Svogūnų sėjinukai reaguoja į oro ir drėgmės permainas, todėl kuo dažniau jie kilnojami iš vienos vietos į kitą, tuo greičiau sudygsta ir auga. Kadangi parduotuvėse sunku sudaryti sąlygas tinkamai laikyti svogūnus, daržininkams jie patenka apgailėtinos būklės. O juos reikia išsaugoti iki gegužės.

Geriausias dydis

Prieš parduodant svogūnų sėjinukus suskirsto į kelias kategorijas:

8–14 mm – mažiausia kategorija. Tai optimalus dydis sodinimui žiemą, tik jei svogūnai labai mažyčiai, gali sušalti. Pavasariniam sodinimui per maži, gali subręsti trimis savaitėmis vėliau nei vidutinės kategorijos svogūnai (jei dirva nederlinga, svogūnėliai bus maži).

14–21 mm – vidutinė kategorija. Gana dažnai naudojami sodinimui žiemą, nesudygsta. Geriausias dydis pavasariniam sodinimui.

21–24 mm – didžioji kategorija. Skirta sodinti žiemą, tik laiškams. Laikomos pavasariui kai kurios rūšys, netinkamai laikomos (kai stipriai keičiasi temperatūra) gali sudygti, bet šios kategorijos privalumas – ji anksti užauga, garantuotas derlius (jo sulaukia net visiškai nepatyrę sodininkai).

24–30 mm – didžiulė kategorija, pasirodžiusi parduotuvėse tik pastaraisiais metais. Šios kategorijos privalumas – labai maža kaina. Ši kategorija skirta žieminiam sodinimui, tik dėl laiškų. Pavasarinio sodinimo ypatumai – kaip ir ankstesnės kategorijos.

Dar viena kategorija – 30–40 mm dydžio. Iš šios kategorijos auginami tik laiškai. Tinkamai laikant net tokio dydžio svogūnų sėjinukai neišleidžia laiškų.

Pašalo svogūnai. Ką daryti?

Kai šalta, neverta pirkti svogūnų lauke – jie tikrai pašals. Pašalę svogūnai atrodo kaip virti, suminkštėja, atsiranda nemalonus kvapas.
Jei pašalo stipriai, po kiek laiko tiesiog ima tekėti, tokių svogūnų jau neišsaugosi. Jei pašalo tik viršutinė dalis, vadinasi svogūnėliai patyrė stresą ir ima augti. Juos galima sodinti laiškams.

Kaip sėkmingai nusipirkti svogūnų sėjinukų

Svogūnų sėjinukai turi būti tolygios spalvos – be dėmių, tolygaus paviršiaus, sausi, nepažeisti, nesupeliję. Daugelyje parduotuvių nesudaromos tinkamos sąlygos, todėl parduodami drėgni svogūnai. Jei sėjinukai drėgnoki (jie būna tamsesni), namuose reikia juos paberti ir išdžiovinti.

Ant pakuotės turi būti nurodytas tikslus rūšies pavadinimas ir saugojimo laikas. Svogūnus laiko iki gegužės, todėl saugojimo laikas nurodomas apytiksliai.

Svogūnai sodinami iš karto, vis tik užtektinai įšyla dirva, balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, priklausomai nuo oro. Smulkius svogūnus galima pasodinti anksčiau, didelius – 7–10 dienomis vėliau.

Kaip laikyti iki sodinimo

Svarbiausia – kad temperatūra chaotiškai nesikeistų. Temperatūra gali svyruoti 1 – 2 laipsnius, priešingu atveju svogūnai patirs stresą, ims leisti laiškus. Patartina palaikyti 70 – 75 proc. drėgmę.

Svogūnus reikia vėdinti, jų negalima niekuo apdengti. Galima laikyti svogūnus tinklelyje, atvirose dėžėse (tik ne kartotinėse, nes jos sudrėksta).

Tinkamai parinktus svogūnus laikykite sausoje, ventiliuojamoje patalpoje 10–15 laipsnių šilumoje. Esant didesnei temperatūrai ir galima laikyti svogūnus, tik reikia vis pažiūrėti, kad neperdžiūtų.

Jei pasirodė laiškų viršūnėlės, svogūnus deda į šaldytuvą ir laiko 1–2 laipsnių šilumos temperatūroje daržovių skyrelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją