Atvirose lysvėse

Pirmąją rugpjūčio dekadą, kai rytais krenta šalta rasa, pomidorų lysvėse įsmeikite lankus, ir nakčiai uždenkite sodinius plėvele. Drėgmė nusės ant plėvelės, o pomidorai liks sausi. Tai sumažins fitoftorozės pavojų.

Kad pomidorai sunoktų greičiau, augalus galima apipurkšti jodo tirpalu (30–40 lašų 10 l vandens 1,5 ilginio lysvės metro). Pomidorų nebelaistykite ir nebetręškite.

Žemaūgių augalų šakeles atsargiai atsukite į saulę, ir pritvirtinę jas, paremkite dvišakėmis šakelėmis.

Surinkite visus vos raustelėjusius ir didelius žalius pomidorus ir nokinkite nuskintus.

Nugnybkite augalų viršūnes. Virš žiedynų su jau užsimezgusiais pomidorais palikite du–tris lapelius – jie užtikrins vaisių sunokimą.

Apatinius lapus nuskabykite iki tų kekių, ant kurių jau noksta pomidorai.

Ant žemaūgių ir vidutinio ūgio krūmų galima palikti ne daugiau keturių–penkių kekių, o likusias žiedų kekes teks nulaužti. Atlikus šias operacijas, augalas skirs jėgas ne augimui, o vaisių nokinimui.

Mėnesio pabaigoje, kai vaisiai spės užsimegzti, atlikite vieną iš šių operacijų, ribojančių drėgmės ir maistinių medžiagų įsisavinimą iš šaknų:

1. aštriu peiliu išilgai kiaurai įpjaukite pomidorų stiebus 8–12 cm aukštyje nuo žemės. Įpjovų ilgis – 7–10 cm. Į įpjovą įkiškite medinę skiedrą, kad ertmės neužsitrauktų;

2. arba, laikydami už apatinės stiebo dalies, kelis kartus patempkite augalą į viršų, tuo pat metu sukdami pagal laikrodžio rodyklę; 

3. arba ant stiebo 3–4 cm aukštyje nuo dirvos paviršiaus uždėkite ir užspauskite kelis žiedus iš plonos varinės vielos.

Šiltnamyje

Tokias pat manipuliacijas, tik šiek tiek vėliau, atlikite su šiltnamyje auginamais pomidorais. Jei šiltnamis nešildomas, palikite po 6–7 kekes, jei šildomas – po 10–12 kekių. Vaisiai vidurinėse kekėse iki šalčių spės visiškai sunokti, o viršutinėse – iš dalies. Atsiradę ūgliai šalinami, o lapų skaičius palaipsniui sumažinamas iki 13–18.

Nokinimas

Dideli žali ir pradedantys raudonuoti pomidorai skinami ryte, kol neįšilo saulėje. Juos reikia perrinkti ir sveikus padėti nokti sausoje vėdinamoje patalpoje. Šviesoje jie sunoksta greičiau, o tamsoje – tolygiau.

Jei reikia, kad pomidorai noktų lėtai, atrinkite panašaus sunokimo vaisius, sudėkite dviem trim sluoksniais, kiekvieną sluoksnį perdengę pjuvenomis, ir laikykite 8–10 laipsnių temperatūroje.

Jei norite, kad sunoktų greičiau, temperatūrą padidinkite iki 20–25 laipsnių ir įdėkite raudonų pomidorų. Jie išskiria etileną, kuris atsako už organizmo „senėjimą“. O pomidorai rausta būtent sendami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)