Obelų, kriaušių ir kitų vaismedžių genėjimas rudenį

Sodininkai mėgėjai vaismedžius – obelis, kriaušes, vyšnias ir slyvas – geni ir formuoja ankstyvą pavasarį. Pramoniniuose soduose darbų apimtis per didelė, ir juos sunku atlikti per ribotą laiką, todėl medžiai dažnai pradedami genėti dar žiemą per atlydį.

Kodėl geriau genėti pavasarį? Nupjovus šakas obelims ir kriaušėms, susiformuoja plačios nuopjovos, kurios žiemą praleidžia šaltį. Gyvi audiniai aplink tokią nuopjovą per šalčius gali nukentėti. Ir vis dėlto kai kurias obelų ir kriaušių šakas galima genėti vasaros pabaigoje ir rudenį.

Kai renkate derlių, atkreipkite dėmesį, kurios šakos labai uždengtos ir ant jų nėra vaisių. Kad pavasarį jų nepamirštumėte, patogu nupjauti iškart, tik reikėtų palikti apsauginį kelmelį, kurio aukštis apie 15 cm. Tada nuopjova žiemą bus kiek nutolusi nuo šakos ir ant jos esančių būsimų pumpurų, o pavasarį kelmelį galima bus nupjauti.

Vynmedžių ir kitų vijoklinių augalų genėjimas rudenį

Vaisius vedančius ir dekoratyvinius vijoklinius augalus – vynmedžius, aktinidijas, citrinvytį ir kt. – reikia genėti rudenį arba tik po to, kai augalai visiškai sulapoja (pavasario pabaigoje – vasaros pradžioje).

Ankstyvą pavasarį jų genėti negalima. Sulojimo metu net pavienės nuopjovos ir nulaužti ūgliai gali padaryti vijokliniams augalams didelę žalą. Iš pažeistų plotų išteka ląstelinis skystis, o su juo augalas praranda ne tik vandenį, bet ir fiziologiškai aktyvias medžiagas. Šį reiškinį ypač gerai žino vynuogių augintojai, kurie jį vadina „vynuogienojaus ašara“. Ašarų intensyvumas priklauso nuo oro. Kai kuriais metais augalai gali netekti iki 15 litrų skysčio.

Vidutinėje klimato juostoje vynuogienojai genimi rudenį prieš juos apklojant. Taip pat patogu kartu su jais nugenėti ir kitus vijoklinius augalus. Vynuogienojų genėjimo schemą pasirinkite savo nuožiūra. Tai pats paprasčiausias ir vidutinėje juostoje labiausiai paplitęs genėjimo būdas. Jis padeda lengvai suformuoti vynuogienojų ir uždengti jį žiemai.

Jei pasirinkote genėjimą vėduoklės forma, iš pradžių reikia suformuoti jauną sodinį.

Patobulintas vynuogienojų genėjimo vidutinėje klimato juostoje metodas – horizontalusis kordonas. Tačiau norint taip suformuoti vynmedį, reikia turėti daugiau patirties, be to, augalai sode užims daugiau vietos. Bet tokia vynmedžio genėjimo schema leidžia padidinti daugelio vertingų veislių derlingumą, taip nugenėjus, geriau sunoksta vynuogės, augalas lengviau peržiemoja.

Jei jūs mėgstate auginti vynuoges ir esate pasiruošę skirti daugiau laiko, kad gautumėte įspūdingą rezultatą, rinkitės pavėsinės formavimo schemą.

Agrastai, serbentai, sausmedžiai – genėti pavasarį ar rudenį?

Genint uogakrūmius, svarbiausia iki pat pagrindo nupjauti senas šakas. Kadangi nebūna plačių nuopjovų virš sniego lygio, per kurias iki pumpurų galėtų prasiskverbti šaltas oras, nėra didelio skirtumo, kada genėti agrastus ir serbentus – pavasarį, kaip rekomenduojama daugumoje knygų, ar rudenį.

Rudenį uogakrūmius genėti netgi patogiau, nes jų pumpurai nubunda gana anksti, tad visada yra tikimybė, kad dėl kažkokių priežasčių nespėsite jų nugenėti laiku, iki sulojimo. Todėl patyrę sodininkai sausmedžius, agrastus ir serbentus stengiasi nugenėti rudenį, nukritus lapams.

Aviečių genėjimas rudenį

Įprastų aviečių genėjimas atliekamas ne rudenį, o vasarą iškart po derliaus surinkimo. Visi dvejų metų ūgliai, kurie vedė uogas, nupjaunami iki žemės. Sunokusios uogos reiškia, kad šie ūgliai baigė savo vystymąsi ir rudenį vis vien nudžius. Bet prieš tai tik trukdys augti ir kaupti jėgas naujiems ūgliams– juos užgoš ir trukdys juos tinkamai prižiūrėti.

Tačiau jei laiku nespėjote nupjauti senų aviečių ūglių, būtinai tai padarykite bent rudenį. Prieš užklojant pageidautina atlikti pirmą jaunų ūglių, kurie ves uogas ateinančiais metais, normavimą. Palikite apie 40 geriausių ūglių ilginiam eilės metrui, likusius pašalinkite. Kai nutirps sniegas ir avietes rišite, dar kartą jas praretinkite, palikdami po 15–20 ūglių ilginiame metre.

Remontaninės arba rudeninės avietės uogas nokina praktiškai iki pirmojo sniego, todėl genėti jas reikia rudenį. Yra du genėjimo būdai. Galima išpjauti tik dvimečius rudeninių aviečių ūglius arba nupjauti visus. Vidutinėje klimato juostoje labiau paplitęs antrasis būdas.
Ar reikia rudenį genėti rožes?

Formuoti rožių krūmus reikia pavasarį, kai matosi, kokie pumpurai išliko, ir juos palikti. Rudenį taip pat tenka patrumpinti kai kurias šakas, kad krūmą būtų lengviau užkloti. Patyrę sodininkai taip pat primygtinai rekomenduoja nupjauti ir išnešti visus rožių lapus, kad ligas sukeliantiems grybeliams nesusidarytų palankios sąlygos peržiemoti.

Jazminų genėjimas rudenį

Senus jazminų krūmus rudenį reikėtų kiek atnaujinti: nupjauti silpnus, lają tankinančius ūglius ir nupjauti 1–2 pačias storiausias šakas iki pat pagrindo.

Hortenzijų genėjimas rudenį

Pageidautina rudenį nupjauti hortenzijų žiedynus, kad žiemą ant jų prilipęs sniegas nesulaužytų šakų. Žiedynai nupjaunami iki pirmos poros pumpurų.

Kaip genėti ir kirpti spygliuočius

Ruduo – palankus metas kirpti spygliuočius. Apskritai spygliuočius galima kirpti bet kuriuo metu, kai oro temperatūra nenusileidžia žemiau +4°С. Bet rudenį tai daryti patogiau: augalai išskiria mažiau sakų, kuri limpa prie instrumentų, tepa drabužius. Svarbu ne tik nepersistengti kerpant lają, bet ir vienu kartu nenupjauti daugiau nei 1/3 naujausių ūglių.

Kada konkrečiai rudenį genėti medžius

Vaismedžius, vaiskrūmius, uogakrūmius bei dekoratyvinius medžius ir krūmus geriausia genėti krentant arba jau nukritus lapams. Galima pradėti genėti apytikriai nuo spalio vidurio, nelaukiant, kol lapai visiškai nukris. O termino, kada baigti genėjimą, nėra – jį turi padiktuoti sveikas protas.

Nepatariama tęsti jokių darbų sode, taip pat ir rudeninio genėjimo, kai prasideda ilgalaikis lietus ir permirksta gilesni dirvos sluoksniai. Mindžiodami drėgną žemę aplink medžius ir krūmus, pažeidžiate dirvožemio struktūrą, todėl šaknims bus sunkiau gauti deguonies.

Jei tęsti darbus nepaisant blogo oro labai reikia, po kojomis pasiklokite skydus ar lentas, kad nesuplūktumėte žemės.
Vynmedžių, rožių ir kitų kultūrų, kurias žiemai reikia užkloti, genėjimą reikia baigti iki užklojimo darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)