimos, tiek draugų namuose. Laikui bėgant šis hobis tapo stipresniu susidomėjimu ir paskatino šios veiklos atsiradimą.

„Kaip ir dauguma merginų bei moterų, mėgstu aksesuarus bei įvairius interjero elementus, kurie paverstų tiek mus, tiek mūsų namus išskirtiniais. Visada ieškau kažko naujo, o mane labiausiai stebina netradiciniai sprendimai, kurių neretai pasigendu. Būtent dėl šios priežasties ir kilo noras pradėti kurti ne tik sau ir aplinkiniams, bet ir kitiems“.

Pašnekovė sako galinti drąsiai teigti, jog yra pirmieji kūrėjai ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, siūlantys FDM spausdinimo technika išlietus gaminius.

Anot merginos, ši technologija stipriai praplėtė dizainerių galimybes bei leido pažvelgti į daugelio objektų kūrimą visai kitu kampu. Tiesa, kad ir kiek modernus 3D spausdinimas bebūtų, jis tikrai jau seniai plačiai naudojamas įvairiose srityse. Aistė sako meniškai su 3D spausdinimu susipažinusi iš arčiau prieš kelerius metus kuriant architektūrinius prototipus. Ją labai sudomino bei sužavėjo galimybių įvairovė, kuri ir pastūmėjo pradėti rimtesnius darbus šioje srityje.

Baltijos šalyse ši technika paprastai yra taikoma nekasdieniniams projektams įgyvendinti, kai naudojant adityvų procesą skirtingomis formomis liejami pasirinktos medžiagos sluoksniai.

„Mes nusprendėme įvesti šį gamybos metodą į savo kasdienybę ir jo dėka suteikti daiktams dar didesnio įvairiapusiškumo bei originalumo. Mūsų pirmoji kolekcija buvo sukurta dar studijų metais bei atvežta ir pristatyta Lietuvoje. Sulaukus didelio susidomėjimo, nusprendėme patys įsigyti reikalingą įrangą ir medžiagas bei įkurti nedideles dirbtuves tolesnės veiklos plėtojimui. Kaip ir daugeliui kitų dirbančių šioje srityje, iš pradžių teko praleisti nemažai laiko išbandant spausdinimo bei apdirbimo galimybes su skirtingomis medžiagomis, tad naudojome nemažai šablonų. Vos pasiekus aukštą spausdinimo lygį, didžiausias dėmesys skiriamas originalių dizainų kūrimui, projektavimui bei įgyvendinimui“, - pasakoja „3D Mūzos“ kūrėja.

FDM (Fused Deposition Modeling) – tai šiuo metu viena iš pažangiausių ir efektyviausių priedus naudojanti 3D spausdinimo technologija. Pasirinktos medžiagos pluoštas teka pro įkaitintą (apytiksliai 200 C) galvutę ir su dideliu slėgiu išsiveržia kaip plonas pusiau ištirpęs siūlas. Įkaitintoje kameroje šis išspaudimo procesas leidžia lieti nepertraukiamą kontūrą ir suformuoti sluoksnį.

Anot A. Strazdaitės, šis sluoksniavimo procesas kartojamas nuo apačios į viršų auginant struktūrą, kuri vietomis palaikoma pagalbinės medžiagos. Pastaroji vėliau yra ištirpdoma specialiuose aplinkai nekenksminguose skysčiuose, o spausdinys paruošiamas tolimesniam apdirbimui bei glūdinimui. Šis procesas, priklausomai nuo objekto dydžio, gali užtrukti nuo kelių iki keliolikos valandų.

„Mūsų gaminiai - nuo erdvinių papuošalų iki modernių interjero detalių, kurios dažnai įkvėptos gamtos motyvų. Visi dirbiniai gaminami iš aplinkai nekenksmingų medienos ir akrilo polimerų. Kiekviena struktūra yra kruopščiai apdirbama rankomis, grūdinama garais bei vėliau inkrustuojama kitomis medžiagomis“,- pasakoja menininkė, prieš kelis mėnesius su komanda pristačiusi gintaro kolekciją, kuri yra pažangių technologijų ir lietuviškų tradicijų sandūros rezultatas. Mergina džiaugiasi, kad klientų turi ne tik iš skirtingų Europos šalių, bet ir iš kitų kontinentų, o vos prieš porą savaičių buvo pristatyta visai nauja medienos aksesuarų kolekcija.

A.Strazdaitės teigimu, ją, kaip architektę ir dizainerę, žavi erdvinė plastika, algoritmika ir biomimikrija, kurių atspalvių gausų jų dirbiniuose. „Tikiu, kad pati technologija pamažu taps prieinamesnė kasdieniniam vartotojui ir galbūt jau greitai daugelio iš mūsų namuose 2D spausdintuvai bus pakeisti 3D spausdintuvais“,- sako kūrėja.

„Kartais sulaukiu komentarų - juk tuoj visi galėsime tokius gaminti. Tikrai ne, mūsų gaminiai nėra šablonai. Tai dirbiniai, kurie atspindi mūsų, kaip kūrėjų, individualų stilių bei estetinį požiūrį”,- tikina kūrybinga mergina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)