Vos įžengus į jį aiktelėti priverčia originaliu ornamentu margintos prieškambario grindų plytelės. Jos tapo interjero ašimi ir padiktavo jo spalvas.

Neutralus, bet intriguojantis

Atostogoms skirtas butas kurorte yra naujos statybos name. Beveik 88 kvadratinių metrų ploto būste trys kambariai: erdvi svetainė, sujungta su funkcionalia virtuve ir patogiu valgomuoju, bei du nemaži miegamieji. Koridoriuje įrengta talpi ūkinė spinta ir vonios kambarys. Išsiteko ir dar vienas atskiras tualetas su praustuvu.

Pasak projekto autorių, interjero architekčių Ugnės Puronaitės ir Vitos Puronienės, buto planas koreguotas minimaliai. „Atsisakyta tik įstiklinto balkono, taip siekėme sukurti taisyklingą pagrindinės patalpos erdvę“, – sako U. Puronaitė. „Nenaudingą balkono, žvelgiančio į privataus namo kiemą, erdvę nusprendėme panaudoti praktiškai – padidinome valgomąjį“, – komentuoja V. Puronienė.

Pagrindinė užsakovo užduotis buvo sukurti poilsiui nuteikiančią aplinką, kuri tiktų įvairių pomėgių turintiems žmonėms. Vieniems gal bus svarbus slidinėjimas, kitiems vandens procedūros, tretiems norėsis pasigrožėti kurorto gamta ar knygą paskaityti. „Taigi interjeras turėjo būti neutralus, universalus, tačiau su intriga, kad būtų stiprus pirmasis įspūdis“, – pastebi Ugnė.

Vita atkreipia dėmesį, kad šeimininkai pageidavo jaukaus, namus primenančio būsto, į kurį norėtųsi grįžti, kuriame kiekvienas jaustųsi patogiai ne tik savaitgalį ar savaitę, bet ir gyvendamas ilgesnį laiką. Todėl bute yra visa būtina buitinė įranga: skalbimo ir džiovinimo mašina, indaplovė, orkaitė, didelis šaldytuvas, mikrobangų krosnelė, nemažai vietos ūkio reikmenims sudėti.

Siekė išlaikyti vientisumą

U. Puronaitė ir V. Puronienė interjero vientisumą kūrė medžiagomis, o ypatingą nuotaiką – kokybiškomis, moderniomis detalėmis: pastelinių spalvų užuolaidomis iš žvilgančio audinio, margomis, žaismingomis grindų plytelėmis, originaliais, tačiau praktiškais baldais, pavyzdžiui, vonios kambaryje yra lentyna-kopėtėlės, valgomajame – originalaus dizaino indauja.

Kitas svarbus siekis – neperkrauti buto baldais, kad būtų išsaugotas erdvės pojūtis, lengvumas, taip pat nepiktnaudžiauti aksesuarais, kurių gausa vargina. Taigi interjero kūrėjoms teko apgalvoti kiekvieno baldo paskirtį, dizainą ir parinkti jiems tinkamiausią vietą. Šios taisyklės jos laikėsi ir pritaikydamos, derindamos dekoratyvinius elementus.

„Pirmenybę teikėme natūralioms ir atsparioms dėvėjimui medžiagoms, juk šiais apartamentais naudosis daug žmonių. Visuose projektuose ypatingą dėmesį skiriu kokybiškoms grindims ir apšvietimui, šis – taip pat ne išimtis“, – pasakoja U. Puronaitė. 

„Kambariuose išklotas balinto ąžuolo su perlamutro patina parketas, koridoriuje, vonioje – stilingos keraminės plytelės“, – papildo V. Puronienė.

Dominuoja šviesių, natūralių spalvų gama (balta, kreminė, smėlio, pilka), kaip akcentas – prislopinta mėlyna, viena iš plytelių ornamentuose esančių spalvų. Svetainės, virtuvės ir valgomojo zonoje kabo šio atspalvio užuolaidos, miegamajame ja nudažyta viena siena, toks pats tonas pasikartoja ir lovos gobeleno piešinyje. Kitame miegamajame pastelinį foną pagyvina garstyčių spalva.

Netikėtos idėjos pasiteisino

Netvarkingais indigo, garstyčių, smėlio ir pilkais gėlių raštais išmargintos grindys smagiai nuteikia vos įžengus pro duris. Ugnė džiaugiasi, kad pirmą kartą čia užėjusieji net aikteli jas išvydę. Retas išdrįstame namus puošti sodriomis spalvomis ir ryškiais ornamentais, baiminamės, kad jie greitai atsibos, o laikiname atostogų būste tai negresia. Tokiomis plytelėmis išklotos ir vonios kambario grindys.

„Jos ir užpildo visą grindų erdvę, o kartu vizualiai atskiria bendrą kambarį nuo miegamųjų pusės. Tokia marga danga yra labai praktiška“, – aiškina Vita. Bendrasis kambarys, jos nuomone, vientisas – virtuvę, valgomąjį ir poilsio zoną jungia tekstilės, korpusinių baldų spalvų gama. Balti virtuvės baldai, ypač viršutinės spintelės be rankenėlių, susilieja su sienomis.

Virtuvinės spintelės valgomajame primena žemą, XX a. septintojo dešimtmečio bufetuką. Apatinė jo dalis uždara, o viršutinėje – natūralaus medžio lentynos su stumdomais stiklais, jų tamsia spalva nudažytame fone gražiai išryškėja indai. Prie balinto ąžuolo valgomojo stalo priderintos tamsiai rudos ir smėlio spalvos dryžuoto gobeleno kėdės.

Poilsio zonoje retro nuotaiką kuria ovalinis kavos staliukas, foteliai aukštomis atkaltėmis, spintelė po kabančiu televizoriumi. Jaukumo jai suteikia švelnią šviesą liejantis toršeras, minkštas kilimas, kitos tekstilinės detalės. Tamsiai pilką minkštasuolį pagyvina spalvingi akcentai – šūsnis juodai ir baltai raštuotų, geltonų ir rausvų pagalvėlių, pledas.

Keičiami pagal poreikius

Vitos teigimu, šilumos ir žaismingumo teikia ir apšvietimas. Jis padalytas zonomis, tad galimi įvairūs apšvietimo variantai pagal poreikį. Visi šviestuvai sąmoningai parinkti baltos spalvos, jų gaubtai lengvai sklaido šviesą, o kai kurie sukuria žaismingus atspindžius ant sienų (ažūrinis toršero gaubtas miegamajame).

Bute yra du miegamieji. Didžiajame suformuotos dvi zonos – miego ir laisvalaikio. Patogi ir kokybiška dvigulė lova ypatinga tuo, kad neturi aštrių kampų, yra labai plati ir puikiai dera patalpoje. Kitoje kambario dalyje stovi du sulankstomieji foteliai, kurie prireikus virsta lovomis. Greta jų tik keli maži, lengvi staliukai knygai, arbatos puodeliui pasidėti.

Mažajame miegamajame yra dvi atskiros lovos, kurias galima sustumti ir turėti dvigulę lovą. Tai nesunku padaryti, nes galvūgalis apdairiai suprojektuotas per visą galinę sieną. Už jo įrengtas foninis apšvietimas, praverčiantis, kai nesinori ryškios šviesos. Be to, yra specialūs šviestuvėliai skaityti. Grakštūs staliukai atstoja spinteles.

„Pagrindinėje vonioje norėjosi pabrėžti lengvumą, todėl nėra jokių spintelių, tik atviros lentynos. Dušas ir tualetas paslėpti už veidrodžių ir akmenėlių formos šviestuvais dekoruotos pertvaros. Prislopintos mėlynos, pilkos ir rusvos spalvos plytelės neklijuotos per visas sienas, o tik šlampančiose vietose. Jos dera prie margų grindų plytelių spalvų“, – apibūdina šios patalpos interjerą V. Puronienė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!