1 žingsnis: sienų spalva.

Nebrangus, bet labai veiksmingas būdas radikaliai atnaujinti patalpą (arba jei norite būstą parduoti – pakelti jo kainą) – pakeisti sienų spalvą. Jei tapetai nukreipia dėmesį nuo interjero arba tiesiog yra morališkai pasenę, išdažykite kambarį pastelinėmis spalvomis. Jos visada atrodo madingai ir gaiviai, be to, padeda paslėpti sienų trūkumus, vizualiai išplečia erdvę ir pabrėžia architektūrinius ypatumus.
Ta pačia spalva nudažykite ir grindjuostes – sukursite aukštesnių lubų iliuziją. Kitas sienų dekoravimo variantas – fototapetai ir plakatai, kurie dar pernai vasarą įsiveržė net į pačius rafinuočiausius interjerus. Originaliausias variantas – įrėminti pretenzingi siuvinėti tapetai arba klasikinių raštų audinys, kaip ironiškas papuošimas. 

2 žingsnis: baldų apmušalai

Ekonomiškiausias būdas pakeisti atsibodusius baldus – pakeisti jų apmušalus. Būkite drąsūs!
Lauke vasara – sofoms ir foteliams rinkitės sodriausius ir netikėčiausius atspalvius: su augalų raštais, tropiniais drugeliais, rojaus paukščiais, neoniniais įsiuvais arba pop-art stiliaus. Ir nepamirškite įvairiaspalvių pagalvių!

3 žingsnis: augalai

Stilingas sprendimas – sodri žaluma sunkiuose kubiluose. Žali augalai atrodo efektingai bet kokioje erdvėje ir yra natūralus filtras. Dar devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje NASA tyrėjai, atlikę keletą tyrimų atrado, kurie augalai veiksmingiausiai išvalo uždarą erdvę ir padeda kosmonautams giliau kvėpuoti.
Tarp išvardytų augalų buvo visiems žinomas alijošius (sugeria formaldehidus ir benzolį, nusėdančius ore po valomųjų priemonių), chlorofitas (saugiausias naminiams gyvūnams), herbera (ekologiškas variantas miegamajam) ir sansevjera (galima laikyti net vonioje).

Kitas variantas – gyvų gėlių puokštės skaidraus įvairiaspalvio stiklo vazose.

Grožio zona neturi ribų – ramunėmis, rožėmis, saulėgrąžomis ir bijūnais puoškite svetainę, miegamąjį ir vonią. 

Dar viena madinga su augalais susijusi koncepcija – nuosavas mini daržas, pavyzdžiui, virtuvėje. Išsirinkite stilingus vazonus ar lovelius ir juose auginkite krapus, rozmarinus, čiobrelius ir vyšninius pomidorus – taip ne tik papuošite erdvę, bet ir ištisus metus turėsite šviežių pagardų.

4 žingsnis: aromatas

„Pažaisti“ su erdve ir ją papuošti galima ir pasitelkus neapčiuopiamas priemones, pavyzdžiui, aromatą. Iš pradžių jis atkreipia jūsų dėmesį, po to užvaldo jūsų jausmus, o tada pakeičia jus supančio interjero suvokimą. Erdvę, suprojektuotą griežtu skandinaviško minimalizmo stiliumi, iškvėpinkite valgomais aromatais – vanile, cinamonu ir obuolių pyragu, ir ji jums atrodys šiltesnė ir jaukesnė, nei kambarys, apstatytas minkštomis sofomis ir nuklotas kilimais. Pasąmonės lygmenyje tropiniai kvapai blankiam interjerui suteikia ryškumo, šviežios žolės kvapas – erdvumo, o rožės, atvirkščiai, susiaurina ribas.

5 žingsnis: kilimas

Prieš rinkdamiesi naują kilimą nuspręskite, ką norite akcentuoti: baldus (prisiminkite pirmiau minėtą gudrybę su apmušalais) ar grindų dangą. Aktyvus turi būti tik vienas pasirinkimas. Kilimų privalumas – tai yra pats paprasčiausias būdas apibrėžti zonas ir vizualiai pakeisti erdvę, nepakeičiant nė vieno daikto vietos. Tarp kilimo ir sienos palikus nedidelį tarpą, erdvė vizualiai neįtikėtinai padidės.
Jei patiesite kelis įvairių formų kilimėlius, kambarys atrodys daugiasluoksnis. Kokybiškas kilimas gali tapti ne tik namų visatos centru, bet ir gera investicija, jei esate pasiruošę skirti lėšų į rankų darbo dirbiniui. Kasmet tokių dirbinių kaina išauga apytikriai penkiolika procentų. Vieni iš solidžiausių – išausti Irane, Indijoje, Turkmėnijoje.
Esmė yra jų evoliucija: su laiku tokie kilimai tampa labiau šilkiniai, o jų ornamentas – subtilesnis. Svarbiausia taisyklė – jums teks kruopščiai rūpintis tokiu pirkiniu. Pavyzdžiui, nepamirškite po kilimu patiesti specialaus patiesalo su neslystančia danga – jis mažiau slidinės, tad ne taip greit susidėvės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)