Tokie dizaino sprendimai buvo sukurti tarptautinio projekto „REJuvenate European Design“ (REED) metu, kurio tikslas buvo su jaunųjų dizainerių pagalba sukurti uždaro ciklo verslo modelį viešbučiams.

Pasak projektą Lietuvoje vykdančios Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centro vadovo, Mariaus Urbanavičiaus, uždarojo ciklo principas reiškia, kad potencialiai išmetamos atliekos yra perdirbamos, sukuriant kokybiškus, pridėtinę vertę turinčius produktus, kurie grįžta į vartojimą.

Lietuvoje į REED projektą įsitraukė viešbučių tinklas „Best Western“, kurio darbuotojai pirmojo etapo metu Kauno ir Vilniaus viešbučiuose jauniesiems kūrėjams papasakojo apie atliekų tipus bei jų susidarymo ciklą viešbutyje. Studentai ir dėstytojai diskutavo, kokios problemos iškyla ir kaip iš surinktų atliekų būtų galima pagaminti daiktus, sprendžiančius šias problemas.

„Mūsų tinklo viešbučiai naudoja žaliąją energiją, rūšiuoja šiukšles, taupo energetinius resursus, todėl kiekvieną iniciatyvą, susijusią su aplinkos gerinimu, sveikiname ir visada stengiamės prisidėti bei padėti. Jeigu konkursą laimėjusių dizainerių daiktai bus pradėti gaminti masiniu būdu, mes būsime vieni pirmųjų jų klientų“, - sakė viešbučių tinklo vadovas Egidijus Dargevičius.

Pasak jo, daugiausia viešbučiuose susidaro kartono, plastiko ir stiklo taros atliekų. Taip pat įvairių atliekų atsiranda po periodinių inventoriaus atnaujinimų.

Antrame REED etape iš perduotų atliekų 17 VDA Vilniaus, Kauno ir Telšių fakultetų dizaino, tekstilės ir juvelyrikos specialybių studentų suprojektavo šviestuvus, staliukus, lentynas, vazonus ir pakuotes gėlėms, įvairius laikiklius, padėkliukus, šlepetes bei kitus aksesuarus. Visi šie objektai eksponuojami VDA Dizaino inovacijų centre (Maironio g.3, Vilniuje) iki liepos 23 d.

Aktualiausi į vaikus orientuoti sprendimai

Studentų sukurtus darbus įvertinusi komisija, sudaryta iš viešbučio ir VDA atstovų iš įvairių miestų ir fakultetų, išrinko tris geriausius darbus.

Pirmoji vieta buvo skirta kūrybiniam duetui KUN/VEN (Laura Kunciūtė ir Guoda Venciūtė), iš įprasto rudo kartono sukūrusiam vaikiškų žaislų rinkinį „Rustle“ (VDA tekstilės kat., darbo vad. S.Inčirauskaitė-Kriaunevičienė). Kompaktiškai supakuotame rinkinyje vaikai ras atskiras dėlionės dalis – medį ir gyvūnėlius, kuriuos galės ne tik dekoruoti, bet ir kurti įvairias jų konstrukcijas.

Antroji vieta buvo skirta Dovilės Karvelytės (VDA tekstilės kat., darbo vad. S.Inčirauskaitė-Kriaunevičienė) šlepetėms iš panaudotų frotinių ranšluosčių „Easy“, trečia – Justinos Muščinskaitės gėlių pakuotėms „Flora“ (VDA KF dizaino katedra, darbo vad. S.Jarašius)

„Visi trys prizininkai įsigilino į susidarančių pakuočių kiekius bei galimą jų antrinį panaudojimą. Originalumu išsiskyrė vienkartinės šlepetės bei gėlių pakuotė, tačiau kartoniniai žaislai ne tik originalūs, bet ir lengvai praktiškai panaudojami, todėl jiems skyrėme pirmąją vietą“, - sakė E. Dargevičius.

Viešbučių tinklo vadovo teigimu, šiais laikais daug svečių atvyksta su vaikais, todėl tenka spręsti klausimą, ką pasiūlyti mažiesiems svečiams, kad tėvai galėtų ramiai papusryčiauti bei visiems liktų smagūs prisiminimai apie viešnagę.

Paskatinamuoju papildomu prizu komisijos buvo įvertintas ir Martinas Mažonas, iš kavos tirščių pjuvenų, popieriaus, natūralių klijų sukūręs vazonus augalams (VDA, TF darbo vad. Benas Staškauskas).

Šie geriausi lietuviško dizaino objektai kartu su kitų šalių laureatais bus pristatyti projekto partnerių šalyse – D.Britanijoje, Ispanijoje, Čekijoje. Taip pat tarptautinę parodą dar šiemet bus galima pamatyti ir Lietuvoje. Projektą finansuoja Europos Komisija ir Lietuvos kultūros taryba.

Projekto organizatoriai siekia, kad viešbučiams sukurtus daiktus būtų galima gaminti masiškai, kartu sudarant galimybę socialiniam verslui - pavyzdžiui, kad gamyba užsiimtų į visuomenę integruojami asmenys.

REED projektą VDA vykdo bendradarbiaudama su partneriais iš Jungtinės Karalystės (bendruomenės interesų kompanija „Actiondog“), Ispanijos (AIJU - technologijų institutas bei tyrimų centras) ir Čekijos (Tomas Bata universitetas).

REED projekto koncepciją 2011 m. sukūrė Tim Barklem korporacinės socialinės atsakomybės projektų konkursui, inicijuotam Tarptautinės viešbučių grupės (International Hotel Group - IHG). Ši konkursą laimėjusi koncepcija D.Britanijoje buvo tokia sėkminga, kad bendruomenės interesų kompanija (Community Interest Company – CIC) „ActionDog“ nusprendė paversti ją tarptautiniu projektu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)