Ateinančiais metais ruošiamasi šios knygos ekranizacijai Holivude, kur pagrindinį vaidmenį atliks žavioji Julia Roberts.

Prieš traukiant verpalus ir renkantis tinkamus siūlus kalėdiniams žaislams, buvo pristatytas leidinys, kurio centre – moteriška draugystė.

Dideliame svetimame mieste, madų sostinėje Niujorke, susikuria draugiškumo salelė.

„Knygoje vaizduojamas neformalus mezgimo klubas. Viena klubo narė atsiveda draugę, kita – kaimynę, pažįstamą ir taip kuriama dvylikos moterų draugija, – apie knygos turinį pasakojo redaktorė Bronė Balčienė. – Moterys pradeda draugauti, dalinasi savo gyvenimiška patirtimi ir siekiais“.

Niujorke, komunikacijų, finansų ir mados skruzdėlyne, merginos vaikšto gatvėmis dėvėdamos garsiausių dizainerių drabužius, o klubo moterys mezga, ir šis užsiėmimas joms leidžia atsipalaiduoti.

Moterys kiekvieną penktadienį susirenka verpalų krautuvėlėje, kurios savininkė – Džordžija Volker, vieniša mama, auginanti dukrą Dakotą. Mezgimo metu, gurkšnojant kavą ir valgant sausainius, pradeda kurtis draugystė. Vėliau ji išsivysto į tokius santykius, kai moterys padeda viena kitai gyventi.

Pasak vertėjos Virginijos Jakutienės, knygos skyriai prasideda mezgimo intarpais: į rankas paimamas virbalas, užneriama akis, toliau reikia nerti kitas, išmesti pirmą eilę, – tai aliuzija į gyvenimą. Knyga nėra sentimentali, ji be galo miela, lengvas stilius, įdomūs personažai, turintys savo gyvenimo linijas.

„Pagrindinė knygos mintis: kad ir kas gyvenime nutiktų, nepasiduokite, dairykitės aplinkui, yra žmonių, galinčių padėti įveikti sunkumus“, – prisimindama herojės Džordžijos kovą su liga, pasakojo V. Jakutienė.

„Penktadienio vakaro mezgimo klubas“ įkvėpia nenuleisti rankų, gyventi, būti savimi, išlaikyti orumą bei savigarbą. Pagrindinę veikėją palaužia liga, tačiau knygos pabaiga spinduliuoja optimizmu, nes atsiranda žmonių, tęsiančių mezgimo salono savininkės darbą. Viskas lieka, moterų draugystė taip pat.

Knygos viršelis patraukia dėmesį ryškia siūlų iliustracija. Kaip teigė dailininkė Marija Marcelionytė, jai buvo kilusi pirminė idėja išmegzti Niujorko siluetą ir pagrindinius simbolius – dangoraižius.

„Vis dėlto, perskaičius kelias ištraukas, supratau, kad tokia mintis knygai visai netiks. Jos centrinė figūra – žmonių tarpusavio santykiai, – apie tai, kaip gimė viršelio idėja, pasakojo dailininkė. – Taigi pasirinkau seną močiutės skarą, kuri kartu su siūlais nufotografuota ant tarsi sulipdytos antikvarinės kėdės“.

Iš padarytų devynių šimtų kadrų atrinkti tik keturi, kuriais iliustruotas knygos viršelis.

„Penktadienio vakaro mezgimo klubas“ netyčia lyg primena – nėra nieko šiltesnio už draugystę ir rankų darbo kūrybą. Archajinio užsiėmimo neatstos jokie masinės gamybos produktai.

„Kiekvienas mezgimas turi dvi puses: viena yra toji, kurią mes rodome pasauliui, kaip ir gyvenime, o kita – išvirkščioji, kuri yra prie kūno. Tai tikrasis gyvenimas. Koks jis bebūtų, vis tiek artimas“, – apie knygą ir mezgimo tradiciją kalbėjo vertėja V. Jakutienė. Į verpalų krautuvėlę susirinkusios moterys kūrė savo rankų darbo žaislus ir jaukią kalėdinę nuotaiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją