Šiais metais parodos organizatoriai apdovanojimams skirti pakvietė garsių dizainerių, kaip antai, Stefaną Diezą, kuris vadovauja „Domotex“ dizainerių komisijai. Ypatingasis parodos svečias – italų architektas ir dizaineris Piero Lissoni. Kasmet komisija atrenka įdomiausias, inovatyviausias kilimų ir grindų dangos idėjas, rašo interiorzine.com.

„Produktai kartais būna ne visiškai išbaigti, subrandinti, tačiau jie išsiskiria įdomiomis, inovatyviomis idėjoms.“

Piero Lissoni – vienas garsiausių šiuolaikinių italų dizainerių, jis – „Living Divani“, „Porro“, „Lema“ ir „Boffi“ kūrybinis direktorius, išskirtinis svečias „Domotex“ parodose. Interviu „Stylepark“ jis pasakojo, kad ypač žavisi rankų darbo kilimais. Tai susiję ir su šio straipsnio tema – rankų darbo, tautinių motyvų kilimais. Dizaineris kolekcionuoja tautinių motyvų kilimus, jam jie – meno kūriniai, kiekvienas su sava istorija, savo menišku identiškumu.

Visi kilimai pagaminti iš brangių, natūralių medžiagų, kiekvienas pasakoja jį pagaminusios šeimos istoriją – per kultūrinius simbolius, gyvūnus, gėles ir išmegztus įvykius. Dizaineriui tokie kilimai tampa reikšmingu šiuolaikinio dizaino elementu. Jis tikisi, kad kada nors šiuolaikiniai kilimai kada nors irgi pasakos istorijas kaip jų pirmtakai.

Dizaineris sako, kad visada stengiasi įkomponuoti į savo projektus švelnių, minkštų medžiagų – kilimų iš vilnos, šilko, pintų iš rotango, iš palmių pluošto. Kilimų pagrindui jis renkasi medį arba cementą

Interjero dizaineriai domisi ir koreliacija tarp kilimų, kiliminės dangos pagrindo iš medžio, laminato ar cemento.

Grindų danga dažnai pelno lankytojų ir dizainerių dėmesio. Pavyzdžiui, dizainerio Giulio Ridolfo kolekcijoje „Fascination“ – daugiau nei 350 spalvų spektras.

Interjero dizainerių dėmesys kilimas nėra toks didelis, kita vertus, yra klientų, kurie mielai renkasi kilimus, tad kūrėjai ieško patrauklių, įdomių spalvų derinių, raštų, o visa tai vertina komisija. Šį sezoną įvertinimo sulaukė pasteliniai „Panton“, „Rose Quartz“ ir „Serenity“ tonai.

Prizą už moderniausią dizainą gavo Hosseinas Rezvani. Jis derino vario atspalvių šilką su natūralia medžio spalva. Raštai turi sąsajų su persiška tradicija, tiesa, išreikšta moderniu būdu, abstrakčiomis formomis su trimatės dimensijos efektais.

H. Rezvani sako laukiantis, kol bus panaikintos sankcijos Iranui, kad vėl galėtų pasitelkti darbui turtingus šalies išteklius – juk tai persiškų kilimų tėvynė.

Iki šiol dizaineriai sėkmingai susidorojo su iššūkiu – perteikti modernų dizainą tradicine maniera, perkelti klasikinius raštus į šiuolaikinę dvasią, tačiau be kompromisų aukštiems standartams, kokybei ir inovatyviai vizijai.

„Crystallize – Ice“ – žiemos ir šalčio įkvėpti motyvai, žavintys aukšta kokybe ir ekspresijos meniškumu. Spalvos blausios, švelniai pereinančios viena į kitą, išsaugomas gamtos pojūtis. Šis meno kūrinys austas iš tibetietiškos vilnos, kiniško šilko.

„Art Resources“, „Emerald“ kūriniai išsiskiria įdomia spalvų palete – juoda, aukso ir pilka spalva. Poetiškas kraštovaizdis nuaustas iš šilko, vilnos ir medvilnės, tai mistinis miškas, kviečiantis į kelionę tarp medžių. Tai veikiau meno kūrinys nei dizaino objektas.

Dar kilimus įkvėpė žiemos motyvai, juose dera tapybos technika, gražios spalvos ir švelnios medžiagos. „Landscape Collection“ iš vilnos ir šilko – žiemos pasaka, kurioje sniego lapė brenda per nendres. Nepale numegzta pasaka iš vilnos ir šilko.

„Ayka Design origami“ raštai primena teptuko potėpius aliejinėse drobėse.

Kitame „Ayka Design“ kilime dera realizmas su išraiškingomis spalvų kompozicijomis. Šis dizainerės Michelle Ecans kūrinys nunertas iš tradicinių ir šiuolaikinių medžiagų, motyvai sklandūs, dinamiški ir be galo harmoningi.

Po kilimų kolekcijos rytietiškais motyvais „Studio Brieditis & Evans“ dizaineriai vėl nustebino nauja kolekcija, įkvėpta tradicinių švediškų „Rollakan“ kilimų.

„Kasuri“ kilimai – puikus pavyzdys, kaip ekologiški gaminiai gali būti tuo pačiu stilingi ir madingi. Šį sezoną dominuoja trys spalvos – ryškiai mėlyna, kavos rudumo ir smėlio rusvumo.

Švedų tekstilės menininkai Katarina Evans ir Katarina Brieditis siūlo estetišką, inovatyvią kelionę po tradicinių rankų darbo kilimų įkvėptus kūrinius. Šie kilimai, skatinantys vietos gamintojų darbą, kuriuose panaudoti seni marškinėliai, yra ne tik gražūs, bet ir prisideda prie gamtos saugojimo.

Akį traukia rankomis nunertas iš senų megztinių „Studio Brieditis & Evans“ juodos ir baltos spalvos kilimas.

Apibendrinat galima teigti, kad 2016 ir 2017 m. kilimai džiugins mus pasteliniais tonais, ne geometriniais raštais, įdomiomis formomis, primins pieštus gamtovaizdžius ir portretus. Modernios persiškų kilimų interpretacijos su naujais spalvų deriniais ir motyvais – pasirinkimas mėgstantiems klasiką.

Įsidėmėkite – madingi stilingi, išraiškingi raštai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją