Apie dulkių siurblių tipus, jų veikimo principus bei pagrindinius kriterijus renkantis naują prietaisą pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos atstovas Laurynas Skruibis.

Siurbliai su maišeliais – ir higieniška, ir ekonomiška

Anot L. Skruibio, įsitikinimas, kad siurbliai su keičiamais maišeliais yra netaupus sprendimas – klaidingas, sakoma pranešime spaudai.

„Daug kas mano, jog sauso valymo siurbliai su maišeliais yra neekonomiški, tačiau, palyginti su kitais siurblių tipais, jie reikalauja daug mažiau investicijų. Žinoma, maišeliai nėra ilgaamžiai – juos reikia reguliariai keisti ir tai reikalauja papildomų išlaidų. Tačiau vertėtų paskaičiuoti, kiek atsieis filtrų, kurie yra dar brangesni nei maišeliai, keitimas“, – teigė L. Skruibis.

Pasak eksperto, sauso valymo siurbliai su keičiamais maišeliais itin patogūs gyvenant bute ar mažoje patalpoje – maišeliai sandarūs, juos naudoti higieniška, nes nėra jokio kontakto su dulkėmis. O štai sauso valymo cikloninius siurblius prižiūrėti patogiau gyvenant didesnėje patalpoje – nuosavame name ar bent jau turint savo kiemą.

„Sauso valymo cikloniniai siurbliai dulkes renka į konteinerį, kuris yra didesnės talpos nei įprasti keičiami maišeliai. Turint nuosavą kiemą patogu surinktas dulkes tiesiog iškratyti į konteinerį lauke. Tačiau to geriau nedaryti namų viduje – sausas dulkes sulaikyti itin sunku“, – patarė ekspertas.

Beje, L. Skruibis pastebi, kad sauso valymo siurbliai – populiaresni, o tendencija pirkti siurblius su vandens filtrais pamažu blėsta. „Šio tipo siurbliai reikalauja itin kruopščios priežiūros. Susikaupusias ir drėgnas dulkes reikia išmesti, po to išplauti siurblį ir itin kruopščiai jį nusausinti, kad neliktų drėgmės“, – tiesą atskleidė specialistas.

Mėgstantiems tvarkytis nuolat, bet po truputį

Anot L. Skruibio, baterinį dulkių siurblį, dar kitaip vadinamą „šluota“, dažnai renkasi tie, kurie turi įprotį tvarkytis dažnai, bent jau keliskart per savaitę, tačiau tam neskiria daug laiko.

„Anksčiau itin populiarūs buvo bateriniai dulkių siurbliai su nikelio metalo baterija. Tačiau siurblys pradėdavo silpti jau po keturių minučių nuo įjungimo ir taip silpdavo iki paskutinės veikimo minutės, kol galiausiai visai išsikraudavo. Pažangiausia – ličio jonų baterija, kuri veikia maksimalia galia visas 12 minučių, – pastebėjo L. Skruibis. – Kadangi šie siurbliai veikia ne nuo laido, bet nuo baterijos, juos galima naudoti bet kada, tereikia tik laiku pakrauti bateriją.“ Beje, jei daiktas stovi nenaudojamas, baterija pati neišsikrauna.

Visgi klaidinga manyti, kad belaidis dulkių siurblys patogus tik mažuose namuose. „Nedideliems namams baterinis dulkių siurblys – kompaktiškas sprendimas, nes siurblį galima palikti bet kur, tiesiog pastačius už durų. O štai dideliuose namuose naudojant belaidį siurblį nereikės nuolat stoviniuoti ir perjunginėti siurblio laido į kitą maitinimo lizdą“, – sakė L. Skruibis.

O jeigu visgi nusprendėte rinktis dulkių siurblį su laidu, pirmiausia įsitikinkite, kad jo laidas pakankamai ilgas, kad būtų patogu tvarkytis – priklausomai nuo poreikio ir namų dydžio, galima rinktis iki 12 metrų ilgio laidą.

Dulkių siurblio antgaliai – pagal grindų dangą

Grindų danga – dar vienas dalykas, kurį reikėtų įvertinti prieš renkantis naują dulkių siurblį.

„Medinėms ar plytelėmis padengtomis grindims efektyviausia naudoti kietoms grindims skirtus antgalius, kurie turi minkštus šepečius ir nebraižo grindų paviršiaus. O kilimams geriausia naudoti motorizuotus antgalius su besisukančiu šepečiu, kad sujudintų kilime esančias dulkes bei įsisenėjusį purvą“, – teigė L. Skruibis.

Šis antgalis taip pat geriausias pagalbininkas renkant kilimuose įstrigusius plaukus, nes padeda giliai išvalyti kilimą. O miniatiūrinis turbininis šepetėlis padės efektyviai atšviežinti apmušalus. Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kad galima rinktis ir universalius antgalius – šie pasižymi nustatymais, kurie tinka tiek kilimui, tiek kietoms grindims.

O tiems, kurie namuose pirmenybę teikia kilimams ar kiliminėms dangoms, renkantis dulkių siurblį vertėtų atkreipti dėmesį ir į išvalymo klases. „Kiekvieno sauso valymo siurblio veikimo efektyvumą parodo klasė – A klasė yra stipriausia ir užtikrina itin efektyvų valymą“, – teigė L. Skruibis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt