Iš esmės, meno kūriniai turi kabėti taip, kad paveikslo ar paveikslų grupės centras būtų maždaug akių lygyje. Gal to nebus įmanoma padaryti kiekvieną kartą, tačiau turėkite tai omenyje.

Kitas galimas variantas yra visų paveikslų pergrupavimas kaip visuma. Išdėliokite visus paveikslus ant grindų ir „pažaiskite“ įvairius variantus, kol rasite tą, kuris labiausiai patinka. Jeigu juos išdėliosite popieriaus lape, lengviau galėsite nustatyti, kur reikia įrengti laikiklius. Priklijuokite popierių prie sienos ir pasižymėkite laikiklių vietas.

Taip pat panašias ribas galite pasidaryti ant grindų. Tiesa, šis variantas labiau tinka mažesniems paveikslams ir ypatingai tinka, kai reikia išlaikyti tam tikrus atstumus ir linijas.

1. Pritaikykite prie sienos

Siauresnėms sienoms tinka maži paveikslai, plačioms – didesni. Koridoriaus sieną gražiai papuošia šeši vertikaliai sukabinti paveiksliukai. Taip pat galima pasirinkti vieną ar kelis didesnius paveikslus, kuriuos taip pat kabiname vertikaliai.

2. Pritaikykite prie baldų dydžio

Kabinant paveikslą virš baldų, jis neturėtų būti platesnis nei pats baldas. Bendras principas – paveikslas turėtų būti ne didesnis nei 75 proc. baldo pločio.

3. Siauros lentynos leidžia varijuoti

Gražus meno kūrinys gali likti nepastebėtas, jeigu bus blogai apšviestas. Taip pat vienoje lentynoje pabandykite padėti kelis mažesnius objektus.

4. Meno kūrinius reikia tinkamai apšviesti

5. Įrenkite meno kūriniams skirtas lentynėles

Tai puikus būdas išnaudoti nenaudojamą plotą, o ir pati lentyna vietos neužima. O puikiausia tai, kad tokią lentyną pritaisyti galima praktiškai bet kur.

6. Priderinkite arba suteikite kontrastą

Pasirinkite tokius meno kūrinius, kurie pabrėžtų kambario nuotaiką ar temą.

7. Derinkite spalvas

Gyvos spalvos suteiks energijos, tuo tarpu neutralios spalvos – ramumo.

8. Didesnis dažnai būna geresnis

Vienas didelis paveikslas geriau nei keli maži, kadangi kambaryje tampa dėmesio centru. Labai gerai dideli paveikslai dera virš židinio.

9. Atverkite mažesnes erdves

Mažose erdvėse gerai dera gamtovaizdžio kūriniai. Tolimo horizonto paveikslas belangėje erdvėje bus tarsi „langas“ į pasaulio platybes.

10. Mąstykite plačiau

Rinkitės nestandartinius rėmus ir pritaikykite juos įvairiems dalykams, pavyzdžiui, pailgi rėmeliai labai gerai atrodys ir pabrėš džiovintos gėlės grožį.

11. Atsižvelkite į linijas

Labai dažnai dizaineriai nepaiso linijų arba parenka jas taip, kad jos neatspindi kambario nuotaikos. Horizontalios linijos prailgina, praplatina ir pabrėžia kasdienybę. Vertikalios linijos dažniausiai suteikia formalumo, suteikia aukščio iliuziją ir atrodo elegantiškiau ir solidžiau.

12. Išdėstymas

Įstrižai sukabinti paveikslai suteikia dramatiškumo ir jaudulio. Taip pat vienodus ar panašius paveikslus reikėtų kabinti ne viename lygyje. Įstrižas kabinimas gerai atrodo laiptinėse.

Simetrinis ar asimetrinis išdėstymas sąlygos formalų arba kasdienį „stilių“. Simetriškumas tiesiog reiškia, jog viskas yra padalinta į vienodas dalis ir vienas paveikslas atspindi kitą. Simetriškumas suteikia formalumo ir dažnai yra malonesnis akiai.

Tuo tarpu asimetrinis išdėstymas taip pat patraukia akį, tačiau suteikia aplinkai neformalaus jaukumo ir linksmumo.

13. Rėmelių pasirinkimas

Norite kabinti mažus paveikslus ar nuotraukas? Du horizontaliai įrėminti paveiksliukai gali būti kabinami su dviem vertikalaus rėminimo paveiksliukais – vienodus kabinant įstrižai. Toks kabinimas asimetriniams paveikslams suteiks simetriškumo.

14. Išlaikykite temą, spalvą ir stilių

Labai gerai atrodo keli vienodai įrėminti kūriniai. Naudokite šį būdą modernaus buto papuošimui. Taip pat galima pagalvoti apie filmų plakatus ar paveikslų reprodukcijas. Paieškokite tokių dalykų, kurie ne tik būtų meninai, bet ir atitiktų jūsų stilių. Tai gali būti bet kas – tiesiog tušti rėmeliai, seni langų rėmai ir panašiai. Kai tik įmanoma, derinkite paveikslus su šalia esančiais baldais.

Rinkdamiesi rėmelių fono spalvą, visada pagalvokite apie savo sienų spalvą ir namų stilių. O skirtingų formų rėmai gali atrodyti išties įspūdingai.

Paveikslai padarys didesnį įspūdį, jeigu juos įvilksite į sienai kontrastuojančius rėmus: tamsiai sienai rinkitės šviesius ir atvirkščiai. Kontrastas paryškins ne tik interjerą, bet ir patį meno kūrinį. Taip pat gera idėja būtų kūrinio dydį ir formą paderinti pagal sienos išmatavimus.

Norėdami suderinti paveikslėlių komplektą, suderinkite rėmo ir fono spalvas.

Norėdami suderinti paveikslų grupes, pasirinkite vienodus rėmus.

15. Leiskite reikštis fantazijai

Išsirinkite jus įkvepiančius paveikslus ir pagal juos rinkitės kitų kambario elementų spalvas ir temas. Taip pat galite pabandyti vienuose rėmuose sutalpinti kelis kūrinius. Kartais kambario nuotaiką praskaidrina juokingi, linksmi ir šmaikštūs eksponatai. Tai nebūtinai turi būti meno kūrinys. Tiesiog galite pagal kažkurį jų parinkti linksmas sienų ar užuolaidų spalvas, o gal lango rėmas taps panašiu į paveikslą?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją