Viščiukams skirti akiniai gal ir skamba kvailai, tačiau paukščiai išties linkę kartais iškapoti vienas kitam akis. Signalizuojanti šakutė padeda atkreipti dėmesį į kalorijas valgant. Dulkes surenkančios šlepetės katėms – nuo šiol jų pagalba pats nuobodžiausias namų ruošos darbas tampa malonumu. O važiuojančioje džiovyklėje rūbai džiūsta tau vairuojant automobilį… Dažnai atradimai gimsta, kadangi norima padėti žmonėms išspręsti jų poreikius.

Japoniškas žodis “Chindogu” reiškia beverčių idėjų meną.

Keistai praktiški ir visiškai ekscentriški išradimai, kuriais buvo siekiama palengvinti ir pralinksminti gyvenimą kaip audra prasinešė per tekančios saulės šalį. Nors buvo skirti išspręsti erzinančias gyvenimo problemas, šie keistoki ir su logika prasillenkiantys dalykėliai paprastai yra pasmerkti žlugti.

Tačiau niekalų fanai tiesiog dievina šią kolekciją. Chindogu menas atsirado 1980 m., kai išradėjas mėgėjas Kenji Kawakami suprato, kad iš pažiūros bevertė naujo daikčiuko idėja gali teikti pramogą, jei sukuriamas jo prototipas ir mėgaujamasi, kaip tas sukurtas dalykėlis nepataiko į siektą tikslą.

Terminas “Chindogu” anglų kalbos žodyne atsirado 1991 m., kuomet Dan Papia (JAV Chindogu bendruomenės prezidentas) šia tema publikavo straipsnį viename svarbiausių Japonijoje anglų kalba leidžiamų žurnalų “Tokijo Journal”.

10 Chindogu principų

1. Chindogu negali būti naudingas. Chindogu dvasiai esminis dalykas yra, kad Chindogu statuso siekiantys atradimai iš praktinės pusės būtų (beveik) visiškai nenaudingi. Jei išrandama kas nors, kas nuolat naudojama, tai negali būti Chindogu. Tokiu atveju verčiau reiktų eiti į patentų biurą.

2. Chindogu privalo egzistuoti. Chindogu privalo būti sukurtas. Jį turi būti įmanoma laikyti rankose ir galvoti: “Galiu įsivaizduoti, kaip kas nors tai naudoja. Beveik…” Kad būtų nenaudingas, visų pirma jis turi būti.

3. Chindogu ir anarchijos dvasios neįmanoma atskirti. Chindogu yra žmogaus sukurti objektai, kurie yra išsivadavę iš naudingumo gniaužtų. Jie reprezentuoja minties ir veiksmo laisvę: laisvę mesti iššūkį dusijančiam konservatyvaus utilitarizmo istordijoje dominavimui. Laisvę būti (beveik) nenaudingam.

4. Chindogu – tai kasdieniniam gyvenimui skirti įrankiai. Chindogu yra tarsi neverbalinės komunikacijos, kuri suprantama kiekvienam ir visur, forma. Specializuoti ar techniški išradimai, pvz., trirankis krumpliaračių atsuktuvas, skirtas po kriaukle esačioje spintelėje (kurių naudingumu žavisi tik santechnikai) esančių vamzdžių atsukimui, nesiskaito.

5. Chindogu neparduodami. Chindogu nėra parduodama plataus vartojimo prekė. Jei už ją imami pinigai, atiduodama kūrėjo skaistybė. Jie niekuomet negali būti parduoti kai pokštas.

6. Humoras turi būti esminė Chindogu sukūrimo priežastis. Iš esmės Chindogu kūrimas yra būdas spręsti problemas. Humoras šiuo atveju yra šalutinis produktas, padedantis rasti sudėtingą ar visuotinai nepriimtiną priemonę problemai, kuri pradžioje tam visai neskatino, išspręsti.

7. Chindogu nėra propaganda. Chindogu yra nekalti dalykai. Jie kuriami, kad jais galėtų naudotis, tačiau jais naudotis neįmanoma. Jie neturi būti kuriami kaip apgailėtinos žmonijos padėties ydingas ar ironiškas komentaras.

8. Chindogu nėra tabu. Tarptautinė Chindogu bendruomenė yra nustačiusi tam tikrus visuomenės padorumo standartus. Pigios seksualinės užuominos, vulgarus humoras ir žiaurūs pokštai, sumenkinantys gyvųjų būtybių sakralumą, yra visiškai neleistini.

9. Chindogu neįmanoma užpatentuoti. Chindogu yra pristatomi visam pasauliui ir tai nėra užpatentuojamos, įregistruojamos, kolekcionuojamos ar pasisavinamos idėjos. Kaip sakoma Ispanijoje, “'mi chindogu es tu chindogu”.

10. Chindogu nesuderinami su išankstine nuostata. Chindogu niekada neturi išreikšti simpatijų vienai ar kitai rasei ar religijai. Mėgautis Chindogu turi turėti lygias galimybes jauni ir seni, vyrai ir moterys, turčiai ir vargšai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją