Organizatoriai sako besidžiaugiantys Lietuvą pasirinkę mugės viešnia, kuri į renginį pritraukė iki tol apie ją nieko nežinojusius žiūrovus.

Besibaigiant mugei, baldininkė Indra Marcinkevičienė dar įtemptai derėjosi dėl vieno kūrinio pardavimo.

Spalvingus baldus kurianti baldininkė, laimėjusi prestižinį specialų mugės prizą, skirtą geriausiam viešinčios šalies menininkui, dėl jo sakė sulaukusi papildomo lankytojų dėmesio: „Gavau pasiūlymų parodyti savo baldus keliuose Filadelfijos salonuose, žiūrėsim, kas iš to išeis. Taip pat žmonės priėjo, sveikino, domėjosi mano kūriniais. Ir, aišku, daug šypsojosi, nes tam ir kuriu spalvingus baldus, kad jie skleistų pozityvias emocijas. O vaikai apskritai nepalieka mano ekspozicijos, jie kaip ir ir tapo mano stendo dalimi,“ - juokėsi menininkė.

Lietuvės paveikslas - į Niujorko sinagogą?

Vilniaus dailės akademijos profesorė, tekstilininkė Danguolė Brogienė taip pat nesiskundė dėmesio stoka ir sakė pardavusi apie trisdešimt savo smulkiųjų tekstilės darbų – segių ir pakabukų.

Nors didžiųjų kūrinių parduoti nepavyko, tačiau tiek mugės lankytojai, tiek jos dalyviai labai domėjosi unikalia D. Brogienės technika padarytais paveikslais, sudarytais iš šilko siūlų, nudažytais pačios autorės ir rankomis ištemptais ant geometrinių formų plokštelių, kurios, keičiantis apšvietimui, įgauna naujas formas: „Įdomiausia buvo, kai mane pakalbino du žydai, į parodą atvykę iš Niujorko. Jiems patiko vienas mano mėlynai geltonas paveikslas, apsikeitėme kontaktais, jei viskas gerai susiklostys, galbūt paveikslas atsidurs vienoje iš Niujorko sinagogų“.

Profesorė taip pat sulaukė pasiūlymo aprašyti savo techniką vienam Jungtinėse Valstijose leidžiamam žurnalui apie tekstilę bei taip pritraukti dėmesį tų amerikiečių, kurie tekstile domisi profesionaliai.

Susidomėjo dizaino parduotuvių gigantas

Besibaigiant renginiui tekstilininkė Severija Inčirauskaitė – Kriaunevičienė sakė dar negalinti pasakyti, kokią tiksliai naudą mugė atneš, tačiau vienas pasiūlymas iš dizaino parduotuvių milžino, turinčio 175 parduotuves JAV, Kanadoje ir Didžiojoje Britanijoje ją sudominęs: „Per mugę prie manęs priėjo originalaus dizaino parduotuvių tinklo tinklo „Antropologie“ pagrindinė kuratorė ir pasiūlė bendradarbiauti. Labai įdomu, kas iš to išsivystys,“ - įspūdžiais dalijosi tekstilininkė.

Lietuvoje gerai žinoma menininkė sakė pardavusi keturis darbus, tačiau tai laikė sėkme, nes jos kūriniai nesantys pigūs ir apskritai nefunkciniai: „Tokiems darbams kaip mano reikalingas išprusęs pirkėjas, todėl džiaugiuosi, kad vienas mano darbas atiteko į šiuolaikinio meno kolekcininko rankas, o kiti – taip pat į „patikimas“ rankas,“ - pasakojo tekstilininkė.

Amerikiečių akį traukė baltas gintaras

Tuo tarpu juvelyrė Šarūnė Vaitkutė džiaugėsi, kad beveik visi mugės lankytojai domėjosi tais darbais, kurie yra konceptualūs, kurti parodoms ir konkursams, turintys didesnę meninę vertę.

Anot jos, daugiausia dėmesio sulaukė segės iš gintaro, jau tapusios juvelyrės vizitine kortele bei laimėjusios prizą tarptautinėje bienalėje: „Amerikiečiams apskritai didelį įspūdį paliko darbai iš gintaro, o aš jį naudoju labai įvairų – nešlifuotą, natūralaus paviršiaus, skaidrų, poliruotų, geltoną, juodą, baltą ir melsvą. Jei reikėtų pasakyti daugiausiai kartų girdėtą frazę, ji neabejotinai būtų - „baltas gintaras“ su daugybę klaustukų,“- įspūdžiais dalijosi Š. Vaitkutė.

Juvelyrei taip pat patiko drąsus amerikiečių požiūris. Anot jos, ekstravagantiškas, konceptualus papuošalas - čia labai priimtinas, lietuviai esą subtilūs, bet kiek santūresni.

Mugė priminė lietuviškas šaknis

„Craft Show“ direktorė Nancy O'Meara sako nesigailinti šiais metais pakvietusi Lietuvą dalyvauti būti mugės viešnia ir džiaugėsi, kad prieš ketverius metus Lietuvos garbės konsulės Filadelfijoje Kristos Bard pasiūlytą idėją atvežti Lietuvos menininkus į mugę pagaliau pavyko įgyvendinti: „Lietuvių darbai neabejotinai skiriasi nuo amerikietiškų savo stiliumi. Tai visai kita pasaulio dalis ir be galo mums įdomi. Taip pat, prieš prasidedant renginiui, kai pasakojau žmonėms apie tai, kad Lietuva šiais metais bus mūsų svečias, sutikau daugybę amerikiečių, kurių šaknys yra iš Lietuvos. Staiga paaiškėjo kiek daug Filadelfijos gyventojų turi ryšių su Lietuva. Tad galima sakyti, kad mums, kaip organizatoriams, pavyko pritraukti naujos auditorijos, o Lietuvai per kultūrą atnaujinti ryšius su savo išeivija,“ - teigė mugės direktorė.

Kita mugė – Niujorke?

Lietuvos pasirodymas Filadelfijos meno muziejaus „Craft Show - pagrindinis Lietuvos, pirmininkaujančios ES Tarybai renginys, prisistatymo renginys JAV.

Lietuvos pasirodymą mugėje organizavusių Tarptautinių kultūros programų centro (TKPC) atstovių Eglės Deltuvaitės ir Rūtos Nanartavičiūtės teigimu mugė pasitarnaus kaip pirmas žingsnis į JAV rinką: „Filadelfijoje susitikome su mugės „Newyork Now“ atstove, kuri puikiai įvertino mūsų menininkų darbus ir pakvietė dalyvauti didmeninės prekybos taikomųjų menų ir dizaino mugėje. Mūsų kūrėjų išskirtinumas buvo pastebėtas, todėl reikia ir toliau ieškoti naujų bei bendradarbiauti jau su esamais partneriais JAV,“ – sakė TKPC atstovė Eglė Deltuvaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)