Pomidorai augina daug ūglių ant pagrindinio stiebo esančių lapų pažastyse. Jei jie nenuskabomi, jie ima vešliai augti ir augalas pavirsta daugiastiebiu krūmu su daug žiedų.

Bet visos tokio krūmo jėgos bus skirtos ne vaisių nokinimui, bet žalios masės auginimui, o užsimezgę vaisiai nespės sunokti. Prieš pradedant skabyti ūglius, reikia žinoti, kokiam tipui priskiriama konkreti veislė.

Determinantiniai pomidorai (krūmo tipo, riboto augimo) patys nustoja augti, šakojasi silpnai, dažniausiai būna žemaūgiai. Paprastai auginami vieno stiebo. Tokiam augalui iškart nuskabius visus ūglius, jis nustoja augti – tokiu atveju derlius bus nedidelis.

Pabandykite daryti kitaip: palikite ūglį pažastyje lapo, kuris yra po vienu iš viršutinių žiedynų. Tada augalas ir toliau augs. Šį ūglį galima bus nuskinti, kai išaugs naujas, arčiau viršūnės, ir t. t. Karštą vasarą determinantinius pomidorus galima auginti su dviem-trim stiebais.

Kamieniniai pomidorai - determinantinių atmaina. Jų skabyti nereikia, nes ši rūšis pažastinių ūglių paprasčiausiai neleidžia. Kamieniniai pomidorai daugiausiai auginami lauke ar netgi vazonuose, jų šaknų sistema gerokai kompaktiškesnė, o patys augalai yra žemaūgiai.

Interdeterminantinės veislės (aukštaūgiai arba vijokliniai) ir hibridai auga visą laiką, kol yra augimui tinkamos sąlygos, ūgliai auga iš visų jų lapų pažastų. Juos tenka skabyti visą vasarą, tada formuojasi vienas augalo stiebas. Jei norite, kad išaugtų du stiebai, palikite šoninį ūglį po pirmu žiedynkočiu.

Bendros ūglių skabymo taisyklės:

augalas pradedamas formuoti, kai jis sustiprėja ir pradeda intensyviai augti. Skabykite ūglius, kurie išaugo iki 5–7 cm, tai darykite rankomis, o ne peiliu, ir palikite nedidelį kelmelį. Skabyti geriausia ryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)