Darbą 83 kvadratinių metrų ploto bute, kuris yra naujos statybos name Vilniaus centre, dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė pradėjo nuo patalpų planavimo. Daug vietos užimančius koridorius nuspręsta panaikinti, kad liktų mažiau neišnaudoto ploto. Dėl to vienas kambarys tapo pereinamas, tačiau atsivėrė graži bendra gyvenamoji erdvė, kurioje yra svetainė ir virtuvė.

Iš jos patenkama į miegamąjį ir darbo kambarį. Dvejos durys su skaidriu stiklu užpildė tuščią sieną ir tapo gražia interjero detale. Pavyko ne tik išsaugoti visas svarbiausias funkcines zonas, bet ir sukurti papildomą – talpią drabužinę. Dizainerių sprendimas: į vonią įeinama iš dviejų pusių, svečiai – iš koridoriaus, o šeimininkė – tiesiai iš miegamojo per drabužinę.

Dėl vietos trūkumo tarp drabužinės ir vonios įrengtos stumdomosios durys. Originali idėja – jos iš abiejų pusių uždengtos veidrodžiais. Taip išspręsta problema, kur ilgoje ir siauroje drabužinėje pakabinti veidrodį. Be to, jie regimai praplečia abi nedideles patalpas. Drabužinės viduryje prie durų į vonią įtaisytos lentynos ir kabyklos iki pat lubų.

Vonia įrengta atsižvelgiant į poreikį viduryje palikti vietos. Vienoje pusėje yra vonia ir unitazas, kitoje – praustuvas su spintele. Pagal E. Balčiūnaitės ir J. Dragūnaitės projektą pagaminta spintelė iš vienos pusės yra lenktos formos, kaip ir vonia. Dėl to sutaupoma vietos, nekyla pavojus nusidaužyti šonų į aštrius kampus ankštoje patalpoje.

Siaurame prieškambaryje dizainerėms pavyko įrengti nemažą sieninę spintą. Ji negili, tad čia įtaisytos patogios lentynos batams ir įvairioms smulkmenoms laikyti. Veidrodinės durys didina erdvės pojūtį. Atvirų lentynų konstrukcija jungia koridorių su virtuve. Prie kitos sienos tilpo siauras staliukas, ant kurio galima pasidėti rankinę, raktus.

Ramiame fone linksmi akcentai

„Buto šeimininkė jauna mergina norėjo, kad jame tvyrotų ramybė, o gerą nuotaiką kurtų linksmi akcentai, – pasakoja viena iš šio interjero kūrėjų dizainerė E. Balčiūnaitė. – Luboms, sienoms ir grindims parinkome baltus ir šviesiai pilkus tonus. Žaismingumo svetainės ir virtuvės erdvei suteikia ryški garstyčių spalva, darbo kambariui ir miegamajam – skirtingi mėlyni atspalviai.“

Pagrindiniu traukos akcentu tapo didelė virtuvės sala su moderniomis skirtingų spalvų ir formų pusbario kėdėmis ir virš jos pakabintais panašaus dizaino šviestuvais. Šeimininkė nenorėjo įprasto valgomojo stalo, tad dizainerės pasiūlė jai tokį variantą. Prie salos patogiai gali susėsti net 8–10 žmonių. Nors ji gana didelė, dėl lengvos konstrukcijos tai nekrinta į akis.

Moderni, neperkrauta ir švari virtuvė susilieja su sienomis ir tarsi išnyksta erdvėje. Baltos spintelės be jokių rankenėlių ir kitų detalių, buitinė technika taip pat baltos spalvos. Įspūdingas sendinto medžio masyvo stalviršis, derintas su tamsiomis jį laikančiomis metalinėmis kojomis, asketiškai erdvei suteikia jaukumo ir šilumos.

Panašaus dizaino ir žemas stalelis greta sofos svetainėje. Dar viena ryški gyvenamosios erdvės detalė – eglute suklotos stambių parketlenčių grindys. Alyvuojant joms suteiktas pilkšvas atspalvis. Didelė juoda klasikinio dizaino koridoriaus spinta ir indauja svetainėje puikiai dera prie modernių minkštų ir korpusinių baldų.

Smagią atmosferą svetainės ir virtuvės erdvėje kuria garstyčių spalvos baldai, į juos krypsta žvilgsnis vos įėjus – patogus fotelis su suoliuku, žema lentyna, virš kurios pakabintas televizorius, viena kėdė prie salos. Geltoni motyvai kartojasi paveiksle, ant sofos išmėtytose pagalvėlėse, užuolaidų raštuose ir jų apdailos detalėse. Gelsvai švyti ir iš vidaus apšviesta indauja.

Nuteikia raminamai, padeda susikaupti

Interjerą paįvairina grafiniai akcentai. Koridoriaus sieną puošia užrašai anglų kalba. Kitas lipdukas priklijuotas darbo kambaryje. Temą tęsia nespalvotas geometriniais raštais išmargintas kilimas svetainėje. Darbo kambariui jaukumo suteikia kilimas, kuriame taip pat vyrauja geometriniai ornamentai. Dar vienas šios temos atspindys – miegamojo užuolaidos.

Miegamajame vyrauja pilkšva spalva, ją pagyvina prislopinti mėlyni tonai. Jaukumo suteikia minkšta šviesiai pilka kiliminė danga, švelnūs augaliniais ornamentais išmarginti tapetai. Lubų LED šviestuvai skleidžia ramią foninę šviesą, du pastatomi šviestuvėliai abipus lovos pravers norint paskaityti.

Neryškios mėlynos užuolaidos, panašios spalvos pagalvėlės ant lovos... Šiek tiek sodresnio mėlynumo grakštus foteliukas kviečia prisėsti prie lango, kur daugiausia šviesos. Šis kambarys nuteikia raminamai, dėmesio neblaško detalės, neapkrautas baldais (be lovos ir staliukų abipus jos, yra tik fotelis ir nedidelė lentyna).

Darbo kambaryje išlaikoma tokia pati stilistika, kaip ir visame bute. Pilkšvame fone išsiskiria įdomaus dizaino sofa, staliukas-padėklas, mėlynos spalvos kėdė, panašaus atspalvio blyksniai šmėkščioja kilimo raštuose. Ties langu įrengta patogi darbo vieta, pastatytas rašomasis stalas, monotoniškumą suardo atvirų ir uždarų lentynų kompozicija.

Vonioje karaliauja šviesios žemės spalvos. Viena siena ir grindys dekoruotos rusvomis akmens masės plytelėmis, panašios smulkios mozaikinės plytelės dengia vonią. Prie jų dera atviros natūralaus medžio lentynos, spintelės stalviršis. Kitos sienos nudažytos baltai. Įdomūs interjero akcentai – stilingas dubens formos praustuvas, pakabinamas šviestuvas.