Jurginų paruošimas žiemai

Laikymas parafine:

1. Gumbus nuplaukite ir palaikykite vėsioje patalpoje penkias-šešias dienas. Išdalinkite jurginus į dalis ir pasižymėkite ant kiekvienos jų rūšį.

2. Paimkite parafiną (jo galima nusipirkti vaistinėje arba panaudoti parafino žvakes) ir vandens vonelėje ar mikrobangų krosnelėje jį išlydykite. Būkite labai atsargūs, nes parafinas labai lengvai užsidega!

3. Į iki 70–80 laipsnių Celsijaus įkaitintą parafiną pamerkite iš pradžių vieną gumbo dalį, paskui apverskite ir pamerkite antrą. Parafine mirkytus jurginų gumbus sudėkite į kartoninę dėžę ir laikykite vėsioje vietoje, kad jie nesudygtų.

Laikymas durpėse:

1. Kai pajuoduoja pirmieji jurginų lapai, jų gumbus reikia iškasti, lapus nupjauti ir palikti 10–15 centimetrų lapkočius.

2. Gumbus sudėkite į dėžę ir užpilkite durpėmis kartu su priešakniu. Sekite, kad temperatūra patalpoje būtų 2–6 šilumos, taip pat oras turėtų būti drėgnas. Taigi, jurginams laikyti geriausiai tiktų rūsyje esanti patalpa.

Antrasis kardelių gyvenimas

Jeigu norite sužinoti kardelio gumbasvogūnio amžių, pažiūrėkite jo stiebo dydį – kuo jis mažesnis, tuo augalas jaunesnis. Nepamirškite, kad kardelius, liaudyje dar vadinamus gladiolėmis, vienoje vietoje sodinti galima trejus-ketverius metus.

Kaip paruošti ir laikyti kardelių gumbasvogūnius:

1. Palaukite, kol kardeliai peržydės ir rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje pasirinkite saulėtą sausą dieną gumbasvogūniams iškasti.

2. Išsikaskite kardelius kastuvu ar šakėmis, nupurtykite žemes.

3. Nupjaukite stiebus, palikdami vos vieną-du centimetrus.

4. Sudėkite kardelių gumbasvogūnius į dėžes eilėmis ir leiskite apdžiūti uždaroje patalpoje kambario temperatūroje maždaug keturias-penkias savaites. Kardelių gumbasvogūnius periodiškai galima pavartyti.

5. Nuimkite senus gumbasvogūnius ir vaikus, šiek tiek patrumpinkite šaknis (miniatiūrinių gumbų šaknis galima nupjauti pavasarį prieš sodinimą). Neskubėkite nuimti sausų gumbasvogūnį dengiančių lapų, nenuimkite jų iki šviesiosios gumbo dalies – ypač tai taikytina jauniems gumbasvogūniams.

6. Sudėkite gumbasvogūnius į marlės maišelius ir laikykite keturių-šešių laipsnių temperatūroje, taip pat būtina patalpą gerai ventiliuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)