Koncentratas

Reikia pasigaminti sporų skendos koncentratą: surinkti kelias dešimtis brandžių baravykų, dauguma kurių sukirmiję. Rinkite tik tuos, kurie auga po beržais. Peiliu nupjaukite himenoforą (apatinėje kepurėlės pusėje esantį kempinę primenantį sluoksnį su sporomis) ir sumalkite mėsmale. Gautą masę atskieskite virintu vandeniu santykiu 1:2, perpilkite į aukštą stiklinę ir palikite kelias dienas nusistovėti.

Per tą laiką sporos nusės ant dugno, o minkštimas iškils į paviršių. Atsargiai nupilkite išplaukusią masę (galima ją nurinkti šaukštu) ir vandenį, o skendą su sporomis palikite stiklinėje. Tada įpilkite tiek vandens, kiek buvo, ir palikite dar nusistovėti.

Po to atsargiai nulikite vandenį su išplaukusiomis minkštimo dalelėmis, perpilkite sporų skendą į butelį, užkimškite kamščiu ir iki sėjos laikykite šaldytuve. Sporų gyvybingumas palaikius jas mėnesį šaldytuve buvo patikrintas jas pasėjus ant filtruoto popieriaus su maitinamąja terpe.

Skendos tirpalas

Sėjai reikia paruošti tirpalą. Į 10 litrų vandens įpilkite valgomąjį šaukštą sporų skendos, šaukštą želatinos ir šaukštą bulvių krakmolo. Šiuo tirpalu kartą per savaitę laistykite beržus iki 3 m spinduliu nuo kamienų. Jei aplinkybės susiklostys palankiai, kitais metais po vienu iš beržų aptiksite baravyką, o dar po metų jų jau bus kelios dešimtys.

Toks pat sėjos metodas taikytinas ir raudonviršiams, tik jų skendos tirpalu reikia laistyti plotą aplink jaunų drebulių ar pušų kamienus. Jei jūsų sode auga pušys, reikia ieškoti po pušimis augančių raudonviršių su juodais žvyneliais ant kotelių. O jei drebulės – po drebule augančių raudonviršių su raudonais žvyneliais.

Priežiūra

Sode pasėtus grybus prižiūrėti nesunku – tereikia pavasarį ir vasarą, kai grybai dar neauga, sausu ir karštu oru kasdien šiek tiek palaistyti plotą aplink medžių kamienus. Laistymo trukmė – 10–15 min. per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)