Kiekvienais metais žinomi dizaineriai ir dizaino studijos specialiai šiam renginiui parengia ir pristato specialią namų tekstilės tendencijų ekspoziciją „Trendshow“, kuri sulaukia ne tik milžiniško lankytojų susidomėjimo, bet ir dizaino profesionalų įvertinimo.

Šiemetinė ekspozicija buvo pavadinta „Progress!/Revive“ ir priminė teatralizuotą pasirodymą. Šio sezono stiliaus ir dizaino tendencijos buvo pristatytos ne tik madingiausių audinių pavyzdžiais, baldais, šiuolaikinėmis technologijomis.

Ekspoziciją parengė jungtinė dizainerių ir dizaino studijų grupė iš šešių pasaulio šalių, o pirmaisiais smuikais griežė britų dizaino studijos „Franklin Till“ įkūrėjos Kate Franklin ir Caroline Till.

Šiemet dizaino ekspertai išskyrė keturias pagrindinės stiliaus kryptis. „Generate Collision“ karaliavo ryškios dinamiškos spalvos, unikalūs jų deriniai ir šiuolaikinės technologijos. Dizaineriai pabrėžė, kad siekdami unikalių, vienetinių raštų gamintojai vis labiau pasitiki ne tik dizainerių, bet ir šiuolaikinių technologijų galimybėmis bei „kūrybiškumu“.

Ryškios ir dinamiškos spalvos, tokios kaip citrininė, rožinė, sodriai žalia ir violetinė bei jų dariniai atsiranda ant įvairių, paviršių, taip pat ir audinių, tarsi nežabotos spalvinės fantazijos vaisius. Ekspozicijoje buvo galima stebėti ir patį kūrybinį procesą- kaip skaitmeninis spausdintuvas, nustačius specialią programą, įvairiomis spalvomis „dekoruoja“ kuprinės audinį.

Antroje teminėje ekspozicijoje „Engineer Nature“ lankytojai galėjo pasijusti tarsi patekę į slaptą eksperimentinę laboratoriją. Tarp mėgintuvėlių, kolbų ir mikroskopų buvo galima pamatyti daugiausia nustebusių veidų. Dizainas čia pristatomos kaip tarpdisciplininis metodas, o dizaino ir mokslo tyrinėtojai pasakojo, kaip mokslines žinias, technologijas ir natūralioje gamtoje aptinkamas medžiagas, jų savybes bei vystymosi procesus galima panaudoti dizaine.

Rezultatai vertė ne vieną kartą kilstelėti antakį. Pavyzdžiui, sunkiai savo namuose įsivaizduoju kėdę, kurios apmušalų gamybai būtų panaudotos... biologinės kilmės bakterijos... Ir nors ši tendencija daugeliui - aukštoji matematika ar dar labai tolima dizaino ateitis, šiandien ji pasiuntė aiškią žinią, jog ir šį sezoną bus madinga viskas, kas susiję su floristika, pradedant kičiniais gėlių motyvais, baigiant bandymais su šiuolaikinėmis technologijomis sukurti kuo realistiškesnę natūralios gamtos iliuziją.

„Rejuvenate Craft“ tendencija kvietė iš naujo atrasti tradicinius amatus ir rankų darbą. Pirmenybę teikti ne tik natūralios kilmės medžiagoms, tokioms kaip linas, vilna, medvilnė, bet ir tradiciniams jų apdirbimo būdams. Ne veltui tarp šią tendenciją atspindinčių audinių pavyzdžių buvo galima aptikti ir lietuviškų kompanijų produkcijos.

Paskutinė „Exalt Purity“ siūlė atsigręžti į gamtą ir prisiminti, koks žmogaus santykis su gamta buvo prieš tūkstančius metų. Tad šį sezoną, pasak dizaino ekspertų, bus madinga viskas, kas šiuolaikiškai interjere ir namų tekstilėje atspindi ir šiuolaikiškai interpretuoja medžioklišką, nomadišką žmogaus prigimtį, pradedant odos, kailio imitacijomis baigiant įvairiais gamtinės kilmės raštais.

Ypač kai šiuolaikinės spausdinimo technologijos ant tapetų gali taip tikroviškai perteikti medžio faktūrą, kad vos už kelių žingsnių ji atrodo kaip tikra. Šioje ekspozicijoje buvo galima pasigėrėti unikaliais islandiškais papuošalais iš banginio ūso, ar baldais, kurių gamybai naudojamas kaulas, kailis ar oda.

Dizaino tendencijas visuomet galima vertinti skeptiškai, bet niekas nepaneigs – ir pasisemti išties gerų interjero dizaino idėjų. Gal dėl to ir specialus „Progress/Revive“ leidinys, kainavęs ne taip jau ir pigiai - virš dviejų šimtų litų, parodoje buvo graibstyte graibstomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją