O D. Lukauskienė šypsodamasi sako, kad auginti įprastas daržoves jai neįdomu.

„Visada ieškau ko nors įdomaus, egzotiško. Nusprendžiau pabandyti užauginti įdomios formos ir spalvų moliūgus. Žmonės prie tokių nepratę. Kai kuriems jie gražūs, o kiti jais nesižavi ir teigia, kad gražiausi tradiciniai oranžiniai“, - pasakojo iš Alytaus kilusi, o šiuo metu Lazdijų rajone, Mankūnėlių kaime gyvenanti moteris, dirbanti Alytuje.
D. Lukauskienė moliūgus augina ne tik maistui, bet ir dėl grožio. Moters sodybos tvorą puošia tamsiai žali, raino rašto, dekoratyviniai „Kobra“ veislės moliūgai, o maistui daržininkė naudos apvaliuosius grublėtuosius „Marina di Chioggia“. Išvertus iš italų kalbos pavadinimas reiškia – „jūros moliūgas iš Kjodžos miesto“.
„Kobra“ moliūgai savo forma primena vazą, bet daugelis juose įžvelgia ir susirangusią bei galvą iškėlusią gyvatę. Šiuos dekoratyvinius moliūgus galima naudoti ne tik kaip lauko dekoraciją, bet jam vietą rasti ir namuose - papuošimui. O „Jūros“ moliūgų žievė grublėta, panaši į krokodilo ar varlės odą.

Pastaruosius egzotiškas daržoves mėgstanti moteris jau bandė auginti ir praėjusiais metais, tačiau pernai jie neprigijo. Neįprastų daržovių sėklų moteris toli neieško – nusiperka sėklų parduotuvėse.

Egzotiški moliūgai D. Lukauskienės darže užderėjo pirmus metus. Itališkos veislės moliūgo moteris dar net neragavo – laukia, kol moliūgai užaugs didesni ir tik tada skanaus derliaus. Iš moliūgų daržininkė planuoja gaminti troškinius, mišraines.

Dar rugpjūčio mėnesį alytiškė skanavo ir grožėjosi juodai raudonais „Indigo Rose“ veislės pomidorais. Juos moteris irgi išbandė pirmą kartą.

„Ir toliau ieškosiu įdomių naujovių“, - teigė daržininkė avantiūristė D. Lukauskienė.