Itin mažo vos 12 kv. m ploto lofto galimybes nestandartinio būsto gerbėjams atskleis kūrybinį iššūkį priėmę interjero dizaino studijos „Daiktų viešbutis“ dizaineriai Nauris Kalinauskas ir Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė.

Savo dydžiu išsiskiriantys loftai siūlo visiškai naują gyvenamojo būsto koncepciją šiuolaikiškiems, jauniems, dažnai pirmojo būsto ieškantiems žmonėms. „Radio Lofts“ patalpose nuspręsta įrengti demonstracinį gyvenamąjį interjerą, kuriame būtų atskleistos nestandartinio būsto galimybės, ir kiekvienas galėtų iš arčiau su jomis susipažinti.

Dizaineriai įrodė: jei biudžetas ribotas, tai atsakingiau reiktų rinktis ne vaizdą pro langą, o buitinius prietaisus

„Mažajame lofte svarbus kiekvienas centimetras, todėl kuriant tokį interjerą būtina nepamiršti patogumų, nes nepatogiai įrengtas nedidelis būstas tampa kančia gyventojui. Atsakingai rinkomės apdailos ir baldines medžiagas, analizavome buitinės technikos ir vonios įrangos produktų privalumus“, – sako dizaineris N. Kalinauskas.

Autorių teigimu, žmonės įprastai didžiąją pinigų dalį skiria statybos darbams ir pamiršta pagalvoti apie komfortą gerinančius elementus, jei biudžetas ribotas tai atsakingiau reiktų rinktis ne vaizdą pro langą, o buitinius prietaisus. Juk gamintojai ne veltui tiek metų tobulina, pavyzdžiui, siurblį, beje, šiame interjere pasirinktas belaidis dulkių siurblys, įkraunamas panašiai kaip mobilus telefonas. Dėl stilingo dizaino 2014 m. pelnęs „Red Dot“ apdovanojimą, tad tikrai tokį ne gėda parodyti svečiams.

Atliekant statybos darbus didžiausią dėmesį skyrėme ne sienų „lyginimui“, o dažų pasirinkimui – visa erdvė padengta kokybiškais plaunamais dažais, o vonios kambaryje taupėme ne tik kiekvieną centimetrą, bet ir kiekvieną milimetrą. Dėl to šios erdvės sienos išklijuotos ne plytelėmis, bet nudažytos specialiais plaunamais dažais. Beje, tai netgi pigesnis ir patogesnis sprendimas, nes nereikia samdyti plytelių klojėjo“, – sako dizainerių pora.

Unikalūs baldai unikaliam interjerui

D. Mauricaitės-Kalinauskienės ir N. Kalinausko teigimu, Lietuvoje vis dar vyrauja mitas apie labai brangų nestandartinių baldų projektavimą ir gamybą, o dauguma baldų šiame interjere yra būtent tokie. Turėjome adaptuoti įprastus baldus, pavyzdžiui, sofos kojeles teko pailginti, nes standartinis sofų aukštis būtų per žemas patogiam darbui ar valgymui prie stalo.

„Virtuvės baldams skyrėme visą keturių metrų aukščio sieną, bet tai nereiškia, kad visas spinteles reikia užkrauti puodais ir puodeliais: viršutinės spintelės skirtos daiktų sandėliavimui, o viena net tampa lentynėle prie miegamojo lovos“, – kompaktiškus būsto sprendimus vardina D. Mauricaitė-Kalinauskienė.

Į lofto antresolę pakylama suprojektuotais laiptais-lentyna. Šioje erdvėje taip pat tilpo ir universali N. Kalinausko suprojetuotos sistemos „Air Plus“ lentynėlė, gaminama iš vos 6 mm storio klijuotos faneros ir neseniai apdovanota prestižinio tarptautinio dizaino konkurso „A‘Design Award&Competition” sidabro medaliu.

Sprendimai slypi technologijose

Abu dizaineriai pastebi, kad norint įrengti komfortišką ir funkcionalų itin mažo ploto būstą neužtenka gerų interjero idėjų. Labai svarbu pasirinkti kokybiškus, laiko patikrintų gamintojų produktus ir išnaudoti jų galimybes.

„Vonios kambaryje kelis centimetrus pavyko sutaupyti panaudojus žymiai plonesnį už standartinį „Laufen“ pakabinamo unitazo rėmą, o pats dubuo taip pat yra nestandartinio mažesnio gylio, netikėta bet tokius prietaisus siūlo tik vieni santechnikos gamintojai. Mąstydami apie drabužių priežiūrą, pasirinkome skalbyklę su džiovinimo funkcija, tai patogiausias skalbinių priežiūros sprendimas ne tik tokio dydžio būste. Virtuvės balduose sumontuota to paties gamintojo dviejų skylių itin taupanti energiją ir lengviau nei įprastai valoma indukacinė kaitlentė su kompaktiška orkaite, todėl net ir tokio dydžio bute galima kepti kepsnius. Mažesnis nei standartinis orkaitės aukštis buvo išnaudotas dar vienai papildomai spintelei,“ – sako dizaineriai.

„Pasirinkome šaldytuvą su šaldikliu, kad jame būtų galima šaldyti ir laikyti įvairius produktus, vaisius, daržoves. Sveikas maistas – labai svarbus kokybiško gyvenimo elementas, o gyvenimą nestandartinėse erdvėse dažniausiai renkasi žmonės, kuriems gyvenimo kokybė itin aktuali“, – sako A. Mauricaitė-Kalinauskienė.

Virtuvės baldų gamybai dizaineriai rinkosi itin kokybiškas baldines medžiagas, nes jas tiesiog dažnai reikia valyti. Stalviršiui panaudota plona „Thermopal compact“ laminato plokštė, kuri savo savybėmis prilygsta plienui, tačiau neatrodo šalta ar nejauki, be to gali būti įvairių spalvų.

Pasak interjero autorių, šiame projekte ypač pasiteisino instaliuota „Thinklight“ „protingo namo“ sistema, kuria per atstumą išmaniais įrenginiais galima nustatyti ir reguliuoti šilumą bei apšvietimą, taigi jei būste negyvenama nuolat, belaukiant netikėtų svečių galima per atstumą įjungti šildymą ir šviesą. Tikrai manome, kad mitą, neva protingo namo sistema tinka tik prabangiems ir dideliems namams, reikia griauti – kompaktiškiems taupiems butams ji labai padeda kontroliuoti sąnaudas.

Visi daiktai demonstraciniame interjere paženklinti informacinėmis lentelėmis su išsamia informacija: kodėl šis daiktas pasirinktas, kokia jo kaina ir kur jį įsigyti. O internetinę erdvę greit pasieks informacinis katalogas išsamiai pristatantis pasirinktus sprendimus su kainomis ir kiekiais.

„Tokia mintis kilo iš pastovaus klientų nuogąstavimo apie buto ir apdailos kainas visiškai pamirštant kokybiško gyvenimo privalumus – nes net gyvenant milijonų vertame name neapmąsčius smulkmenų gyvenimas jame tampa nemielas ir deja, bet dažnas nesugeba įvertinti kodėl?

Priėmę kūrybinį iššūkį ir įgyvendinę neįprastą projektą dizaineriai vienbalsiai teigia, kad gyvenimo komfortas, pasirinkus vieną ar kitą būstą, nebūtinai priklauso nuo kvadratinių metrų, o visi norintys savo akimis pamatyti mažiausio lofto demonstracinį interjerą ir pasisemti idėjų, kviečiami užsukti į „Radio Lofts“ patalpas esančias Vilniaus Naujamiesčio rajone, buvusioje radijo imtuvų gamykloje „Elfa“, „Dizaino savaitės“ metu gegužės 4 – 10 dienomis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt