Jeigu nespėjote pasėti paprikų šiomis dienomis, dar tai galima daryti vasario 13-16 dienomis ir kovo 11-13, 16-17 dienomis.

Paprikų daigų auginimo ypatumai

Jeigu sėjamos prasikalusios sėklos, daigai pasirodo 5-6 dieną, jei sėjamos sausos sėklos – 8-15 dieną.

Paprikų daigus reikia laikyti labai šviesioje vietoje, geriausiai tam rinktis pietinį langą. Jeigu langas prastai apšviestas, vasario ir kovo mėnesiais sėjinukus pageidautina apšviesti papildomai.

Kad paprikų daigai neišbėgtų, juos reiktų laikyti maždaug plius 20 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Aukštesnė temperatūra paprikai reikalinga tik išdygimui. Jeigu vyrauja žemesnė temperatūra (apie plius 12-15 laipsnių Celsijaus), paprikos daigų augimas sulėtėja, o jeigu temperatūra yra žemiau plius 5 laipsnių Celsijaus, daigai apskritai nustoja augti. Paprikai neigiamą poveikį turi ir dienos bei nakties temperatūrų svyravimai. Praėjus 15-20 dienų po paprikos išdygimo, paprastai daigai pikuojami.

Pikavimui 2016 metais geriausiai rinktis šias palankias Mėnulio dienas: vasario 7, 20-21, kovo 3, 6, 18-19 ar balandžio 2-3, 29-30.
Paprikų daigus reikia laistyti kambario temperatūros ar šiek tiek pašildytu (iki plius 25-30 laipsnių Celsijaus) vandeniu. Jeigu palaisčius daigų šaknys apnuoginamos, jas reikia atsargiai užberti žemėmis. Jaunus besivystančius augalus statykite arčiau lango, o saulėtomis dienomis juos galima laikyti įstiklintame balkone.

Kai tik paprikos daigas suformuos trečią tikrą lapą (po 15–20 dienų po daigo pasirodymo), sėjinukus išpikuokite į atskiras talpas. Į gruntą paprikos daigus galima persodinti 8-10 savaitę, kai praeina šalnos. Paprastai gegužės viduryje paprikos persodinamos į šiltnamį ar po plėvele, o balandžio viduryje – į šildomą šiltnamį. Prieš šių augalų persodinimą į nuolatinę vietą jų daigus būtina grūdinti gryname ore.

Paprikos formavimas

Paprikoms nepatinka ūglių skabymas, jos nustoja augti, kurį laiką gali sirgti. Todėl specialistai rekomenduoja rinktis stiebines augalo rūšis, kurios auga be formavimo. Ir tik jeigu reikia intensyviai naudoti šiltnamį, visą jo tūrį, renkamasi aukštaūgės paprikos, kurios išaugina du stiebus – ant kiekvieno po kelis derliaus „aukštus“.

Tai perspektyviau tais atvejais, kai vasara ilga – paprika labai mėgsta šilumą. Tada pašalinamas vainikinis žiedas ir augliai, paliekamos tik pagrindinio stiebo šakos. Skirtingų paprikų rūšių formavimo schema gali skirtis. Jeigu rūšies aprašyme nepasakyta, kad reikia formuoti, geriau augalo net nelieskite.

Ar galima papriką iškart sodinti į atskirą vazonėlį

Paprikas galima iškart sodinti į atskirus vazonėlius, kurie turi būti tokio dydžio, kad sėjinuko šaknys artimiausiu metu galėtų įsisavinti visą dirvožemio tūrį. Priešingu atveju dirvožemis gali imti rūgštėti, o šaknis pažeis šaknų puvinys.

Paprika yra viena iš tų kultūrų, kurias šaknų puvinys ypač pažeidžia. Tokia technologija plačiai naudojama pramoninėmis sąlygomis ir stambiose oranžerijose, kur galima palaikyti tam tikrą oro temperatūrą ir drėgmę, dažnai ir po truputį laistyti, neleidžiant dirvožemiui išdžiūti, bet ir neperlaistant jo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)