Pateikiame architektų patarimus, kaip išvengti 5 labiausiai paplitusių vaikų kambario projektavimo ir dekoravimo klaidų.

1 klaida: netinkamas išdėstymas

Vaiko kambarį geriausia įrengti kuo toliau nuo lauko durų, virtuvės ir svetainės. Ši erdvė neturi praleisti triukšmo ir pašalinių garsų, tik tokiu būdu galėsite užtikrinti ramų vaiko miegą ir stabilią nervų sistemą.

Jei vietos nedaug, ir atokiau įrengti vaikų kambario nepavyksta, pamąstykite apie papildomą garso izoliavimą, ir, jei įmanoma, įrenkite dirbtinį tambūrą prieš įėjimą į vaikų kambarį – jame galima suprojektuoti, pvz., vaiko drabužinę.

2 klaida: netinkamas apšvietimas

Vaikai – gyvenimo gėlės, ir jiems kaip ir gėlėms reikia kuo daugiau dienos šviesos. Ryški natūrali šviesa labai svarbi – ji sukuria jaukią ir šiltą atmosferą. Optimalus vaikų kambario išdėstymas – į rytus, pietryčius arba pietus.

Jei planuojate namą užmiestyje, apšvietimo problemą išspręsite pasirinkę tinkamą vaikų kambario vietą ir suprojektavę tinkamo dydžio langų angas. O jei įsirenginėjate butą mieste, nepakankamą apšvietimą galima kompensuoti tinkamai parinkta spalvų gama („saulėtomis spalvomis“) ir taikant įvairias dirbtinio apšvietimo gudrybes.

3 klaida: per ryškios spalvos

Taip, vaikai iš tiesų mėgsta ryškias ir net dirbtines neonines spalvas. Tačiau turint omenyje tai, kad dauguma vaikų šiais laikais yra hiperaktyvūs, derėtų vengti tokios spalvų gamos, nes ji skatina per didelį dirglumą. Vaikų kambarį geriausia dekoruoti neutraliomis spalvomis ir pridėti kelis mėgstamos ryškios spalvos akcentus, pavyzdžiui, pagalvėles ar kėdžių atkaltes.

4 klaida: dekoravimas pagal mėgstamą animacinį filmą

Vaikai labai greit auga. Šiandien jūsų vaikui labai patinka Kempiniukas Plačiakelnis, o rytoj jis jau eis iš proto dėl Geležinio Žmogaus. Kambarys nespės keistis pagal naują savo mažojo šeimininko skonį.

Galima tiesiog pakabinti plakatą su mėgstamu veikėju ar dekoruoti kambarį vazomis su jo atvaizdu – pasikeitus favoritams, šiuos dekoro elementus taip pat galėsite pakeisti. Be to, galima paieškoti baldų vaikų kambariui su numatyta galimybe panaudoti fasadus kaip rėmelį paveikslams ar plakatams – juos taip pat galėsite keisti, keičiantis jūsų atžalos pomėgiams.

5 klaida: pamirštama daiktų laikymo sistemų svarba

Dar prieš projektuodami vaikų kambarį turite numatyti, kaip harmoningai integruosite įvairias daiktų laikymo sistemas – lentynas, dėžes, krepšius, spinteles ir pan. Vaikai daiktų turi daugiau nei kiti šeimos nariai – tai žaislai, knygos, sporto inventorius ir dar daug kitų daiktų, kurie bus chaotiškai išmėtyti, jei nenumatysite jiems specialios vietos. Jei kambarys nelabai didelis, būtina išnaudoti visas įmanomas erdves – pavyzdžiui, tuščią vietą po lova arba tuščias sienas.

Architekto patarimai

Suplanuoti vaikų kambarį yra viena iš sunkiausių užduočių projektuojant namą ir kuriant interjerą. Kitaip nei suaugusiųjų erdvės, vaikų kambarys – daugiafunkcė zona, iš esmės tai dažnai būna „butas bute“. Kokio dydžio bebūtų vaikų kambarys, jame būtina numatyti žaidimų ir sporto zoną, darbo zoną ir bendravimo su draugais zoną.

Vaikas auga, keičiasi, tad idealiu atveju reikėtų iš pat pradžių numatyti, kaip jo kambarys galės keistis kartu su juo, ir tuo pačiu išlikti funkcionaliai patogiu ir jam įprastu. Dizainerio užduotis – pradinio projektavimo metu numatyti galimus pokyčius ir pasiūlyti jums tokį planą, kad jūs galėtumėte įgyvendinti visus savo sumanymus, nesukeldami vaikui noro protestuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją