Apie modernią šių dienų virtuvę kalbinome „Domus galerijoje“ įsikūrusių salonų dizainerius.

Atsižvelkite į savo įpročius

Pašnekovai, paklausti, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis virtuvės baldų komplektą, pirmiausia išskiria šeimininko gyvenimo būdą. „Virtuvė turi būti projektuojama atsižvelgiant ne tik į patalpos dydį, bet ir į žmogaus ūgį, įpročius“, – sako M. Adomavičius.

„Velvet Gallery“ atstovai patikslina: „Pavyzdžiui, jeigu mėgstate dažnai ruošti maistą, jums reikės didesnės erdvės darbui, nei žmogui, kuris daugiausia gamina paprastus, greitai paruošiamus patiekalus. Taip pat verta pagalvoti, kiek turite virtuvinių įrankių, prietaisų, indų. Svarbu, kad virtuvėje tilptų visi reikalingi daiktai ir būtų patogu jais naudotis.“

„Šiuolaikiniai virtuvės baldų komplektai lengvai moduliuojami, galima rinktis norimas medžiagas, spalvas, formas, kad kiekvienas galėtų susikurti ne vien virtuvės baldų komplektą, o ir gyvenamosios erdvės interjerą pagal savo gyvenimo filosofiją“, – apibendrina R. Mišeikienė.

Ką reikia žinoti apie baldų funkcionalumą?

Kitas svarbus aspektas – baldų funkcionalumas ir medžiagos. Kaip išsirinkti? Salono „Inhaus“ vadovas sako: „Kad baldai būtų kokybiški, reikia atkreipti dėmesį į fasadą, jo apdirbimą, atsparumą ir, žinoma, vidines medžiagas. Baldai turi būti ne tik gražūs, bet ir lengvai valomi, prižiūrimi. Jų ilgaamžiškumą užtikrina karkaso gamybos procesas – šis turi būti tvirtai ir tiksliai suklijuotas.“

„Blizgūs paviršiai dailiai atrodo, bet juos reikia dažniau valyti, nes labiau matomi pirštų atspaudai. Medžio fasadai virtuvės interjerui suteikia jaukumo ir šilumos, bet jie neatrodo taip griežtai ir švariai kaip lygūs ar dažyti“, – pastebėjimais dalijasi dizaineriai.

M. Adomavičius priduria: „Virtuvė yra funkcionali, kai nereikia lankstytis ar ieškoti lentynose užmestų daiktų. Prioritetas – daiktai turi būti lengvai pasiekiami. Tai padeda pasiekti patogūs stalčiai, vidiniai mechanizmai, pritrauktuvai, kurių iš išorės nesimato.“

Šiuolaikinė virtuvė neatsiejama nuo naujausių technologijų


Per pastaruosius kelerius metus dėl naujų technologijų virtuvės labai pasikeitė ir tampa vis patogesnės žmogui. „Šiuolaikinė virtuvė žengia koja kojon su naujomis technologijomis. Atsirado daug jutiklinių paviršių, elektroninių sprendimų, pavyzdžiui, elektra valdomi durelių kėlikliai, stalčių atvėrimo mechanizmai, šviečiančios sieninės panelės, į stalčius integruota smulki buitinė technika“, – sako M. Adomavičius.

Dizaineriai papildo šią mintį: „Ne tik buitinė įranga, bet ir medžiagos, iš kurių gaminami baldai, tampa vis išmanesnės. Šiuolaikiniai baldai gaminami iš drėgmei, karščiui ir braižymuisi atsparių medžiagų. Fasadams gaminti naudojamas ne tik medžio masyvas, faneruotė ar stiklas, bet ir keramika, perdirbtas popierius, dirbtinis betonas, metalas. Naudojamos nanotechnologijos leidžia sukurti tokius paviršius, kurie veikiant karščiui ir drėgmei regeneruojasi, pavyzdžiui, stipriai įrėžtą stalviršį ar subraižytas dureles galite atnaujinti patys naudodami lygintuvą ir garus.“

Virtuvė tampa elegantiška namų interjero dalimi

Dizaineriai pastebi, kad vis dažniau virtuvė sujungiama su svetaine, todėl šiuolaikinis virtuvės interjeras kuriamas kaip vientisa namų dalis.

„Tokiu atveju norisi, kad virtuvė būtų funkcionali, bet ir nepastebima. Šalia virtuvės spintelių montuojamos knygų lentynos, o tradicinį stalą su kėdėmis keičia baro stalai. Dėl šios priežasties virtuvės baldų linijos ir formos tampa lakoniškesnės. Dirbtinai sukurtos medžiagos, pasitelkus naujausias technologijas, kuria natūralesnį, gamtai artimą įvaizdį, faktūros ir atspalviai išgaunami tarsi nugludinti vėjo ar vandens – taip virtuvė stilingai įsilieja į gyvenamąją erdvę“, – pasakoja specialistai.

Anot M. Adomavičiaus, sujungus virtuvę su bendrąja erdve, prireikė salelių, kurios suteikia galimybę komfortiškai mėgautis maisto gaminimu bendraujant su šeimos nariais ar draugais.

Madingi žemės tonai ir minimalistinis stilius

Interjero specialistai pataria virtuvės interjerui rinktis ramias spalvas ir tvarkingą, minimalistinį stilių: „Siūlome ramias, žemės spalvas, kurios neerzintų ir po penkerių metų. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į baldų paviršių, pavyzdžiui, blizgus paviršius suteikia puošnumo ir erdvės pojūtį. Šiuolaikinėse virtuvėse naudojamos šviesios spalvos, minimalistinės rankenėlės, atsisakoma atvirų lentynų. Visa tai padeda palaikyti tvarkingą aplinką“, – patarimais dalijasi M. Adomavičius.

„Minimalistinio stiliaus gerbėjai gali projektuoti švarių, monumentalių formų virtuvės erdvę, kai net būtinos detalės, tokios kaip durelių rankenėlės, yra maskuojamos arba jų visiškai atsisakoma. Šį sezoną vyrauja prislopintos žemės spalvos, natūralus medžio masyvas derinamas su matiniu ar blizgiu dažytu paviršiumi – taip paryškinamas medžio faktūros grožis“, – sako salono „Casa Bella“ dizainerė Raimonda Mišeikienė.

Taigi, trys pagrindiniai aspektai, kuriuos išskiria interjero specialistai, – kokybė, funkcionalumas ir estetika. Virtuvės erdvė išskirtinė tuo, kad ją atnaujiname retai, todėl labai svarbu viską kruopščiai apgalvoti ir išsirinkti labiausiai norus ir poreikius atitinkantį baldų komplektą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)