Skruzdėlės gyvena šeimomis, kurių sandara gana sudėtinga. Motinėlė vadovauja visiems gentainiams – masei skruzdėlių, kurios atlieka įvairius darbus skruzdėlyne pagal savo specializaciją.

Virš vandens būna iškilęs dešimtadalis ledkalnio. Panašiai ir skruzdėlynas – po žeme esanti jo dalis gali būti iki 1,5 gylio. Todėl 70 – 90 proc. skruzdėlių nuolat būna skruzdėlyne ir gali niekada neišlįsti į paviršių, o maisto joms atneša skruzdėlės darbininkės. Na, o tai apsunkina kovą su skruzdėlėmis.

Net jeigu pavyksta sunaikinti visas skruzdėles sklypo paviršiuje, jei lieka motinėlė ir jaunos darbininkės po žeme, skruzdžių šeima vėl pagausės. Norint sunaikinti visą skruzdėlių koloniją, reikia sunaikinti motinėlę.

Žala

Kai kurios skruzdėlių rūšys išgraužia gėlių kuokelius ir piesteles, minta vaisių ir daržovių sultimis, įvairių augalų pumpurais, jaunų ūglių žieve, sodo, daržo augalų šaknimis, taip pat išgraužia sėklas dirvoje, pakenkia sodinukams ir t. t. Požeminiai lizdai lysvėse mažina derlių, pražudo augalus.

Daugeliui skruzdėlių papildomas (o dažnai ir pagrindinis) maisto šaltinis – lipčius, kuris teršia lapų paviršių ir yra maistinga terpė suodligę sukeliantiems grybeliams. Kad neprarastų mitybos šaltinio, skruzdėlės saugo amarus, blakutes, skydamarius nuo priešų, padeda jiems daugintis.

Profilaktika

Skruzdėlėms nepatinka mėtų, pelynų, kartėlių, anyžių kvapas, tad žalius ar džiovintus jų lapus galima naudoti skruzdėlėms atbaidyti – išdėlioti ten, kur renkasi skruzdėlės. Yra įrodymų, kad skruzdėles gali atbaidyti ir petražolių, pomidorų lapų, lauro lapų, garstyčių kvapas.

Galima naudoti ir medžių pelenus, gesintas kalkes, sausas garstyčias, maltais pipirais arba apipilti dirvą aplink skruzdėlyną ir skruzdžių vaikščiojimo takus aliejumi, į kurio stiklinę deda sutrintą česnako galvutę.

Jei yra galimybių, galima užpilti skruzdėlyną stipriu antpilu, pakartojant šią procedūrą vakarais (po 22 val., nes šiuo metu dauguma skruzdėlių būna jame) tol, kol nežus visos skruzdėlės, gyvenančios viduje, daugiasluoksniuose praėjimuose. Bet jei nesunaikinsite motinėlės, greitai skruzdėlynas atgis.

Ant medžių, ant kurių lapų gyvena amarai ir kur laipioja skruzdėlės, kamienų galima užmauti piltuvėlį iš kartono, tošies ar ruberoido – iš bet kokios nedrėkstančio paviršiaus medžiagos, o vidų ištepti vazelinu ar solidolu. Šį daiktą reikia kartais pakeisti, nes lipnus sluoksnis greitai užsiteršia ir nebesulaiko vabzdžių.

Kova su nuodingu masalu

Masalas su lėtai veikiančiais nuodais (boraksu, boro rūgštimi) su medumi ar cukrumi. Karštą, saldų 20 proc. vandens tirpalą sumaišykite lygiomis dalimis su boraksu ar boro rūgštimi. Skystį išlieja siauro indo viduje ir pastato prie skruzdėlyno ar ten, kur vaikšto daug skruzdėlių darbininkių. Ant dubenėlio krašto paremia pagaliukų, kuriais skruzdėlėms lengviau patekti prie masalo.

Kad skysčio neišgertų naminiai gyvūnai ar paukščiai, dubenėlį su nuodingu skysčiu reikia pridengti ir palikti nedidelį tarpelį, pro kurį į vidų patektų skruzdėlės. Periodiškai nuodingą skystį reikia keisti, o po 3 – 5 dienų, jeigu vabzdžiai išnyksta, galima išnešti. Dar galima aplink skruzdėlyną išdėlioti vatos gumulėlius, pamirkytus nuodingame skystyje.

2 šaukštams karšto vandens ima 1 šaukštą cukraus pudros ir 1/3 šaukštelio borakso, kai skystis atvėsta, reikia įpilti 1 šaukštelį medaus (masalą keičia kas savaitę, nes jis greitai užsiteršia).
Sumaišo 1 šaukštą glicerino, 1 šaukštą cukraus pudros ir 1/3 šaukštelio borakso.

100 g vandens ištirpina 3 – 5 g borakso, 40 g cukraus, 10 g medaus ir kelis lašelius vanilės ar kriaušių esencijos.

Kartais rekomenduojama apsukt skruzdėlyną audiniu, sumirkytu šiuo tirpalu: 200 g vandens – 1 šaukštas borakso, 1 šaukštas boro rūgšties, 4 šaukšteliai cukraus. Kai audinys išdžiūsta, reikia jį vėl sumirkyti.

4 šaukštus žalios ar virtos mėsos (arba žuvies) liekanų arba 4 šaukštelius smulkintų kiaušinių užpila stikline karšto vandens su 0,5 šaukšto tirpinto borakso. Šį mišinį gerai išmaišo, padalina į 15 – 20 porcijų ir pastato mažus indelius ant skruzdžių takų. Indeliai turi nesioksiduoti ir neturėti jokių pašalinių kvapų.

2 šaukštus mėsos ar žuvies faršo sumaišo su 0,5 šaukštelio borakso.

Skruzdėlės darbininkės žūsta praėjus 4 – 5 dienoms, kai suvalgo masalo. Jos spėja pamaitinti juo motinėlę ir lervas. Patelė nustoja dėti kiaušinėlius ir žūsta. Sumažėja skruzdėlių darbininkių, sumažėja besirūpinančių kiaušinėliais, kolonija žūsta.

Gaminant tokį jauką nereikia didinti borakso kiekio, nes nuodai turi numarinti skruzdėles darbininkes po to, kai jos atneša maisto į skruzdėlyną ir pamaitina motinėlę bei lervas. Nuodingą masalą dėliokite vaikams ir naminiams gyvūnams neprieinamoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)