Trokštantiems ko nors gyvesnio ir šiuolaikiškesnio, verta sukti į vakarų Londono Portobello Dock rajoną, kur įsikūręs „Dock“.

Šio objekto greičiausiai nerastum lankomiausių Londono vietų sąraše, pastato neprojektavo garsus architektas, tačiau be „Dock“ neapsieina nei vienas Londono dizaino gidas ir kiekvienais metais rugsėjo mėnesį Londone vykstantis dizaino festivalis.

„Dock“ – tai pop-up stiliaus šiuolaikinio dizaino erdvė ir restoranas, įrengti rekonstruotame Viktorijos stiliaus prieplaukos pastate prie Grand Union kanalo. Idėją įgyvendino ne bet kas, o vienas garsiausių šiuolaikinių britų dizainerių Tomas Dixonas.

Tomas Dixonas – spalvinga gerąja šio žodžio prasme asmenybė. Gimęs Tunise, bet turintis baltiško kraujo - jo močiutė buvo latvė. Jis niekada neslėpė, jog yra dizaino savamokslis ir net savotiškai tuo didžiuojasi. Dizainerio karjerą pradėjo savo malonumui... iš metalo laužo virindamas menines skulptūras, kurios, jo paties nuostabai, netrukus sulaukė nemažos komercinės sėkmės.

Viename interviu Tomas Dixonas net yra pajuokavęs, jog dėl tų skulptūrų jis jautėsi tarsi alchemikas, metalo laužą sugebantis paversti auksu... Iš tariamo alchemiko tikru dizaineriu Tomas Dixonas tapo pradėjęs didelį dėmesį skirti ne tik estetikai, bet ir funkcionalumui, medžiagiškumui bei apdirbimo technologijoms.

Tarptautinį pripažinimą jam pelnė devintojo dešimtmečio pradžioje sukurta kėdė „S Chair“, kurią ėmėsi gaminti garsi italų kompanija „Cappellini“. Šiandien Tomas Dixonas yra įkūręs savo dizaino studiją, o jo sukurti baldai, šviestuvai, interjero aksesuarai laikomi modernaus dizaino etalonu ir visame pasaulyje pripažintu prekiniu ženklu.

„Dock“ pastato rekonstrukcijos ir interjero projektą taip pat paruošė Tomo Dixono vadovaujama dizaino studija „Design Research Studio“. Pirmame aukšte buvo išsaugoti autentiški pastato fragmentai su unikaliomis sienomis bei plytinėmis arkomis. Čia įrengtos parduotuvės bei ekspozicinės erdvės. Vaikščiojant po jas nelengva patikėti paties dizainerio žodžiais, jog iki rekonstrukcijos visas pirmasis aukštas buvo apsemtas vandens.

„Dock“ - turbūt vienintelė vienintelė pasaulyje, kur galima pamatyti ir įsigyti visus žinomiausius ir pačius naujausius Tomo Dixono daiktus nuo baldų, šviestuvų iki interjero aksesuarų ir stalo indų kolekcijų. Tačiau tai tikrai ne Tomo Dixono daiktų muziejus, netgi atvirkščiai.

Šiose erdvėse gana dažnai rengiamos pop-up formato teminės dizaino ekspozicijos, eksponuojami ir jaunų dar mažai žinomų dizainerių kūriniai iš viso pasaulio, savaitgaliais vyksta gyvos muzikos koncertai, o savo pasirodymus yra surengę nuo „Sex Pistols“ iki „Spice Girls“.

Muzikos ir dizaino teisės „Dock‘e“ lygios neatsitiktinai – nedaug kam žinoma, kad Tomas Dixonas neprastai groja bosine gitara, ir tik dvi sunkios motociklo avarijos privertė atsisakyti minčių siekti profesionalaus muzikanto karjeros.

Kaip šio dizainerio daiktai atrodo realiame interjere, galima įsitikinti antrame aukšte, kur įsikūręs 80 vietų pop-up stiliaus restoranas „Dock Kitchen“. Jam vadovauja garsus Londono virtuvės šefas Stevie Parle, todėl čia užsuka ne tik dizaino, bet ir kulinarijos mėgėjai. Šešios skirtingos zonos nėra griežtai atskirtos viena nuo kitos, net virtuvė, o lankytojai gali stebėti, kaip ruošiami jų užsakyti patiekalai.

Demokratišką interjero atmosferą Tomo Dixono serijiniai baldai bei šviestuvai tik dar labiau pabrėžia. Plušančius virėjus iš aukšto stebi „Pressed Glass“, o salėse kabo ir kultiniai „Copper Shade“, ir dinamišką šešėlių žaismą kuriantys „Etch“ šviestuvai. Dizaineris šiam interjerui parinko stalus bei suolelius „Slab“ bei kėdes „Peg Chair“, kurios, neoficialiomis žiniomis, gaminamos ir Lietuvoje.

Tačiau tai nereiškia, kad būtent šie baldai ten stovi ir dabar- Tomas Dixonas yra eksperimentus mėgstantis dizaineris, galintis net baldų prototipus išbandyti būtent „Dock Kitchen“. Ir visai tikėtina, jog gurkšnodami arbatą ar kirsdami kokį įmantrų patiekalą, galėsite pasisveikinti ar nusifotografuoti ir su pačia britiško dizaino pažiba. Tomas Dixonas čia tikrai dažnas svečias.