Edita su kolega Simu Zarecku birželio 10–13 dienomis viešėjo Nyderlanduose vykusioje kasmetėje gėlių parodoje „Flower Trials“. Joje pagrindinės pasaulio gėlių rinkos kompanijos prognozuoja kitų metų naujienas, madas, praktiškiausius derinius. Taip pat pristatomos naujausios gėlių veislės ir rūšys, kitą vasarą pretenduojančios žydėti ir mūsų gėlynuose, balkonuose bei terasose.

Populiarieji deriniai

Pasaulinėje gėlių parodoje, į kurią suguža gėlininkų iš daugiau nei 60 pasaulio valstybių, Edita Statkienė žvalgėsi ketvirtąjį kartą. Į ją sugrįžti traukia smalsumas ir noras savo pirkėjams pasiūlyti naujesnių ir įdomesnių augalų, netikėtų jų derinių. „Jei nori sėkmingai dirbti, negali stovėti vietoje. Turi nuolat domėtis, semtis žinių ir viską išbandyti praktiškai“, – kupina įspūdžių kalbėjo pašnekovė. Pasak jos, neįkainojamas ir tarpusavio bendravimas, patarimai ir rekomendacijos.

Ir kitais metais išliks madingos lapinių gėlių kompozicijos.

Foninėmis vadinamos gėlės dėl dekoratyvių, spalvingų, įvairių formų ir faktūrų lapų, pasirodo, gali groti pirmuoju smuiku, o jų deriniai atrodo itin stilingai ir elegantiškai. Be to, puiku ir tai, kad paprastai tokios gėlės yra lengvai auginamos ir prižiūrimos. Edita atkreipė dėmesį į purpurinį sukutį, kuris tiesiog nepamainomas kuriant dėmesį prikaustančius ir ilgam įsimenančius derinius. Praktiška ir labai elegantiška kompozicija: purpurinis sukutis, geltona šilingė, dichondra, viksvameldis ir mėlyna krūminė lobelija.

Populiarūs išliks ir paskutiniaisiais metais želdiniuose karaliavę gėlių miksai, tik deriniai bus kiek kitokie. Juose turės dominuoti viena spalva ir keli jos atspalviai, bet skirtingos rūšys ir veislės. Teks derinti švelniai viena kitą papildančias ir lyg viena iš kitos „išaugančias“ spalvas.

„Tokia užduotis nebus labai paprasta, nes reikės šiek tiek žinių ir išmanymo. Juk augalas su bet kuo lovelyje ar vazone neaugs“, – įspėjo patyrusi gėlininkė. Kaip pavyzdį ji pateikė geltoną derinį, kuriame – begonija, sanvitalija, kalibrachoja (smulkiažiedė surfinija). Sanvitaliją galima keisti lakišiumi, tačiau jis jautrus drėgmei. Kelias dienas nepaliejus žiedeliai nuvysta ir iš karto parodo, jog kenčia drėgmės stygių. Sanvitaliją laistyti, žinoma, irgi reikia, bet ji ne tokia lepi. Be to, tvirčiau formuoja kompaktišką krūmelį, yra atspari temperatūrų kaitai, o lyjant smulkūs žiedeliai atlaiko stambius lietaus lašus.

Edita pateikė dar kelis galimus derinius: raudona petunija, oranžinė verbena ir rožinė kalibrachoja; juoda petunija, alyvinė verbena, alyvinė kalibrachoja ir smulkialapis šlamutis. Šiek tiek švelnesnė kompozicija – geltonas lakišius, balta verbena ir šampano spalvos surfinija. 

Vis dar madingi juodai balti deriniai: juoda petunija, balta taškuonė, karpažolė, balta lobuliarija, balta verbena ir vyšninis sukutis arba balta verbena, karpažolė, sukutis, kalibrachoja, lobuliarija. Ir dar kitas: balta taškuonė, mėlyna kalibrachoja, verbena, karpažolė ir juoda surfinija. Itin subtilus derinys – trijų spalvų petunijos: vyšninės, šampaninės ir alyvinės. Tik jų į bet kokį vazoną nepasodinsi. Būtinai reikia tamsaus, mat šviesiame gėlės nublanks ir neatrodys įspūdingai. 

Juodai baltų derinių galima prigalvoti nemažai, bet vis tik gražiausias jų – balta ir juoda surfinijos.
Vis dėlto, pasak E. Statkienės, šiais metais itin populiarintas baltos ir juodos spalvų derinys, atėjęs iš drabužių mados pasaulio, didelio dėmesio nesulaukė. Santūriems lietuviams jis kiek per drąsus, kita vertus, ne visur tinka. Juodai balta kompozicija visiškai neišsiskiria spalvotoje aplinkoje, tarkime, prie salotine spalva nudažyto namo, taip pat ir prie medinio. 

Pašnekovė atkreipė dėmesį, jog dauguma kompozicijų neapsieina be karpažolių. Šlamučius išstumiantys augalai nepriekaištingai kuria ir švelnina foną. Gėlių augintojai jas pamėgo dėl smulkių baltų žiedelių ir liaunų šakelių, kurios nesunkiai persipina su kitais augalais. Karpažolės įspūdingai atrodo loveliuose prie medinių sodybos namų. „Graži gėlė ne ta, kurios gražūs žiedai, o ta, kuri nepriekaištingai atrodo ir puošia aplinką“, – apibendrino Edita.

Ji apgailestavo, kad tautiečiai nenori sodinti ir auginti kiškio uodegą primenančio dekoratyvaus augalo Ptilotus exaltatus ‘Joey‘, dar neturinčio lietuviško pavadinimo. Saulę mėgstantis, iki 34 cm užaugantis augalas išryškėja kompozicijose šalia rasakilų, šlamučių, sprigių. Žavus, švelnus ir minkštas liečiant, šis augalas mūsų nemėgstamas, nes jo žiedynas švelniai violetinis. O pastelinių spalvų gėlių lietuviai vis dar neprisijaukina.

Bambukai irgi nepopuliarūs, nors kitose šalyse mėgstami ir vertinami, nes gražiai svyra. Gana atsargiai kompozicijose lietuviai įkurdina ir smilgas. O jos kitais metais bus itin madingos kartu su žydinčiais augalais. 

Gėlynų naujienos

Editos Statkienės žodžiais, didžiulės, dešimtmečiais gyvuojančios kompanijos, pasaulio gėlių rinkai pristatančios gėles, kiek tik įmanydamos neriasi iš kailio trokšdamos pateikti kažką naujo ir nustebinti. Štai kad ir „ledinukės“ begonijos, užaugančios iki 80 cm. Jų veislės ‘Pink Green Leaf‘, ‘Red Green Leaf‘, ‘Red Bronze Leaf‘, ‘Rose Bronze Leaf‘ skirtos didelėms aikštėms, skverams apželdinti. Tinka ir loveliams, vazonams, mat didžiulis begonijos keras juos apgaubia, nepalikdamas nė menkiausios tuštumos.

Karšta naujiena laikoma ir verbena ‘Pink White Star‘. Žiūrint į ją atrodo, lyg vazone augtų trijų atspalvių gėlės. Tokį įspūdį kuria žiedelių spalva. Tik pradėję skleistis jie būna balti, paskui rausvai balti, o viršūnėlės raudonos. Šią verbeną apibūdinti galima ir kitaip – kuo intensyvesnis žydėjimas, tuo ryškesnė žiedų spalva.

Trijų atspalvių žiedais žavi ir išvesta nauja surfinija ‘Indian Summer‘. Tik pražydusi ji būna geltona, vėliau vyšninė, o galiausiai oranžinė. 

Verta dėmesio ir naujoji begonija ‘Florencio‘. Kompaktiški krūmeliai apsipila raudonai oranžiniais žiedais, kurių spalva nenublunka visą vasarą, gausiai žydi ir nepraranda ryškumo. Nuo jos neatsilieka ir begonija ‘Romance‘ – ji pakanti oro permainoms ir temperatūrų svyravimams, tad gausiai nuolat žydinti gražuolė gali augti net kambaryje. 

Įdomi pilnavidurė levanda ‘Forte Deep Purple‘. Ji ir skaniai kvepia, ir labai graži. Vienspalvė augalo kuokelė pasidabina violetiniais žiedeliais, primenančiais drugelius. 

Išskirtinės gazanijų serijos Kiss ir Big Kiss. Jų žiedai, kaip būdinga šioms gėlėms, nesusiskleidžia, jei nebūna saulės. Kitoks ir viduriukas – ne lygus, o porėtas.
Pasaulinėje gėlių parodoje „Flower Trials“ pristatyta nauja lakišiaus veislė ‘Yellow 11‘. Astrinių šeimai priskiriami vienmečiai žoliniai augalai puošiasi stambiais geltonos spalvos graižais ir primena ramunes. 

Beje, būtina paminėti, jog gėlininkams pasiūlyta nauja ramunės veislė ‘White lmp‘. Žemaūgiai kuplūs krūmai stebina žiedų gausa ir gebėjimu atlaikyti lietuviškas žiemas.
Kita naujovė – lobelija ‘Vulkan Red‘. Ji, kaip įprasta, nesvyra ir auga nemažu krūmeliu.
Pasak Editos Statkienės, daug naujų gėlių veislių nebeišvedama. Nuolat tobulinamos tik turimos: ieškoma naujų atspalvių, įdomesnės formos žiedų, siekiama krūmelio kompaktiškumo.
Kad selekcininkai nemiega, o nuolat dirba, patvirtina ir dar nematytas augalas. Pomidorai ir bulvės visiems gerai pažįstami ir daug metų auginami, tačiau to, kad jie augtų kartu iš vieno stiebo ir kero, dar niekas nebuvo regėjęs. „Sodini pomidorą, bet kartu auga ir bulvė. Suvalgai pomidorus, o rudenį kasi bulves“, – parodoje matytą augalą apibūdino moteris.

Paprastumo link

Neseniai aplankytoje parodoje – daug praktiškumo ženklų, todėl vis dar madingi vadinamieji šeimininkių sodeliai. Kiemelyje prie namo, balkone, terasoje rekomenduojama auginti mėgstamų prieskoninių žolelių: mairūnų, bazilikų, čiobrelių, kalendrų, dašių, raudonėlių, šalavijų. Maistą skaninantys augalai sėjami į vazonėlius, tik dizaineriai atkreipia dėmesį: jie neturėtų būti spalvoti. Gražiausiai šie augalai atrodo natūralių medžiagų, žemės spalvų induose. 

Anot Editos, viliojanti mintis pačias įvairiausias gėles sodinti į paprasčiausias medines keturkampes ar stačiakampes dėžes. Jų spalvą perdažius galima keisti kada tik panorėjus. Spalvotų dėžių niekas nevogs, o ir nereikės plastikinių vazonų, kuriuos bent jau Editai norėtųsi kuo greičiau išguiti iš mūsų aplinkos. 

Puošybai galima pasitelkti net medinius krovinių padėklus. Ant jų, prieš tai nudažytų, rikiuojami vazonai, krepšiai, pilni gėlių ar svyrančių braškių. 

Be galo patogu ir praktiška – pakabinami iš geotekstilės pasiūti maišai. Jie verti dėmesio dėl kelių priežasčių. Maišuose galima pasodinti daug gėlių, čia ilgai išsilaiko drėgmė, todėl jos gerai augs ir vešės. Be to, paranku pakabinti bet kokioje vietoje: ant sienos, laiptų turėklų.
Rinka, Editos Statkienės žodžiais, siūlo daug naujovių, tik reikia sugebėti jas pastebėti ir laiku, kaip juokauja gėlininkai, sučiupti.