Modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ specialistai pateikia keletą patarimų.

Baltas gėlynas

Baltasis sodas, išpopuliarintas prieš keletą dešimtmečių, vienu metu buvo daugelio svajonė. Klasikinio namo fone, kartu su baltomis kolonomis ir nedideliu fontanu, baltai žydinčios gėlės atrodytų subtiliai ir harmoningai. Puikiai tiktų ir kaip skandinaviško balto interjero tąsa lauke: neperkrautas žvilgsnis ir santūrumas tuomet išlaikomas ir namuose, ir kieme.

Balto gėlyno harmonija sukuriama žalios, baltos ir pilkos spalvų derme. Kadangi pačios spalvos nekrenta į akis, pagrindinį vaidmenį sužaidžia augalų faktūros (lapų smulkumas, šiurkštumas, pūkai, aštrūs ar apvalūs kraštai ir pan.) ir formos (vertikalūs blakėžudės žiedynai su ovaliai formuotais buksmedžiais, ir pan.).

Drąsiai kurkite kontrastus maišydami skirtingai atrodančius augalus: stambiažiedes tulpes ir bijūnus, vertikalius veronikūnus, ramunės formos ežiuoles ir rudeninius astrus, astilbių ir miskantų baltas šluoteles, elegantiškąsias astrancijas.

Didesniam tūriui galima sodinti krūmus, kurių lapeliai su baltais apvadais, pvz.: sedula (Cornus alba) 'Elegantissima'. Bet ir žydinčių krūmų pasirinkimas platus: nuo pilkųjų lanksvų ‘Grefsheim‘ anksti pavasarį, vėliau baltai žydinčių alyvų, jazminų iki hortenzijų (šviesiųjų ir šluotelinių), kurios džiugina akis antrąją metų pusę.

Žemesniam ardui taip pat tinka augalai su baltais dryžiais - nepakeičiamos melsvės pavėsiui ir visžalis ožekšnis margam kilimui.
Sidabriškai pilki lapai (pvz. vilnotoji notra) sujungs į visumą, jei kažkur trūks užbaigtumo.

Baltam sode venkite gelsvų atspalvių, nes gali atrodyti nešvariai. Geriau tarsi netyčia įterpti mėlynų mažų akcentukų, jie duos gaivumo.

Rožinis gėlynas

Rožinis gėlynas - romantiškas ir švelnus. Jei patinka angliško stiliaus gėlynai, vijokliai ir rožės, be šios spalvos sunkiai išsiversite. Galybė augalų turi rožinių atspalvių žiedų. Čia ir prasideda žaidimas atspalviais: nuo švelniai alyvinės iki violetinės.

Ypač subtiliam deriniui rožinės atspalviai tebūnie labai nežymūs. Grynai rožinis gėlynas yra gana blankus, bet jei jis kontrastuoja su aplinka, pavyzdžiui, jis prie tamsiai rudos namo sienos, rožinė spalva atrodys labai išskirtinė.

Jei gėlynas nekontrastuoja su aplinka, kad nebūtų per daug nuobodus, geriau pasirinkti platesnį atspalvių spektrą, pavyzdžiui, vos rausvas derinti su purpurinėmis.

Nepamažinkite žalios spalvos, ji - puikus fonas rožinei atsiskleisti. Viksvos ir kiti siauralapiai žolynai padės sukurti faktūrų įvairovę. Be įprastų rožių ir ežiuolių, yra ir įdomesnių formų rožinių žiedynų, pavyzdžiui, vertikalus varpotasis liatris (Liatris spicata), apvalus dekoratyvinio česnako (Allium) bumbulas arba ažūrinis patagoninės verbenos (Verbena bonariensis) lengvumas.

Kalbant apie rožinę, reikia nepamiršti ir lapų. Lapai su rožiniais apvadais arba tiesiog su panašios spalvos niuansu gali papildyti visą kompoziciją. Pasirinkti galime ne tik iš žolinių augalų (kaukazinis šilokas ‚Tricolor‘, kininis miskantas ‚Kleine Fontane‘, ritininė imperata ‚Red Baron‘), bet ir krūmų bei medžių (paprastasis bukas ‚Purpurea Tricolor‘, sveikalapis gluosnis ‚Hakuro nishiki‘).

Svarbu nepersistengti ir spalvos nepadauginti. Balta, pilka ir juoda - neutralios spalvos, jas galima naudoti bet kokių spalvų gėlyne.

Mėlynas gėlynas

Mėlyna spalva yra šalta, bet raminanti, tad gėlynas niekada neatrodys rėkiantis, o tokioje aplinkoje gerai pailsėsite. Mėlyną bangą pradėkite pavasarį nuo svogūninių ir žibuoklių, ir pratęskite per vasarą su katžolėmis, šalavijais, melėsais, sibiriniais vilkdalgiais, katilėliais, galiausiai baikite rudeniniais astrais, kurių pasirinkti galima nuo švelniai melsvų iki rašalo mėlynumo, - jie žydėjimą tęs iki šalnų. 

Atskieskite mėlyną su balta - gausite subtilius derinius, kurie papildys minimalistinį namų dizainą. Balti žiedai gerai atgaivins gėlyną, jei jie bus dominuojantys, t.y. stambūs (kaip didesnių tulpių, bijūno ar hortenzijos) arba jų labai daug (pvz. sibirinių vilkdalgių grupė). Bet jei norite, kad mėlyna dominuotų, tiesiog jų sodinkite gerokai daugiau nei baltų.

Mėlynai žydinčios gėlės - paprastas būdas sukurti jūros tematiką savo sode. Pridėkite vėjyje siūbuojančių dekoratyvinių žolių (melvenių, soruolių, ašuočių), aplinką papildykite iš vytelių pintais elementais, balto smėlio ar žvirgždo takeliais, pilkais tarsi vėjo nugludintais vazonais terasoje.

Industrinės ir lofto stilistikos namui mėlyną tiktų papildyti su sidabrine spalva. Daugiausia tai - sidabriški lapai. Čia pirmiausiai reikia paminėti vilnotąją notrą, taip pat pilka lapija - žiloji veronika, levandos, zundos, gubojos. Gėlynas atrodys ypač lengvas ir ramus. Nors kalbame apie vienspalvį gėlyną, rausvi akcentukai čia būtų ne pro šalį, šiek tiek pagyvintų koloritą.

Mėlyna spalva gali atsirasti ir lapuose, pavyzdžiui, melsvių (hosta) yra ne viena išraiškinga veislė, kurios lapai turi mėlynumo. Iš esmės toks atspalvis nėra dažnas, bet jį galima išgauti su kai kuriomis dekoratyvinėmis žolėmis: mėlynalape poaviže, melsvaisiais eraičinais, smiltynine rugiaveide (ji plečiasi agresyviai, gerai apribokite).

Vien mėlyna spalva gėlyne naudojama retai. Dažniausiai jai draugiją sudaro geltona. Jei pasirinkote tik mėlyną, bet norite šiek tiek ekstravagantiško vaizdo, verta pagalvoti apie santykį su žalia spalva.

Ryškus derinys - mėlyna su salotine žalia, pavyzdžiui, gojinis šalavijas (arba melėsas, katžolė, pentiniai) su rasakila arba bet kokiu 'aurea' tipo krūmu (pvz. gražiažiedė veigelė 'Nana variegata', darželinis jazminas 'Aureus', lanksva japoninė 'Little princess'). Gėlynas atrodys spalvotas, bet neperkrautas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!