Kiekvienas ne kartą esame savęs klausę kaip, kuo apsodinti artimo žmogaus kapelį, kad kuo mažiau keltų rūpesčių vėliau jį prižiūrint. Juk dažnai kapinės būna toli nuo tų vietų kur gyvenam: kartais net kitame rajone, kurį dažnai aplankyti neturim galimybių.

Kaip parinkti augalus kapams, pataria sodininkė Loreta Ažukienė.

Pirmiausiai reikia įvertinti vietą: šviesi, tamsi, saulėta, dalinis ar visiškas pavėsis. Kokie medžiai šalia - spygliuočiai ar lapuočiai.

Senose kapinėse dažniau būna senų, plačiomis šakomis medžių. Tokiose kapinėse viešpatauja dalinis ar visiškas pavėsis. Tokiems kapams reikia rinktis nebijančius pavėsio augalus, tokius kaip žiemė, gebenė. Žiemė žemę nukloja lyg patalu, papuošdama mėlynais žiedais.

Pavėsyje gali augti vaisgina, melsvės, daugiametės našlaitės, bergenijos, raktažolės. Krūmai – buksmedis, mahonija, ožekšnis.

Kapus papuošti, įrėminti geriau tinka žemi augalai. Krašte ar viduryje galima parinkti vieną ar kelis didesnius, vasarą žydinčius.

Naujesnės kapinės dažniausiai būna skaisčiai saulės apšviestos. Šalia jų retai pasitaiko koks medelis. Tokiose vietose kapams apsodinti reikia rinktis augalus, galinčius pakęsti tiesioginius saulės spindulius ir vandens trūkumą. Tinka perkūnropės, cimbaliarijos, čiobreliai, šliaužiantys šilokai, ylalapiai flioksai, vilnotoji notra.
Šilokai- nereiklūs ir stogo apželdinimui itin tinkami augalai

Pavasarį gražu žydinčios našlaitės. Vasaros viduryje jas reiks pakeisti kitomis. Galima išsodinti našlaitinę pelargoniją ar kitą vasarą žydinčią gėlę.

Prieš sodinant reikia paruošti žemę, pagerinant kompostu ar maišant su durpe.

Kapinės dažnai įrengiamos nederlinguose plotuose, tad norint, kad pasodinti augaliukai gražiai augtų, reikia paruošti jiems vietą.

Jei nesodinsime gėlių visame plote, galima žemę gerinti tik sodinamiems augaliukams. Jei tai smėlis, tarp augalų užteks užpilti 10 cm sluoksnį, kad nesiskirtų savo spalva. Nėra vaizdo, kai žemė marguoja. Pakanka gėlių margumo.

Kapuose reikia pasirinkti augalus, kurie neprimintų darželių, čia turi vyrauti ramybė, ne margumynas.

Nereikia sodinti tokių augalų, kurie suaugę užgoš visą kapavietę.

Dailiai gali atrodyti žema gyvatvorė iš žemų ar vidutinio aukščio augalų, tokių kaip: katilėliai karpatiniai, auskarėliai puikieji, našlaitė kvapioji (žydi baltais žiedais), vaistutis žalialapis ar margalapis, saulutė pilnavidurė, šilingė šliaužianti, raktažolės, notrelė, eraičinai žaliasis ir pilkasis, uolaskėlė.

Vasarai galima kraštelį nusodinti svogūniniais kiškiakopūsčiais (žalialapiais ar bordolapiais). Taip pat paukštapienėmis. Joms nužydėjus lieka žali lapeliai.

Kaip akcentas gali būti bet koks vienmetis ar daugiametis augalas, kuris pagal dydį, spalvą ir pageidavimą ten tiktų. Tereikia iš gausybės išsirinkti.

Reikia palikti plotelį skintoms gėlėms pamerkti ar puokštelei padėti.

Kapais reikia rūpintis visais metų laikais. Norint, kad kai kurie augalai peržiemotų, reikia iš rudens pasirūpinti. Lepesnius iškasti ir per žiemą pralaikyti patalpoje. Kai kuriuos apkarpyti, pamulčiuoti, vasarines gėles išrauti, išmesti.

Augaliukai išvardyti, belieka pasirinkti ir pasidžiaugti rezultatu, kai ir po ilgesnio nebuvimo kapelis atrodys atrodys gražiai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!